Auringolta suojautuminen ravinnolla (Parhaat sisäiset aurinkorasvat)

Mitä tehdä kun iho käristyy punaiseksi jo parissa kymmenessä minuutissa auringossa? Muistan kuinka nuorempana ihoni oli erityisen herkkä auringolle, käristyin punaiseksi jo parissa kymmenessä minuutissa. Aurinkorasvaa oli pakko käyttää kokoajan tai iho alkoi punottamaan ja tuli täyteen rakkuloita.

Kuitenkin nykyisin vanhempana iho tuntuu kestävän keskipäivän auringossa jopa tunteja ilman palamista. Kun aloin tutkia asiaa, huomasin, että nykyisin syön ihan vahingossa tunnettuja ”sisäisiä aurinkorasvoja”, joita ei nuorempana ruokavaliossani näkynyt.

Aurinkorasvoja en enää tarvitse, ja nykytiedon mukaan niitä ei välttämättä kannata edes käyttää…

Aurinkorasvat – hyvä vai huono tapa suojautua auringolta?
Nykyisin yhä useammat välttää käyttämästä aurinkorasvaa, ja ihan järkevistä syistä. Näyttö siitä, että aurinkorasvoista olisi jotain hyötyä vähentämään esimerkiksi ihosyövän riskiä on erittäin heikko ja kiistanalainen.

Vuonna 2006 aurinkorasva valmistajia vastaan nostettiin oikeusjuttu vääristä ja harhaanjohtavista väitteistä. Tämän myötä jopa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA joutui antamaan lausunnon, joka kertoi: ”saatavilla oleva näyttö ei osoita, että aurinkovoiteen käyttö yksinään estää ihosyöpää”.

Aurinkovoiteet eivät suojaa ihosyövältä.

Itseasiassa useissa tutkimuksissa, kuten tässä, todettiin aurinkorasvojen käyttäjillä olevan suurentunut riski saada melanooma eli tummasolusyöpä.

Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa aurinkovoiteita käytetään eniten. Yhdysvalloissa melanoomaan sairastuneiden määrä on noussut 1800% siitä hetkestä kun ensimmäiset aurinkorasvat tulivat myyntiin. Mistä tämä sitten johtuu?

Tiedemiehet epäilivät, että se johtuu siitä kun aurinkorasvojen käyttäjät oleilee pidempään auringossa, joka tietenkin lisää ihosyöpäriskiä. Nykyisin kuitenkin tiedetään, että ainakin osasyy oli aurinkorasvoihin lisättävistä kemikaaleista kuten Retinyylipalmitaatti, oksibentsoni, parabeenit, oktokryleenit ja muista myrkyllisissä aineissa jotka nopeuttaa syöpäsolujen kasvua iholla varsinkin auringonvalossa. Tietyt aineet voivatkin olla paljon haitallisempia iholle auringonvalossa kuin itse ihon palaminen. (Näitä lisätään aurinkorasvoihin jotta niihin saadaan suurempi SPF-kerroin).

Vaikka suurin osa haitallisista aineosista on luultavasti nykypäivänä kielletty FDA:n toimesta ja Eurooppalaiset valmistajatkin ovat muuttaneet aineosia, niin silti aurinkorasvojen käyttäjien kannattaa olla tietoisia asioista.

Kemikaalit eivät tietenkään ole ainut asia mistä kannattaa olla huolissaan. Suurin syy miksi kukaan terveydestä kiinnostunut ei käytä aurinkorasvoja on koska se vähentää D-vitamiinin syntymistä iholla. D-vitamiini syntyy UVB-säteilyn vaikutuksesta iholla, ja ei tarvitse olla expertti tietääkseen, että D-vitamiinia ei synny jos estät sen aurinkorasvalla. Vuonna 2012 tehty tutkimus osoitti, että jos levität SPF-8 suojakertoimen aurinkorasvaa suositusten mukaisesti (2 mg/cm2) lakkautat D-vitamiinin tuotannon kokonaan. Onneksi hyvin harva käyttää aurinkorasvaa ohjeiden mukaisesti, joten vähäisiä määriä D-vitamiinia voi silti syntyä. Mutta jos käytät aurinkorasvaa ohjeiden mukaisesti, et valitettavasti saa auringon ottamisen tärkeintä hyötyä, eli D-vitamiinia.

Tämä on vähintäänkin huolestuttavaa, koska useat tutkimukset kuten tämä kertoo selvästi: mitä enemmän saat D-vitamiinia auringosta, sitä alemmat mahdollisuudet sinulla on kuolla syöpään. Tämä ei tietenkään ole mitään uutta tietoa. Vanhemmatkin tutkimukset aiheesta ovat tulleet samaan johtopäätökseen: jatkuva altistuminen auringon säteille vähentää merkittävästi ihosyövän riskiä.

Tampereen yliopiston lääketieteen yksikössä tehty tutkimus osoitti, että ihon tuottama D-vitamiini näyttää vähentävän riskiä saada useita syöpiä, erityisesti mahan, paksusuolen, maksan ja sappirakon, haima, keuhko, naisten rinta, eturauhas, virtsarakko-ja munuais-syöpiä. Laboratoriokokeet ovat myös osoittaneet, että D-vitamiinilla ja sen johdannaisilla on kykyä tuhota ihosyöpäsoluja.

Useimmat aurinkorasvat näyttävät siis poistavan lähes kaikki auringon positiiviset hyödyt, sekä niissä olevat kemikaalit saattavat vain lisätä mahdollista ihosyövän riskiä. Aurinkorasvojen myyjiä kutsutaankin oikeutetusti 2000-luvun käärmeöljyn myyjiksi. ”Snake Oil of the 21st Century”

Varsinkin kun maailman suurin ja arvostetuin yksittäinen lääketieteeseen erikoistunut yliopisto julkaisee tutkimuksen joka kertoo, että auringolta suojautuvien kuolleisuus on jopa kaksi kertaa suurempi kuin niiden jotka viettää aikaa auringossa.

Näyttää siltä, että Pohjoismaissa auringosta saatavan D-vitamiinin hyödyt peittoaa mahdollisen palamisen aiheuttaman ihosyövän riskin, joten et todellakaan halua estää D-vitamiinin syntymistä aurinkorasvoilla.

Tietysti joillekin ne aurinkorasvat voivat olla hyödyllisiä jos joudut pakosti oleskelemaan paljon auringossa. Hyvin tiedetty faktahan on se, että liiallinen UV-säteily ja ihon palaminen nostaa ihosyöpäriskiä. Mutta aurinkorasvojen pitäisi olla se viimeinen keino suojautua koska luonnollisia ja tutkitusti toimiviakin keinoja löytyy.

Terve järki, vaatteet, hattu ja suojaava ravinto ovat edelleen paras keino suojatua auringolta, vaikka aurinkorasva teollisuus väittääkin muuta. Suosittelen tekemään myös omat tutkimukset aiheesta.

aurinkosuojaa ravinnosta

Oikein nautittuna aurinko edistää terveyttä. Kuvan lähde

Auringolta suojautuminen ravinnolla

Seuraavaksi esitellään niitä ruokia joilla on edes jotain tutkimustietoa siitä miten ne suojaa auringossa palamista vastaan. Jos otat osan näistä käyttöön voin melkein taata, että ”aurinko kestävyytesi” parantuu. Ja nämä eivät tietenkään estä palamista, vaan ehkäisevät sitä. Mikään, edes aurinkorasvat eivät estä palamista jos vietät liian paljon aikaa auringossa.

Parhaat ruuat, lisäravinteet ja vitamiinit ehkäisemään auringossa palamista (ei paremmuus järjestyksessä).

Tomaatit ja lykopeeni
UV-säteilyltä suojaa tomaatin sisältämä antioksidantti lykopeeni joka kuuluu karotenoidien ryhmään. Aurinkokuivatuilla tomaateilla ja tomaattisoseessa on paljon lykopeenia, mutta voit myös saada suojaa syömällä muitakin ruokia jotka sisältää lykopeenia, kuten vesimelonia joka on varmasti yksi parhaista hedelmistä jota kannatta syödä kesällä. Katso lista parhaista lykopeeni lähteistä: Top 10 Foods Highest in Lycopene

Tässä tutkimuksessa ryhmällä joka söi 55 grammaa tomaattisosetta päivittäin todettiin olevan huomattavasti parempi sietokyky UV-säteilyä vastaan, verrattuna ryhmään joka sai oliiviöljyä päivittäin.

Lue myös: Tomatoes ’help keep skin young’ and protect against sunburn.

Suklaa ja punaviini suojaa ihoa?
Jos tarvitset lisää tekosyitä syödäksesi enemmän tummaa suklaata, kannattaa lukaista tämä artikkeli. Ja muista, että vain tummalla suklaalla oli ihoa suojaavia vaikutuksia. Tavallisella suklaalla missä ei ollut paljoa flavonolia ei löydetty olevan suojaavaa vaikutusta. Mitä tummempaa suklaa on sitä enemmän siinä on ”flavanol” aineosaa (vähän eri asia kuin flavonoidi).

Kyseisen tutkimuksen mukaan: ravinnolla voi suojata ihoa sekä parantaa ihon laatua. Säännöllisesti kulutettuna juoma joka sisältää runsaasti flavanolia voi antaa merkittävää suojaa ihon vanhentumista vastaan (photoprotection) sekä auttaa ylläpitämään ihon terveyttä parantamalla ihon rakennetta ja toimintaa. Näe tutkimus täältä.

Punaviini sisältää myös flavanol aineosia joiden on todettu antavan suojaa UVB-säteilyltä hiiritutkimuksessa. Eli kesällä voit juoda punaviiniä ja syödä suklaata hyvällä omatunnolla. Samaa aineosaa löytyy myös mustikoista, omenoista, kanelista sekä varmasti aika monesta muustakin hedelmästä ja marjasta.

Marjat ja hedelmät
Kaikkihan tietää, että marjat ja hedelmät ovat terveellisiä. Mutta kannattaisiko kesällä popsia normaalia enemmän marjoja ja hedelmiä, koska niillä saattaa olla myös auringolta suojaavia vaikutuksia?

Marjoista, hedelmistä, vihanneksista ja myös pähkinöistä löytyy ainetta nimeltä ellagiinihappo jonka on osoitettu ehkäisevän kollageenin tuhoutumista ja UV-B säteilyn aiheuttamaa tulehdusta.

Ruokavalion marjoja voidaan pitää yhtenä hoitostrategiana UV-altistukseen ja siitä johtuviin tulehdusreaktioihin, ryppyihin ja ihon vanhenemiseen (photoaging), tämän tutkimuksen mukaan. Saman suuntaisia tuloksia saatiin myös tässä tutkimuksessa jossa tutkittiin granaattiomena uutetta jossa on suuria määriä ellagiinihappoa.

D-vitamiini ihon suojana?
Varmasti jo tiedätkin, että ylivoimaisesti tärkein asia terveydelle on pitää veren d-vitamiinitasot kunnossa. Mutta harva kuitenkaan tietää, että D-vitamiini on yksi tärkeimmistä asioista jotka tukee ihon suojausta ja uudistumista. Koeputki ja hiiritutkimuksissa on todettu D-vitamiinilla olevan uv-säteilyltä suojaavia vaikutuksia. D-vitamiini on laskenut DNA-vaurioiden ja punoituksen määrää sekä lisännyt solujen eloonjäämistä. Jos et käytä aurinkorasvoja, saat D-vitamiinia auringosta joka taas tukee ihon suojausta ja uudistumista. Lisää infoa: Vitamin D and Skin Health / Optimal Skin Protection with Vitamin D

Astaksantiini auringolta suojatumisen kuningas?
Astaksantiinin tiedetään olevan maailman tehokkain antioksidantti ja sen tehtävä luonnossa on suojata merileviä UV-säteilyltä, mutta toimiiko se samoin ihmisillä? – Tutkimuksien ja ihmisten kokemuksien mukaan näyttää toimivan.

Tässä tutkimuksessa eristetyillä ihmis-soluilla todettiin, että astaksantiini antoi merkittävää suojaa UV-A säteilyä vastaan, ja se voi ehkäistä ryppyjen syntymistä. Toinen saman tyylinen tutkimus osoitti samat tulokset, astaksantiini näytti antavan suojaa UV-A säteilyn aiheuttamaa DNA vaurioita vastaan. Sen on todettu suojaavan ihoa myös levitettävänä aurinkorasvana, eli se voi olla hyvä lisä aurinkorasvoissa.

Ihmistutkimuksessa astaksantiini vähensi merkittävästi DNA-vaurioita ja tulehdusta sekä paransi immuunijärjestelmän toimintaa.

Tunnettu kirjailija ja ”lifehakkeri” Tim Ferriss hehkuttaa astaksantiinin voimaa auringossa palamista vastaan, alkaa noin 2:00 (Varoitus: video sisältää paljaita naisten rintoja!)

Omasta kokemuksesta voin myös sanoa, että toimii. Tammikuussa 2014 tankkasin astaksantiinia 24mg päivittäin 3 viikon ajan, ennen kun matkustin Thaimaahan. Palaminen auringossa näytti olevan yksinkertaisesti mahdotonta vaikka siellä UV-indeksi on jopa kaksinkertainen Suomen kesään verrattuna. Astaksantiinin ja muiden ”syötävien aurinkorasvojen” voimalla iho näytti kestävän keskipäivän aurinkoa jopa 2 tuntia ilman palamista (ilman aurinkorasvaa tietenkin).

Astaksantinia suositelleen syötäväksi pieniä määriä (2-4mg) ympäri vuoden, mutta kesällä ja ennen etelään kohdistuvia lomamatkoja sitä kannattaa tankata varastoon vähän enemmän.

Astaksantiini ei ole mikään synteettinen keksintö, vaan sitä saa myös luonnosta katkaravuista, äyriäisistä, ravuista, hummereista ja villilohesta. (Ne syövät mikrolevää joka tuottaa astaksantiinia.) Aasiassa on tunnetusti astaksantiini rikas ruokavalio (seafood), joten ei tarvitse ihmetellä miksi jotkut 40 vuotiaat naiset näyttää siellä jopa parikymmentä vuotta nuoremmilta. Toisaalta vältteleehän ne myös paljon aurinkoa, joka osaltaan säästää ihoa rypyiltä ja vanhentumiselta.

“The antioxidant marketing position for astaxanthin is validated, as natural astaxanthin is the strongest natural antioxidant found to date. But consumers in the US aren’t buying it for its antioxidant power; for the most part, they’re buying it for one of its other clinically validated benefits, such as eye and brain health, skin health, joint health or for the benefits it has for athletes and active people.” – Astaxanthin: Still red hot or cooling off?

Astaksantiinin hyödyt eivät tietenkään rajoitu vain UV-säteilyltä suojautumiseen, se voi mahdollisesti myös edistää silmien terveyttä, hidastaa aivojen ikääntymistä, tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa ja lievittää tulehdusta. Lue lisää artikkelista: Astaxanthin Provides Broad Spectrum Protection

Astaksantiinia ei todellakaan kannata ottaa kaljan kanssa, kuten Tim Ferriss ylempänä olevassa videossa vitsinä mainitsee. Saadaksesi astaksantiinista hyödyt irti se pitää ottaa samaan aikaan rasvan tai rasvaisen ruuan kanssa. (Asia on selitetty tarkemmin täällä kohdassa ”How to Enhance the Bioavailability of Astaxanthin”.)

Tupakan polttajilla astaksantiini imeytyy 40% huonommin, joten jos poltat annosta kannattaa lisätä. Normaali annostus 4mg päivässä riittää useimmille, mutta jos aioit oleskella auringossa paljon kesällä niin kannattaa tankata vähän enemmän ainakin alkuun.

Halvinta astaksantiinia valmistetaan petrokemikaaleista, mutta sitä käyttää lähinnä lohifarmit koska sitä ei ole sallittu ihmisravinnoksi. Astaksantiinia voi valmistaa myös hiivakäymisellä, mutta se on harvinaista. Luonnollista tehokkainta astaksantiinia valmistetaan Haematococcus pluvialis levästä, ja se on noin 20-30 kertaa tehokkaampaa kuin synteettinen petrokemikaaleista tuotettu.

astaksantiini suojaa auringolta

Astaksantiini tarjoaa monenlaista suojaa.

Käytän itse myös samaa tuotetta mitä Tim Ferriss ylemmässä videossa. Cyanotech on maailman suurin astaksantiini valmistaja ja ainoa valmistaja joka myy aitoa luonnollista ”BioAstin astaksantiinia” jolla useimmat tutkimuksetkin on tehty. (Ennen ne jälleenmyivät tuotetta muillekin, mutta nyt kysyntä on nykyisin niin suurta ettei enää tarvitse.)

BioAstin 120 4mg kapselia. Oma suosikki vuoden ympäri yleiseen käyttöön.

BioAstin 50 12mg kapselia. Kesällä nopeaan astaksantiini tankkaukseen isoja 12mg kapseleita.

Astaksantiinia tilaan iHerb verkkokaupasta josta löydät infoa täältä.

Muita hyödyllisiä juttuja
Beetakaroteeni on yleisesti tunnetuin luonnollinen aurinkosuoja. Lue Porkkanan beetakaroteeni suojaa auringon säteiltä. Syö kesäisin bataatteja, porkkanoita, chlorellaa, pinaattia, paprikoita ja niin edelleen.

Tutkimusten mukaan myös vihreä tee näyttää antavan jotain suojaa, sillä voi olla myös jotain syövältä suojaavia vaikutuksia. Vihreä tee sisältää voimakasta polyfenoli antioksidanttia joka suojaa UV-A ja B säteilyltä. Kesäisin kannattaaa varmaan ottaa jotain vihreä tee polyfenoli / katetiini ekstrakteja jos haluaa maksimoida suojan. Ja onpa vihreällä teellä myös yksi toinenkin (odottamaton) hyöty, nimittäin teaniini, josta voit lukea lisää täältä.

Raakasuklaassa on luultavasti enemmän antioksidantteja, flavonoideja, flavanolia kuin tummassa suklaassa. Sitä voi hankkia vaikka Fitnessfirst tai Hyvinvoinnintavaratalo nettikaupoista. Iherbistä saa myös raakasuklaa juomaa johon on lisätty pari antioksidantti jytkyä, hibiscusta ja punajuurta. Varoituksena täytyy sanoa, että juoma ei ole mikään makuelämys vaan erittäin karvaan makuinen, eli kannattaa makeuttaa vaikka hunajalla.

Yleisesti ottaen lähes kaikki antioksidantit kuten C, E -vitamiinit suojaavat soluja vanhentumiselta, vaurioilta ja mutaatioilta. Muutenkin ruokavaliolla voi olla suuri merkitys ihon kuntoon ja terveyteen.

Tietenkin kannattaa aina muistaa, että mikään näistä ”sisäisistä aurinkorasvoista” ei anna immuniteettia palamista vastaan, vaan ne antavat lisäsuojaa. Jos palat 10 minuutissa punaiseksi, niin turha luulla, että mikään näistä ruuista yksinään antaisi sinulle kyvyn oleskella 2 tuntia auringossa ilman palamista.

Ja auringossa ei tietenkään kannata viettää koko päivää vaikka et palaisi, koska liiallinen UV-säteily varmasti aiheuttaa haittaa kuten vanhentumista, ihovaurioita, mutaatioita. Valkoihoiset saavat tarpeeksi D-vitamiinia jo parissa kymmenessä minuutissa keskipäivällä ilman aurinkorasvaa. Jonka jälkeen voit alkaa suojautua vaatteilla ja hatulla.

Muitakin auringolta suojaavia ravinteita varmasti on, mutta tässä niitä yleisimpiä joita itse käytän.

Yhteenveto

Oikein nautittuna aurinko ei aiheuta ihosyöpää vaan parantaa suorituskykyä ja terveyttä. Ja kaikki tämä tulee ilmaiseksi! Aurinko ei maksa kenellekään yhtikäs mitään mutta antaa valtavan paljon… (Katso D-vitamiini infograph kuva täältä.)

Mutta jos hierot ihosi täyteen ihme kemikaaleja ja grillaat itseäsi useita tunteja päivässä kosmeettisen rusketuksen takia sekä ruokavaliosi on täysin retuperällä, niin luultavasti saat auringosta enemmän haittaa kuin hyötyä.

kesän tärkeimmät lisäravinteet

Muutamia testaamiani toimivia ”sisäisiä aurinkovoiteita”.

Katsomista ja lukemista:
Video: The Truth About Sunlight, Cancer and Vitamin D
Balancing risks and benefits of UV radiation
Avoid sunscreens with potentially harmful ingredients, group warns
Harva aurinkovoide täysin turvallinen – iso osa jopa lisää ihosyövän riskiä
Sunscreen use and malignant melanoma
Melanoma and use of sunscreens
Phenotypic markers, sunlight-related factors and sunscreen use in patients with cutaneous melanoma.

,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *