Ashwagandha Kokemuksia – Ahdistuksesta Erektioon

Yhä useampi näyttää olevan kiinnostunut ashwagandha yrtin hyödyistä. Mikä on ashwagandha ja mitä konkreettisia hyötyjä sen käytöllä voi saada. Pitääkö villit väitteet paikkaansa. Kasvaako hauiksen ympärysmitta 3cm simppelillä ashwagandha yrttikapselilla? Alkaako naisen vagina kostumaan normaalia enemmän? Muuttaako se paniikista tärisevän ihmisen rauhalliseksi?

Mitä on Ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) on lääkekasvi, joka ensi alkuun kuulostaa taas yhdeltä ylimainostetulta superfoodilta. Jos luet ashwagandhasta, kuulet heti, että sitä on käytetty muun muassa ayurvedassa, unanissa, siddhassa sekä tiibetiläisessä lääketieteessä ja ties vaikka missä.

Näissä perinteisissä lääketieteissä ashwagandhaa käytettiin monenlaisiin vaivoihin, kuten immuunipuolustuksen vahvistamiseen, stressin ja ahdistuksen vähentämiseen, hedelmällisyyden parantamiseen, sekä syöpien hoitoon. Ashwagandhan uudempia käyttökohteita ovat fyysisen suorituskyvyn parantaminen, sekä lihasvoiman ja lihasmassan kasvatus.

Ashwagandha yrtin terveyshyödyt uskotaan tulevan sen luonnollisesti esiintyvistä steroideista, alkaloideista ja laktoneista, joita kutsutaan withanolideiksi. Ashwagandha kuuluu ns. adaptogeenisiin yrtteihin, kuten Macajuuri, ruusujuuri, Tulsi ja Reishi.

Ashwagandhan tieteellinen nimi on Withania somnifera. Muita nimiä ovat: Rohtokoisio, INDIAN GINSENG, WINTER CHERRY, POISON GOOSEBERRY.

ashwagandha kasvi Withania somnifera kokemuksia

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandan tutkitut hyödyt

Yleisesti pidettyihin ashwagandhan hyötyihin kuuluu muun muassa parantunut hedelmällisyys, kovemmat erektiot ja kosteammat vaginat, huomattava testosteronitasojen, voiman sekä lihasmassan kasvu.

Entäpä ashwagandhan vaikutukset mielentilaan ja hyvinvointiin. Voiko simppeli ashwagandha -yrttilisä muuttaa paniikista tärisevän ihmisen rauhalliseksi? Kuinka paljon ashwagandha laskee stressiä ja kortisolitasoja? Onko nämä hyödyt vahvistettu myös ihmistutkimuksissa?

Vastauksia näihin kysymyksiin ei tarvitse enää arvailla, sillä nykyisin ashwagandhalla on tehty huomattava määrä ihmistutkimuksia. Seuraavaksi käymme läpi todellisia ashwagandhan hyötyjä, jotka on todettu nykyaikaisissa ihmistutkimuksissa…

Ashwagandhan hyödyt hyvinvoinnille

Ashwagandha hyvinvointi ja ahdistus

Ashwagandha hyvinvointi

Yksi ashwagandhan suosituimmista käyttötavoista on stressin ja ahdistuksen lieventäminen. Voiko ottamalla ashwagandha yrttiä vähentää stressiä oikeasti? Katsotaan tutkimuksia aiheesta.

2009 vuoden kanadalainen tutkimus1 vertasi ashwagandhaa ja psykoterapiaa ahdistuksen hoitoon. Tutkimuksessa toinen ryhmä sai ravitsemusneuvontaa, rentoutumistekniikoita, multivitamiinia ja ashwagandha uutetta 300mg päivä. Toinen ryhmä sai standardia psykoterapiaa, samat rentoutumistekniikat ja lumelääkettä. Tutkimuksen lopussa, molemmissa ryhmissä nähtiin merkittäviä parannuksia, mutta ashwagandha (ja multivitamiini) lievensi ahdistusta huomattavasti tehokkaammin kuin psykoterapia. Ashwagandha ryhmän BAI-pisteet (Beckin ahdistuskyselylomake) laskivat 56,5%, siinä missä psykoterapian ryhmässä pisteet laskivat 30,5%. Joskus luonnolliset lähes ilmaiset ratkaisut, kuten ashwagandha, saattavat olla jopa tehokkaampia kuin kalliimmat tavalliset hoitomuodot.

2012 vuonna julkaistussa tutkimuksessa13 testattiin ashwagandhaa ihmisillä, jotka kokivat kroonista stressiä. Osallistujille annettiin joko täyden spektrin Ashwagandha -uutetta 300mg 2 kertaa päivässä 60 päivän ajan tai saman verran lumelääkettä. Osallistujilta mitattiin seerumin kortisoli ja tehtiin stressinarviokyselyt. Tutkimuksen lopuksi testit tehtiin uudelleen ja huomattiin, että ashwagandha ryhmässä stressikyselyn (PSS) tulos laski 44% siinä missä lumeryhmän tulos laski vain 5,5%.

Myös GHQ-28 kyselyssä huomattiin merkittäviä muutoksia: ashwagandha pienensi ”sosiaalista toimintahäiriötä” 68%, laski ahdistusta ja unettomuutta 69%, sekä vähensi masennusta 79%. DASS-kyselyssä ashwagandha ryhmän masennus laski 77%, ahdistus pieneni 75,6% ja stressi laski 64,2%.

60 päivän jälkeen Ashwagandha-ryhmässä havaittiin, että seerumin kortisolitaso oli laskenut 27,9% lähtötasosta, siinä missä lumelääkettä saaneiden kortisoli oli pienentynyt vain 7,9%.

Tässä 2011 vuonna tehdyssä tutkimuksessa3 testattiin ashwagandhan kykyä torjua stressiä ja hoitaa miesten hedelmättömyyttä. Tutkimukseen valittiin hedelmättömiä miehiä, joilla oli kuitenkin normaalisperma. Miehille annettiin ashwagandha-jauhetta 5 grammaa vuorokaudessa 3 kuukauden ajan. Tutkimuksen lopussa, ashwagandha oli alentanut 11-32% seeruminkortisolia ryhmästä riippuen (tuntematon syy 11%, tupakoitsijat 28%, stressaajat 32%).

Vanhemmassa 2000 luvun tutkimuksessa5 henkilöille, joilla oli yleistynyt ahdistuneisuushäiriö (GAD), annettiin 250 mg ashwagandha -juuri tiivistettä 2 kertaa päivässä 6 viikon ajan. Kuuden viikon jälkeen, tutkijat huomasivat merkittäviä parannuksia ahdistusoireissa ilman haittavaikutuksia.

Seuraavassa tutkimuksessa on ns. eturistiriita, koska tutkijat työskentelevät yrityksessä, joka tuottaa ashwagandhan lisäravinteita. Tälle tutkimukselle ei kannata antaa paljoa arvoa, mutta tässäkin huomattiin, että ashwagandha -uute vähentää stressiä, ahdistusta ja alentaa kortisolitasoja.6

Ashwagandhan anksiolyyttiset (rauhoittavat) vaikutukset on myös osoitettu eläinkokeissa.16,17

Ashwagandha stressi ja ahdistus yhteenveto
Tutkimusten mukaan ashwagandha on erittäin tehokas ahdistuneisuuden, stressin sekä seeruminkortisolin alentamiseen. Nämä hyödyt on todistettu ja toistettu useita kertoja lukuisissa ihmistutkimuksissa. Jos kärsit stressistä tai ahdistuksesta, kannattanee ainakin kokeilla ashwagandha lisäravinteita.

Ashwagandhan hyödyt lihasvoimalle ja kasvulle

Ashwagandha hyödyt lihakset

Ashwagandhan hyödyt lihaksille

Yksi toinen ashwagandhan suosituimmista hyödyistä on lisääntynyt fyysinen suorituskyky, lihasvoima ja massa. Onko näillä väitteillä mitään pohjaa? Katsotaanpa…

Uusi vuonna 2015 julkaistu tutkimus4 kertoi, että Ashwagandha KSM-66 tiiviste lisäsi huomattavasti lihasmassaa ja voimaa, sekä nosti testosteronitasoa. KSM-66 ryhmän käsivarret olivat kasvaneet 8 viikossa yli 3 senttiä enemmän kuin lumelääkeryhmän. Myös kehon rasvaprosentti (bioelektrinen impedanssianalyysi) laski 3% KSM-66-ryhmässä verrattuna lumelääkeryhmään, jossa pudotus oli vain 1,5%. Tämän tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että KSM-66 on todella hyödyllinen yrtti lihasten kasvattamisesta kiinnostuneille.

2010 vuonna tehdyssä tutkimuksessa7 arvioitiin Ashwagandha- ja Arjuna-yrtin vaikutuksia terveisiin ihmisiin. Tutkimuksessa mitattiin maksimaalista hapenottokykyä (VO2 max), verenpainetta, nopeutta ja lihasvoimaa. Kokeeseen rekrytoitiin 40 tervettä ihmistä, joista 10 sai standardoitua ashwagandha -uutetta 500 mg/päivässä, 10 sai Terminalia eli arjunan standardoitua uutetta, 10 sai molempia yrttejä ja loput 10 sai jauholla täytettyjä kapseleita (plaseboryhmä). 8 viikon jälkeen ashwagandha ryhmällä nähtiin lisääntynyttä lihasvoimaa ja nopeutta sekä kasvanut maksimihapenottokyky.

Tässä intialaisessa tutkimuksessa ashwagandhan tehoa testattiin ammattiurheilijoille. Kahdellekymmenelle heistä annettiin 500mg vesiuutettua ashwagandhaa 2 kertaa päivässä ja toiset 20 saivat lumeena jauhokapseleita kahdeksan viikon ajan. Kokeen jälkeen ashwagandha ryhmässä nähtiin merkittävät parannukset maksimihapenottokyvyssä ja muissa testeissä. Ashwagandha näyttää siis toimivat myös ammattilaistasolla, eikä vain sohvaperunoilla. 9

Tässä tutkimuksessa 18 vapaaehtoista otti vesiuuttoista ashwagandhaa nousevalla annoksella 30 päivän ajan (750mg 10 päivää / 1000mg 10 päivää / 1250mg 10 päivää). Tutkimuksessa huomattiin, että Ashwagandha lisäsi lihasvoimaa ja massaa, sekä alensi kehon rasvaprosenttia. 8

Ashwagandhan hyödyt lihaksille ja voimalle yhteenveto
Ashwagandha -lisäravinteet ovat osoittaneet positiivisia hyötyjä fyysiselle suorituskyvylle, vahvuudelle ja jopa lihasten kasvulle useissa tutkimuksissa, ilman merkittäviä haittavaikutuksia. Jos aiot käydä kuntosalilla säännöllisesti, kreatiinin ohella, ashwagandha voi olla sellainen lisäravinne jonka ottamista kannattaa toden teolla harkita.

Ashwagandhan hyödyt sydän- ja verisuonijärjestelmälle

Ashwagandha terveys

Ashwagandha terveys

Voisiko ashwagandhalisäravinteen ottaminen hyödyttää sydän- ja verisuonijärjestelmää? Katsotaan joitain aihepiiriä koskevia tutkimuksia.

Tämä tutkimus11 testasi ashwagandhaa progressiivisilla annoksilla 750 – 1250 mg / vrk terveillä henkilöillä. 30 päivän kuluttua havaittiin, että ashwagandha laski huomattavasti kokonaiskolesterolia, myös triglyseridien määrässä nähtiin vähenevä trendi.

Tässä tutkimuksessa10 skitsofreniapotilaille annettiin 400 mg ashwagandha -uutetta kolme kertaa päivässä kuukauden ajan. Kuukauden kuluttua huomattiin, että ashwagandha oli vähentänyt seerumin triglyseridejä ja veren glukoosipitoisuutta ilman haittavaikutuksia.

Tämä pieni intialainen tutkimus12 osoitti ashwagandhan vähentävän seerumin LDL ja VLDL kolesterolia ja triglyseridejä ilman haitallisia vaikutuksia.

Ashwagandhan hyödyt sydän- ja verisuonijärjestelmälle yhteenveto
On olemassa todisteita siitä, että ashwagandha voisi vähentää kolesterolia ja triglyseridejä. Mutta tarvitaan lisää parempia tutkimuksia ennen kuin kukaan voi tehdä johtopäätöksiä.

Ashwagandha seksihalut, testosteroni ja hedelmällisyys

Ashwagandha seksihalut

Ashwagandha seksihalut

Perinteisesti yksi ashwagandhan yleisimmistä käyttötavoista oli hedelmällisyyden parantaminen. Juuri siitä syystä ashwagandan vaikutuksia seksihaluihin, testosteronitasoihin ja hedelmällisyyteen on tutkittu useissa ihmistutkimuksissa.

Journal of the International Society of Sports Nutrition julkaisi vuonna 2015 mielenkiintoisen ashwagandha tutkimuksen.4 Kyseisessä tutkimuksessa terveet nuoret ihmiset ottivat 300 mg Ashwagandha -uutetta (KSM-66) kahdesti päivässä 8 viikon ajan. Tutkimuksen jälkeen ashwagandhaa saaneiden miesten testosteronitaso oli noussut 15%, siinä missä lumelääkeryhmän testosteroni oli noussut vain 2%. Ashwagandha KSM-66-ryhmällä nähtiin myös huomattavaa lihasmassan ja -voimakkuuden kasvua verrattuna lumelääkeryhmään. Tämä tutkimus tehtiin terveille nuorille, joten näyttää siltä, että jopa terveet ihmiset voivat lisätä testosteronitasojaan KSM-66 ashwagandhalla.

2011 vuonna julkaistussa tutkimuksessa19 hedelmättömät miehet ottivat 5 grammaa Ashwagandhaa päivittäin 3 kuukauden ajan. Tutkimuksessa oli kolme eri ryhmää (tupakoitsijat, tupakoimattomat, stressaantuneet miehet). Kolmen kuukauden ashwagandha kokeilun jälkeen heidän testosteronipitoisuutensa nousi seuraavasti: tupakoitsijoiden ryhmässä olleiden miesten testosteroni nousi 10%. Tupakoimattomien ryhmässä testosteroni nousi 13%. Suurin testosteronipitoisuuden kasvu (22 prosenttia) nähtiin miehillä, jotka kokivat stressiä. Myös luteinisoivat hormonitasot nousivat kaikissa ryhmissä, ja stressi, prolaktiini ja follikkelia stimuloiva hormoni vähentyivät. Tutkimuksen jälkeen 14% tutkimukseen osallistuneista hedelmättömistä miehistä saivat naisensa raskaaksi, joka on aika kova tulos luonnolliselta halvalta lisäravinteelta.

Vuonna 2013 julkaistu 90 päivän satunnaistettu ashwagandha tutkimus20 tutki miehiä, joilla oli vähentynyt siittiöiden pitoisuus. Ashwagandha -ryhmässä olleiden miesten testosteronipitoisuudet nousivat keskimäärin 17%, ja luteinisoiva hormoni nousi 34%. Ashwagandha myös kasvatti 167% siittiöiden määrää. Sperman liikkuvuus kasvoi 57% ja siemennesteen määrä kasvoi 53%.

2010 vuonna tehdyssä intialaisessa tutkimuksessa18 hedelmättömät miehet ottivat 5 grammaa ashwagandha jauhetta päivittäin kolmen kuukauden ajan. Tutkimuksessa selvisi, että ashwagandha lisää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta. Myös testosteroni ja luteinisoiva hormoni lisääntyivät. Prolaktiini ja FHS (follikkelia stimuloiva hormoni) laskivat huomattavasti.

Toinen intialainen tutkimus21 vuodelta 2013, jossa hedelmättömille miehille annettiin ashwagandhaa 5 grammaa päivässä 3 kuukauden ajan. Tutkijat havaitsivat merkittävän nousun testosteroni ja luteinisoiva hormoni tasoissa, sekä siittiöiden liikkuvuudessa. Myös FSH ja prolaktiini vähentyivät.

Nostaako ashwagandha naisten seksihaluja?
Monet naiset varmaan nyt miettivät nostaako ashwagandha myös naisten seksihaluja?

Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa22 terveille naisille annettiin 300mg KSM-66 ashwagandhaa tai lumelääkettä kahdesti vuorokaudessa 8 viikon ajan. Seksuaalitoimintoa testattiin FSFI- ja FSDS-kysymyksillä. Tulokset olivat selviä, ashwagandha KSM-66 lisää seksuaalista halua myös terveillä naisilla FSFI- ja FSDS-kyselyjen mukaan. Seksuaalinen halu, kiihtymys, märkyys, tyytyväisyys ja orgasmien määrät kasvoivat ashwagandha-ryhmässä. Myös hyvien seksuaalisten kokemusten määrät nousivat, vaikka ashwagandha naiset eivät saaneet enempää seksiä. Kyllä, ashwagandha KSM-66 nostaa myös naisten seksihalukkuutta ja parantaa seksiä.

Kaiken tämän jälkeen on myös hyvä muistaa, että ashwagandha ei ole taikapilleri, joka parantaa kaiken. Tämä tutkimus testasi ashwagandhaa ihmisillä, joilla oli psykogeenistä impotenssia. Tässä tutkimuksessa ashwagandha todettiin tehottomaksi. Ashwagandha ei antanut mitään hyötyä miehille jotka kärsivät psykogeenista impotenssista.24

Ashwagandha seksihalut, testosteroni ja hedelmällisyys yhteenveto
Lukuisat ihmistutkimukset ovat vahvistaneet ashwagandhan positiiviset vaikutukset seksihaluille, testosteronille ja hedelmällisyydelle. Jos olet kiinnostunut parantamaan seksuaalista terveyttäsi, harvassa ovat lisäravinteet joilla olisi niin paljon tutkimuksia takanaan kuin ashwagandhalla.

Ashwagandha tieteellinen kertaus

– Vähentää tehokkaasti stressiä ja ahdistusta
– Lisää lihasvoimaa, parantaa maksimaalista hapenottokykyä (VO2 max) ja palautumista
– Lisääntynyt testosteronipitoisuus ja parempi spermanlaatu miehille
– Nostaa seksihaluja miehillä ja naisilla
– Joitakin todisteita hyödyistä sydän- ja verisuonijärjestelmälle

ashwagandha juuri kokemuksia

Ashwagandhan juuria

Ashwagandha kokemuksia

Ashwagandha lisäravinteista löytyy kokemuksia n. 5 vuoden ajalta. Ensin aloitin ashwagandha jauheilla, myöhemmin tein myös omia alkoholi ekstrakteja ashwagandha jauheella. Eniten käyttökokemuksia löytyy patentoiduilla Sensoril ja KSM-66 ashwagandha ekstrakteilla, joita saa helppokäyttöisinä kapseleina.

Vähentääkö ashwagandha stressiä ja ahdistuneisuutta/levottomuutta/jännitystä?
Yleisesti ottaen ashwagandhaa käyttäessä on todella helppo huomata, että olo tuntuu rennommalta, energisemmältä ja itsevarmemmalta. Olen myös kokenut, että ashwagandha parantaa unen laatua. En kuitenkaan usko, että ashwagandha olisi yhtä hyvä kuin L-teaniini nopeaan rentoutumiseen. Mutta pitkällä aikavälillä ashwagandha ehdottomasti vähentää yleistä stressiä ja ahdistusta sekä parantaa jopa unen laatua, varsinkin jos käytän Sensoril ashwagandha uutetta.

Kuinka ashwagandha vaikuttaa erektioon ja seksielämään?
Kokemuksistani voin sanoa, että ashwagandha on todella tehokas tällä osastolla. Joka kerta, kun aloitan ashwagandha kuurin, niin noin viikon jälkeen seksuaalinen halu alkaa kasvamaan ja ainakin koen voimakkaampia erektioita ja saan spontaaneita erektioita erittäinkin pienestä stimulaatiosta. Joka on tietysti aivan normaalia, koska tiedämme, että ashwagandha alentaa tehokkaasti kortisolia ja nostaa testosteronitasoja. Kannattaa tietysti muistaa, että seksihaluihin vaikuttaa moni asia, ja perusteet pitää aina pitää kunnossa.

Kasvattaako ashwagandha lihasmassaa?
Säännöllisesti käytettynä voi olla että ashwagandha on lisännyt jaksamista salilla, mutta en usko, että olisi lisännyt voimaa. Viime aikoina olen käyttänyt enemmän KSM-66 ashwagandha uutetta ja voin sanoa, että se helpottaa lihasten kasvatusta. Joka ei tietenkään ole mikään yllätys koska sama asia on todettu myös tutkimuksissa. Esimerkiksi tässä tutkimuksessa4 KSM-66 ryhmän käsivarret olivat kasvaneet kahdessa kuukaudessa yli 3 senttiä enemmän kuin lumelääkeryhmän. Ashwagandhan käytöstä alkaen omasta kokemuksesta kädet on aina kasvanut erittäin vaivattomasti.

Ashwagandhan haittavaikutukset

Yleisesti ottaen ashwagandha on haitaton ja turvallinen useimmille ihmisille. Mutta raskaana oleville naisille ei suositella ashwagandhan käyttöä. Jos käytät erilaisia lääkkeitä kuten esimerkiksi MAO-estäjiä, on aina hyvä ottaa yhteys lääkäriin ja kysyä voiko tulla sivuvaikutuksia, ennen kuin otat ashwagandha -lisäravinteita.

Miten paljon ashwagandhaa kannattaa ottaa?
Jos katsotaan ihmistutkimuksia, joissa ei ole havaittu haittavaikutuksia, niin tavallisen ashwagandha jauheen osalta vuorokausiannos on ollut jopa 6000mg (6 grammaa) ilman haittavaikutuksia. KSM-66 tutkimuksissa 300mg kaksi kertaa päivässä on ollut turvallinen annos ilman haittavaikutuksia. Sensoril uutteilla tehdyissä tutkimuksissa on käytetty yleisesti 250mg kahdesti päivässä ilman haittavaikutuksia. Tutkimuksissa jotka ovat käyttäneet tavallisia alkoholi tai vesi ashwagandha uutteita, annos on ollut myös 300-600mg päivässä ilman raportoituja haittavaikutuksia.

Toksisuustutkimus rotilla: jopa naurettavan suuri annos 2000mg hydroalkoholista ashwagandha-uutetta per painokilo ei aiheuttanut toksisia merkkejä / kuolleisuutta.

”In the acute toxicity study, WSR extract was administered to five rats at 2000 mg/kg, once orally and were observed for 14 days. No toxic signs/mortality were observed. In the sub-acute study, WSR extract was administered once daily for 28 days to rats at 500, 1000 and 2000 mg/kg, orally. No toxic signs/mortality were observed.”25

Kun pysyt samankaltaisissa annoksissa kuin mitä on käytetty ihmistutkimuksissa, niin ei pitäisi tulla ongelmia.

Minkälaista ashwagandhaa kannattaa hankkia?

Mitä eroa on tavallisella ashwagandha jauheella, KSM-66 uutteella tai Sensoril uutteella?

Vastaus: Sensoril (Natreon, Inc.) ja KSM-66 (Ixoreal Biomed) ovat molemmat patentoituja standardoituja ashwagandha -uutteita.

Sensoril® uutetaan ashwagandhan juuresta ja lehdistä sekä ashwagandhan vaikuttavat aineosat withanolidit (glycowithanolides) standardoidaan sisältämään 10%.

KSM-66® on valmistettu ainoastaan ashwagandha-juuresta ja standardoidaan sisältämään 5% withanolideja.

Tavalliset Ashwagandha-tuotteet taas sisältävät yleensä lehti tai juuripulveria / jonkinlaista alkoholi tai vesiuutettua ashwagandhaa ja ovat yleensä standardoitu sisältämään ~2,5% withanolideja.

Mistä ashwagandhaa saa?

Ashwagandhaa saattaa löytää nykyisin jopa perusmarketin hyllyiltä, mutta ne ovat yleensä pelkkiä jauheita. Ashwagandha- jauheet ovat vaikeampi käyttöisiä jo pelkästään maun puolesta, ne nimittäin haisee hevoselta ja maistuu etovalta (Intian klassisessa Sanskrit sivistyskielessä ashwagandha tarkoittaa ”smell of horse” eli hevosen haju). Ashwagandha -jauheista kannattaakin tehdä tinktuuraa sekoittamalla sitä 40% alkoholiin (lisää tietoa reishi artikkelissa).

Itse käytän nykyisin pääasiassa tutkittuja ashwagandha -uutteita, koska olen huomannut, että ne ovat huomattavasti tehokkaampia ja helppokäyttöisiä. Näissä molemmissa käytetään patentoituja vesipohjaisia uuttamisprosesseja, joka poistaa ashwagandhan karvaisen maun. Nämä patentoidut uutteet ovat myös turvallisempia käyttää, koska ne on standardoitu sisältämään vähemmän ashwagandhan vaarallista aineosaa Withaferin A aglykonia (KSM-66 sisältää alle 0.1% ja Sensoril on std. alle 0.5% Withaferin A)

ashwagandha kokemuksia sensoril

Sensoril® ashwagandha kokemuksia

Life Extension Optimized Ashwagandha uute – Tämä tuote sisältää Sensoril® ashwagandha-uutetta, joka on standardoitu sisältämään 10% ashwagandhan withanolideja. Tällä hetkellä Sensoril® on markkinoiden vahvin ashwagandha uute, jos katsotaan withanolidejen määrää. Perinteistä poiketen tähän tuotteeseen käytetään myös ashwagandha -yrtin lehtiä. Tuotteesta on tehty enemmän rauhoittava kuin stimuloiva, jonka takia se sopii hyvin unenlaadun parantamiseen.

Käytän tätä henkilökohtaisesti rentoutumiseen, yöunien parantamiseen sekä stressin vähentämiseen. Monet biohakkerit suosittelevat tätä ashwagandha-uutetta älylääke käyttöön, koska yhden tutkimuksen mukaan Sensoril®-uute parantaa kognitiivista ja psykomotorista suorituskykyä.

Tässä kyseisessä tutkimuksessa26 terveet miehet ottivat 250mg Sensoril® uutetta kahdesti vuorokaudessa. 14 päivän kuluttua tutkijat havaitsivat parempaa kognitiivista ja psykomotorista suorituskykyä ashwagandha-uute ryhmässä verrattuna lumeryhmään.

Työmuistin parantuminen on myös havaittu toisessa Sensoril®-tutkimuksessa, mutta tämä tutkimus tehtiin kaksisuuntaisen mielialahäiriön omaavilla potilailla.27

Tätä ashwagandha uutetta saa helpoiten Suomeen tilaamalla sitä iHerbistä. Jos et tiedä mikä iherb on lue: iHerb tilaaminen 2017 ja iherb kokemuksia.

(Ashwagandha, tai siitä tehdyt uutteet EI ole lääkeainelistalla, joten niitä voi huoletta tilailla iherbista.)

ashwagandha kokemuksia ksm-66

KSM-66 ashwagandha kokemuksia

Jarrow Formulas Ashwagandha – KSM-66 on neljäntoista vuoden ashwagandha tutkimuksien ja kehityksen tulos. KSM-66 on tehty perinteitä noudattaen pelkästään ashwagandhan-juurista, joka tekee siitä markkinoiden vahvimman pelkästään juuresta tehdyn uutteen.

Jarrow Formulas Ashwagandha sisältää KSM-66 ashwagandha-uutetta, juuri sitä joka nosti testosteronia 15% ja lihasmassaa terveillä miespuolisilla henkilöillä edellä mainitussa tutkimuksessa.

KSM-66 on myös tehokas nostamaan naisten seksihaluja. Kuten edellä mainitussa tutkimuksessa selvisi, seksihalut, kiihtymys, märkyys, tyytyväisyys ja orgasmien määrät kasvoivat ashwagandha-KSM-66 ryhmässä verrattuna lumelääkeryhmään.22

KSM-66 on ehdottomasti paras ashwagandha -uute parantamaan toimintaa makuuhuoneessa sekä miehille että naisille (paras näyttö tutkimuksissa terveillä ihmisillä). KSM-66 on neutraalin makuinen, joten sen kapselin voi huoletta avata ja sekoittaa vaikka kahvikuppiin.

KSM-66 on hyvä myös niille, jotka kärsivät stressistä. Tässä tutkimuksessa KSM-66 pystyi alentamaan kortisolitasoa jopa 27% 60 päivän jälkeen ja vähentämään masennuksen, ahdistuksen ja stressin DASS-pisteitä.13

Tätä ashwagandhaa olen myös tilannut iHerbistä.

Kokemuksestani: KSM-66 on paras lisäämään ”makuuhuoneen toimintaa” ja fyysistä suorityskykyä. Sensoril taasen on hyvä lievittämään stressiä ja unenlaadun parantamiseen. Normaalit ashwagandha -jauheet tai uutteet voivat myös toimia, mutta ne eivät minun kokemukseni mukaan ole yhtä tehokkaita kuin KSM-66 ja Sensoril.

Huom: iHerbistä saa tällä hetkellä -5% alennusta jokaisesta tilauksesta. Alennuksen saa koodilla KLJ962 tai klikkaamalla tämän sivun linkkejä.

Alennus koskee kaikkia tilauksia, ei tarvitse olla ensitilaaja. Alennuksen voi myös hyödyntää uudestaan aina joka ikinen kerta kun tilaat iHerb nettikaupasta. Klikkaa itsellesi alennus tästä linkistä. Hyödyn itse tästä saamalla iherb tililleni krediittejä, joilla voin saada alennusta seuraavasta tilauksesta.

Ashwagandha tiivistys

Ashwagandhaa on käytetty ikuisuuksia ja käytetään edelleen, sekä sen hyödyt on todistettu useissa eläin ja ihmistutkimuksissa. Kokemukseni mukaan ashwagandha voi olla yksi helpoimmista tavoista parantaa omaa suorituskykyä, terveyttä ja elämänlaatua.

Ottamalla yhden tai kaksi ashwagandha kapselia päivässä nautit alentuneesta stressistä ja kortisolista, nostaen samalla seksihaluja sekä testosteronia. Jos tämän päälle saa vielä lisää voimaa ja se nopeuttaa lihasten kehittymistä sekä antaa paremmat yöunet, niin olisi lähes rahan ja ajan tuhlausta olla ottamatta ashwagandhaa päivittäin.

Lähdeluettelo

1.
Cooley K, Szczurko O, Perri D, et al. Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRCTN78958974. PLoS One. 2009;4(8):e6628. [PubMed]
2.
Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012;34(3):255-262. [PubMed]
3.
Mahdi A, Shukla K, Ahmad M, et al. Withania somnifera Improves Semen Quality in Stress-Related Male Fertility. Evid Based Complement Alternat Med. September 2009. [PubMed]
4.
Wankhede S, Langade D, Joshi K, Sinha S, Bhattacharyya S. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2015;12:43. [PubMed]
5.
Andrade C, Aswath A, Chaturvedi S, Srinivasa M, Raguram R. A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy ff an ethanolic extract of withania somnifera. Indian J Psychiatry. 2000;42(3):295-301. [PubMed]
6.
Biswajit Auddy 1st, Jayaram Hazra 2nd, Achintya Mitra14.62 · National Research Institute of Ayurvedic Drug Development, Kolkata, India 3rd, Shibnath Ghosal L. A Standardized Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study (PDF Download Available). ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/242151370_A_Standardized_Withania_Somnifera_Extract_Significantly_Reduces_Stress-Related_Parameters_in_Chronically_Stressed_Humans_A_Double-Blind_Randomized_Placebo-Controlled_Study. Published 2008.
7.
Sandhu J, Shah B, Shenoy S, Chauhan S, Lavekar G, Padhi M. Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) and Terminalia arjuna (Arjuna) on physical performance and cardiorespiratory endurance in healthy young adults. Int J Ayurveda Res. 2010;1(3):144-149. [PubMed]
8.
Raut A, Rege N, Tadvi F, et al. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers. J Ayurveda Integr Med. 2012;3(3):111-114. [PubMed]
9.
Shenoy S, Chaskar U, Sandhu J, Paadhi M. Effects of eight-week supplementation of Ashwagandha on cardiorespiratory endurance in elite Indian cyclists. J Ayurveda Integr Med. 2012;3(4):209-214. [PubMed]
10.
Agnihotri A, Sontakke S, Thawani V, Saoji A, Goswami V. Effects of Withania somnifera in patients of schizophrenia: A randomized, double blind, placebo controlled pilot trial study. Indian J Pharmacol. 2013;45(4):417-418. [PMC]
11.
Raut A, Rege N, Tadvi F, et al. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers. J Ayurveda Integr Med. 2012;3(3):111-114. [PMC]
12.
Andallu B, Radhika B. Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Indian J Exp Biol. 2000;38(6):607-609. [PubMed]
13.
Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults. Indian J Psychol Med. 2012;34(3):255-262. [PMC]
14.
Biswal B, Sulaiman S, Ismail H, Zakaria H, Musa K. Effect of Withania somnifera (Ashwagandha) on the development of chemotherapy-induced fatigue and quality of life in breast cancer patients. Integr Cancer Ther. 2013;12(4):312-322. [PubMed]
15.
Choudhary D, Bhattacharyya S, Bose S. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. J Diet Suppl. 2017;14(6):599-612. [PubMed]
16.
Bhattacharya S, Bhattacharya A, Sairam K, Ghosal S. Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study. Phytomedicine. 2000;7(6):463-469. [PubMed]
17.
Gupta G, Rana A. Effect of Withania somnifera Dunal in ethanol-induced anxiolysis and withdrawal anxiety in rats. Indian J Exp Biol. 2008;46(6):470-475. [PubMed]
18.
Ahmad M, Mahdi A, Shukla K, et al. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril. 2010;94(3):989-996. [PubMed]
19.
Mahdi A, Shukla K, Ahmad M, et al.       Withania somnifera Improves Semen Quality in Stress-Related Male Fertility. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:576962. [PMC]
20.
Ambiye V, Langade D, Dongre S, Aptikar P, Kulkarni M, Dongre A. Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:571420. [PMC]
21.
Gupta A, Mahdi A, Shukla K, et al. Efficacy of Withania somnifera on seminal plasma metabolites of infertile males: a proton NMR study at 800 MHz. J Ethnopharmacol. 2013;149(1):208-214. [PubMed]
22.
Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study. BioMed Research International. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/284154/.
23.
Kiasalari Zahra 1st. Effects of Withania somnifera on levels of sex hormones in the diabetic male rats. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/40841700_Effects_of_Withania_somnifera_on_levels_of_sex_hormones_in_the_diabetic_male_rats.
24.
Mamidi P, Thakar A. Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera Dunal. Linn.) in the management of psychogenic erectile dysfunction. Ayu. 2011;32(3):322-328. [PubMed]
25.
Prabu P, Panchapakesan S, Raj C. Acute and sub-acute oral toxicity assessment of the hydroalcoholic extract of Withania somnifera roots in Wistar rats. Phytother Res. 2013;27(8):1169-1178. [PubMed]
26.
Pingali U, Pilli R, Fatima N. Effect of standardized aqueous extract of Withania somnifera on tests of cognitive and psychomotor performance in healthy human participants. Pharmacognosy Res. 2014;6(1):12-18. [PMC]
27.
Chengappa K, Bowie C, Schlicht P, Fleet D, Brar J, Jindal R. Randomized placebo-controlled adjunctive study of an extract of withania somnifera for cognitive dysfunction in bipolar disorder. J Clin Psychiatry. 2013;74(11):1076-1083. [PubMed]
4 comments on “Ashwagandha Kokemuksia – Ahdistuksesta Erektioon
  1. Kiitoksia,että jatkat näitten mielenkiintoisten juttujesi kirjoittamista.Kaikki muut seuraamani samankaltaisista asioista kirjoittaneet (joita oli myös ilo seurata) ovatkin jo hyytyneet vuosien varrella.Älä vain sinäkin lopeta.Odotan aina mielenkiinnolla uusia juttujasi.

  2. Hei! Paljonko tuo euromääräinen tilaus saa olla postikuluineen tullivapaasti??Nämä tiedot täällä varmastikin jossain moneen kertaan ilmoitetut mutta kuitenkin nyt itselle epäselvää…Kiitollinen vastauksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *