B12-Vitamiini

Onko sinulla mielialan vaihtelua, alhaiset energiatasot tai ongelmia nukkumisen kanssa? – Voit olla B12 vitamiinin puutteessa. Monet asiantuntijat uskoivat, että vain vegaaneille kehittyy B12-vitamiinin puutostila. Lisäksi uskottiin että jos sinulla oli ”varastossa” tätä tärkeätä ravintoainetta olisit turvassa B12 puutostilasta vuosikausia. Näin saimme tilanteen, jossa jopa 40% maailman väestöstä voi elää tälläkin hetkellä. Onneksi nyt tiedämme paremmin.

B12-vitamiinin puutostila on nykyisin yleisempi kuin luullaan, etenkin vanhemmalla väestöllä. Yhdysvalloissa tehdyssä Framingham Offspring tutkimuksessa selvisi, että jopa 39 prosenttia tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä b12-vitamiinitaso oli alle 258 pmol/L (alle optimaalinen), 17 prosentilla taso oli vain 185 pmol/L (lähellä puutostilaa) ja jopa 9 prosentilla arvo oli alle 148 pmol/L, joka on nykytieteen mukaan selkeä B12-vitamiinin puutostila.

Useat voivat tietysti ajatella, että tämä ei koske Suomea, täällä asiat ovat paljon paremmin kuin Yhdysvalloissa. Todellisuudessa asiat ovat täällä melkein yhtä huonossa jamassa. Esimerkiksi Turussa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että testatuista yli 65 vuotiaista jopa 6,1% kärsi B12-vitamiinin puutoksesta ja jopa 32 prosentilla arvo oli lähellä puutostilaa. Tämä on erittäin huolestuttava ilmiö, kun tiedetään miten merkittävästä vitamiinista on kyse.

B12-vitamiini summattuna 5 minuutissa.

Miksi B12-vitamiinin saanti on tärkeää?
B12 tukee kehon tärkeimpiä toimintoja, kuten hermoston ja aivojen toimintaa, dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa.

Kehon normaali toiminnat ovat riippuvaisia B12-vitamiinista kuten:

 • Kognitiiviset taidot, paikannuskyky, kielelliset taidot, huomiokyky, muisti, laskutaito.
 • Kehon uusiutuminen ja kasvu.
 • Immuunijärjestelmän toiminta.
 • Aineenvaihdunta
 • Puna- ja valkosolujen muodostaminen

Jos sinulla on B12-vitamiini puute, edellä mainitut asiat eivät välttämättä toimi oikein.

Miksi B12-vitamiinin puutostila on niin yleinen?

On kaksi tapaa saada B12-vitamiinin puutostila: et saa sitä tarpeeksi ruokavaliosta, tai sinun B12-vitamiinin imeytyminen on heikentynyt. Mitä vanhempi olet sitä todennäköisemmin sinulla on B12 puutoksia aiheuttavia ongelmia, joten seniori (50+) ikäisten kannattaa huolehdittava riittävästä B12-vitamiinin saannista joko ravinnosta tai ravintolisästä.

Yleisin B12-vitamiinin puutoksen aiheuttaja on imeytymisongelmat.
Vanhetessa kehon mahahapon tuotanto alkaa väsähtämään, jonka takia mahahapon sisältämä suolahappo vähentyy. Suolahappo erittää B12 vitamiinin ruuasta ja jos sen tuotanto vähentyy, heikkenee myös B12-vitamiinin imeytyminen.

Lisäksi erilaisten happosalpaajien ja vatsahaava lääkkeiden käyttö johtaa alentuneeseen mahahapon tuotantoon, joka huonontaa b12-vitamiinin imeytymistä.

Muita syitä miksi sinulla voi olla puutostila b-12 vitamiinista.

Ruokavalion syy: kasvinsyöjät, liiallinen alkoholin käyttö, juot paljon kahvia, yksipuolinen ruokavalio kuten einekset.

Vatsa ja suolistoperäinen syy: pernisioosi anemia, Helicobacter pylori tartunta, Lapamato, Crohnin tauti, Atrofinen gastriitti.

Foolihapon puute: keliakia, alkoholismi, raskaus(suurentunut tarve), Lääkkeet. (Katso: foolihappo)

Saako vitamiineja tarpeeksi ruokavaliosta?

Monet ”asiantuntijat” kertoo, että nykypäivänä ravinnosta on vaikeampi saada tärkeitä vitamiineja kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Olen kuullut tutkimuksista, jotka kertoo että nykypäivänä pitäisi syödä pinaattia jopa 80 kertaa enemmän kuin 50 vuotta sitten saadaksesi saman verran rautaa. Jos kyseisissä tutkimuksissa olisi jotain perää, nykyihmisen olisi lähes mahdotonta saada tarpeeksi vitamiineja ravinnosta. Itse uskon että ruokavaliosta kuitenkin saa vielä vitamiineja, kunhan ruuan alkuperä on hyvä ja laadukas.

Mitä siis pitäisi syödä että saat tarpeeksi b12-vitamiinia ravinnostasi?
Eläinperäistä laadukasta lihaa, lammasta, maksaa, siipikarjaa, simpukoita, kananmunia, silliä, makrillia, munuaisia, maitotuotteita ja kalaa.

Saat reippaasti B12-vitamiinia syödessäsi edellä mainittuja päivittäin. Jos sinun ruokavalio koostuu edes osin edellä mainituista tuotteista, et välttämättä tarvitse B12-vitamiini ravinnelisää ennen vanhuusikää.

Täytyy kuitenkin muistaa vaikka ruokavaliosi olisi täydellinen, sinulla voi silti olla B12-vitamiinin puutostila imeytymis ongelmien takia.

Jos olet vegaani..
Monet ihmiset välttelevät punaista lihaa nykypäivänä monestakin järkevästä syystä. Mutta heillä on kuitenkin korkeampi riski kehittää B12-vitamiinin puutostila, koska kasvi peräisessä ruokavaliossa ei ole käytännössä yhtään B12-vitamiinia. Vegaanien onkin pakko ottaa B12-vitamiini ravintolisänä.

Oireita jotka saattaa kertoa B12-vitamiini puutostilasta

Suurin yllättävä b12 vitamiinin puutosoire on nukkumisvaikeudet. Miksi? – Koska b12 vitamiinillä on elintärkeä osa melatoniinin tuotannossa. Ilman melatoniinia et tule saamaan hyvää unta ja ilman B12 vitamiiniä et tule saamaan melatoniinia. Jos sinulla on nukkumisvaikeuksia ota B12-vitamiini suihke käyttöön, voit huomata dramaattisen eron unenlaadussa hyvinkin nopeasti.

Kutistuuko aivosi jos olet B12 vitamiinin puutteessa?

Muita oireita jotka saattavat kertoa b12 vitamiinin puutoksesta

 • Väsymys
 • Masennus
 • Huono tai huonontuva näkö
 • Ruokahaluttomuus
 • Odottamaton painontippuminen
 • Ummetus tai turvotus
 • Mielialavaihtelu
 • Motivaation puute ”haluttomuus”
 • Taipumus hermostumiseen
 • Ruuansulatusongelmat
 • Tasapaino-ongelmat
 • Lihasheikkous
 • Raajojen kutina
 • Muistiongelmat
 • Yllättäen ilmaantuneet harmaat hiukset
 • Maksa tai sydän ongelmat

Yleisesti ottaen on luultu, että B-ryhmän vitamiinien puutostila on nykyisin yleistyvien muistisairauksien takana (1). Uudemmissa tutkimuksissa B-vitamiinilisät eivät kuitenkaan ole tuoneet huomattavia hyötyjä vanhoilla ihmisillä (2, 3, 4).

Jos sinulla on edellä mainittuja ongelmia kannattaa harkita B12-vitamiini ravinnelisää tai B12 veritasojen mittausta. B12 vitamiinin puutostilaa on lähes mahdotonta huomata ilman verikoetta.

B12-vitamiinin hyödyt

Se tunnetuin b12-vitamiinin vaikutus on energian ja virkeyden lisääntyminen. Lisäksi sitä tarvitaan ruuansulatukseen ja rasva-aineenvaihduntaan. Se on myös kriittinen aineosa terveeseen ihoon, hiuksiin, kynsille ja auttaa niiden uusiutumisessa.

B12-vitamiini on myös tärkeä aivoille, ja usein sen sanotaan auttavan lisäämään henkistä kapasiteettia ja pysymään vakaana. B12-vitamiinia on myös käytetty masennuksen ja hermostuneisuuden ehkäisyssä, sillä useilla masentuneilla on huomattu olevan alhaisemmat b-12 ja folaattitasot tutkimuksissa (1, 2, 3). Tästä on ihan suomalainen tutkimus joka osoitti että masennuslääkkeet toimivat paremmin niillä joilla on korkeammat B12-vitamiinitasot.

B12-vitamiinin haittavaikutukset ja yliannostus

B12 on vesiliukoinen vitamiini ja sen imeytyminen on aina pientä, lisäksi keho pystyy suodattamaan ylimääräiset pois virtsan mukana. Lisäksi mitä enemmän otat B12-vitamiinia, samalla myös imeytyminen vähentyy automaattisesti, joten yliannostuksen tai myrkytyksen saanti on vähintäänkin vaikeata. Tämän takia useissa valmisteissa yksi annoskoko voi olla jopa 48,000% päivän saantisuosituksesta. Mutta ei tietenkään kannata aloittaa vetämään turhaan yliannostuksia, koska yliannostuskin voi aiheuttaa samoja oireita kuin puutos.

B12 vitamiinin pitkäaikaisella yliannostuksella voi harvinaisesti aiheutua seuraavia oireita:

 • Puutuminen tai pistely jaloissa, käsissä tai päässä
 • Hermostuneisuus, paniikkikohtaukset
 • Uniongelmat
 • Ihottumat
 • Lievä ripuli
 • Närästys

Lisäksi b-vitamiini ravinnelisät voivat aiheuttaa lievästi keltaista virtsaa, joka on yleisesti harmitonta.

En olisi liikaa huolissaan b12-vitamiinin yliannostuksesta, koska se on erittäin harvinaista. Mutta aina välillä kannattaa pitää taukoja B12-ravintolisien kanssa, etenkin suihkeiden jossa päiväannos voi olla 100x kertainen saantisuosituksiin.

Tietysti voit aina korjata sen alkuperäisen ongelman eli ruokavalion, yritä syödä enemmän B12 vitamiinia sisältäviä ruokia josta yliannostus on yksikertaisesti täysin mahdotonta.

Viralliset B12-vitamiinin saantisuositukset ravitsemus neuvottelukunnan mukaan tällä hetkellä – Miehet: 2mikrogrammaa(µg)/vrk, Naiset: 2mikrogrammaa(µg)/vrk(imettävät 2,6µg). Lapset: 0,5-1,6(µg).

Minkälainen B12-ravinnelisä kannattaa valita?

Vaikka jotkut B-complex vitamiinilisät voivat olla hyvä valinta, kannattaa b12-vitamiinin puutteeseen valita aina suihke, paremman imeytymisen takia. Markkinoilla on yleensä synteettisiä ja luonnollisessa muodossa olevia b12-vitamiini tyyppejä kuten hydroksikobalamiini, syanokobalamiini ja metyylikobalamiini.

Synteettisessä muodossa olevat:
Yleisimmät b12-ravinnelisät on syanokobalamiinin muodossa. Ongelma tämän tyyppisessä B12-ravintolisässä on että kehon täytyy itse muokata se metyylikobalamiiniiksi ja 5-deoksiadenosyylikobalamiiniksi ennen kuin se vaikuttaa. Huonoin valinta yleisesti.

Luonnollisin muoto:
Luonnossa b12-vitamiini esiintyy metyylikobalamiinin muodossa. Kehon normaalissa aineenvaihdunnassa pyörii metyylikobalamiinia ja 5-deoksiadenosyylikobalamiininä. Metyylikobalamiinia pidetään bioaktiivisenä, joka tarkoittaa että kehon ei tarvitse tuottaa mitään kemiallista reaktiota ennen kuin se alkaa vaikuttamaan.

Yleisesti kannattaa valita käyttöön suihke tai tabletti joka on tehty metyylikobalamiinistä.

B12-ravintolisä mistä hankkia?

Suosittelen ennen kaikkea laittamaan ruokavaliota parempaan kuntoon, jotta saisit tarpeeksi b12 vitamiinia. Joillekin kuten vegaaneille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, joten tässä on suosituksia b12-ravinnelisistä.

Omassa käytössä oleva metyylikobalamiini b12 suihke on tällä hetkellä Pure Advantage B-12 suihke, joka on täysin sopiva myös vegaaneille.

Suomessa keskiverto B12 suihkeet maksaa 26-40 euroa. Suihke jota käytän maksaa iherbissä tällä hetkellä noin 13 euroa, kuten näet hintaero on järkyttävä. Ei varmaan tarvitse edes mainita että Pure Advantage B-12 suihkeesta saat 1,66 kertaa enemmän B12-vitamiinia per suihke kuin suomessa myytävään metyylikobalamiini Better You boost b12-vitamiinisuihkeeseen.

B12-vitamiini suihke suositukset:

Pure Advantage B-12
Paras hintalaatu suhteeltaan oleva metyylikobalamiini b12-suihke mitä on markkinoilla tällä hetkellä. Yksi suihkepullo riittää ainakin 6 kuukautta, vaikka käyttäisit joka päivä. Ei ylimääräisiä makeutusaineita silti jopa hyvän makuinen, vaikka tuskin sillä on kenellekään merkitystä koska eihän näitä maun takia syödä, vaan varmentamaan tarvittavan vitamiinin saannin.

Aineosat: Metyylikobalamiini, Puhdistettu vesi, kasvis glyseriini, & Kaliumsorbaatti

175 annosta: 500mcg per annos. Suosittelen ottamaan maksimissaan 500mcg (20,000% päivän saantisuosituksesta) per päivä eli yksi suihkaisu kielen alle. (Voit ottaa enemmän jos tiedät että olet B12 puutostilassa, tai sinulla olevasta B12 imeytymishäiriöstä tai et syö ollenkaan B12 vitamiinia sisältäviä ruokia.)

Hinta: noin 13 euroa(iHerb)

Better You Boost B12-vitamiinisuihke
Suomessa myynnissä oleva metyylikobalamiini b12-suihke. Aprikoosin makuinen.
Puhdistettu vesi, ksylitoli, luonnollinen aprikoosin maku, sitruunahappo, metyylikobalamiini, kaliumsorbaatti, vihreä tee uute, kromikloridi. 160 annosta: 300mcg per annos.

Hinta:26,95 € (hyvinvoinnintavaratalo)

Kunniamaininnan saa myös Garden of Lifen kapseli b-vitamiinilisä, tästä saat samalla kaikki B-vitamiinin muodot. Täysin luomu ja luonnonmukainen eli ei synteettisiä aineosia, vitamiinit tulee tiivistetyistä marjoista, hedelmistä ja juureksista, eli periaatteessa aitoa ruokaa. Tämä voi toimia energia boosterina jopa paremmin kuin b12 suihkeet. Hinta ei ollenkaan paha kun miettii sisältöä ja laatua, eli 15 euroa kuukauden tai parin satsi. Jos et halua suihkeita hanki Raw B-Complex tästä.

b-12-vitamiini suihke a purkki

Parhaat B-12 vitamiinituotteet.

Ensitilaajana laittaisin jotain tällaista tulemaan:

Syksyn tärkeimmät vitamiinit ja lisäravinteet

 • Sinkki – L-OptiZinc, luonnollista aminohappo metioniini sinkkiä vahvistamaan immuunijärjestelmää syksyn influenssakausia odotellessa.

Verovapaa kokopaketti tästä noin 30 euroa postituksineen. Koodilla: KLJ962 extra -5% alennusta (linkit sisältää alennuskoodin valmiiksi).

Tai vaihtoehtoisesti voit tilata vain B12-vitamiini suihkeen tästä.

Ei kannata turhaan jännittää iherb.com ensitilausta, se on jopa helpompaa kuin suomalaisista nettikaupoista tilaaminen, ainakin jos osaat englantia(katso iherb tilausohje). Kaikki suomalaiset pankkikortit käy suoraan, jopa visa electron ja debit. Tilaus kannattaa pitää alle 35€ postituksen kanssa, jos tilaat enemmän kerralla saatat joutua maksamaan ALV eli 14%, vaikka turha sitäkään on pelätä koska sekin nykypäivänä onnistuu netissä.

(HUOMIO! verovapaan tilauksen rajat ovat muuttuneet heikentyneen euron kurssin myötä. Katso kannattaako iherb tilaaminen (2015) tai iherb tilaaminen 2017)

Ei kannata tilata mitään lääkelistalla olevaa, jos sen tuotteen käyttö on lääke, vitamiini, kivennäisainevalmiste, tai jos tuotteen sisältö on ainoastaan lääkeainetta tai rohdosta joka on lääkelistalla. Lääkelistalla olevien tuotteiden tilaaminen voi johtaa seurauksiin jos paketti jää tulliin. Alle 35€ tilaukset tulee yleensä kotiin ilman tullausta, mutta välillä näistäkin joutuu tekemään nettitullauksen, mutta yleensä veroja ei tarvitse maksaa jos tilauksessa on ainoastaan lisäravinteita.

Mikä iherb? – pientä faktaa iherbistä:
Valittu jo viisi vuotta putkeen maailman parhaaksi lisäravinne nettikaupaksi ConsumerLab.com toimesta (vitamiini ja terveystuotteiden itsenäinen testaaja). iHerb ansaitsi hiljattain myös NSF (maailman suurin terveystuotteiden testaaja) ”Good Manufacturing Practice” sertifikaatin. Lisäksi Google myönsi iherbille ”Google Trusted Store” kunniamerkin.

Eli ei siis tarvitse olla huolissaan että tämäkin firma olisi jonkinlainen kusetus, joka veloittaa tililtäsi rahaa kuukausittain. iHerbistä tilaamalla maksat vain mitä tilaat, etkä koskaan mitään muuta.

Tämän takia jo arviolta 100 tuhatta suomalaista käyttää iherb nettikauppaa hankkiakseen vitamiinit ja lisäravinteet. Postikulut suomeen (lentorahti) ovat useasti halvempia kuin Suomen sisäiset postitukset. Suomeen keskimääräinen postitusaika on 8 päivää eli noin 1 viikko. Lue lisää iherb tilaamisesta iHerb kokemuksia sivuilta.)

Lähteet ja luettavaa:
http://www.studio55.fi/terveys/article/oletko-kuullut-tasta-vitamiinista–sinakin-saatat-karsia-sen-puutoksesta/126402
http://www.studio55.fi/tastapuhutaan/article/taman-vitamiinin-puutos-aiheuttaa-muistihairioita/127248
http://www.tohtori.fi/?page=1341824&id=0245773
http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Anemiat
http://qjmed.oxfordjournals.org/content/102/1/17.full
http://www.livestrong.com/article/533034-is-methylcobalamin-the-best-form-of-vitamin-b-12/
http://www.nutritionj.com/content/3/1/19
http://www.livestrong.com/article/18296-side-effects-methylcobalamin/
http://www.treatmentcenters.net/psychiatry-mental-health/how-do-b-vitamins-affect-depression/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674945/
http://www.lesliebeck.com/articles/b-vitamin-linked-to-antidepressant-succes
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23705786s
http://tampub.uta.fi/handle/10024/68164
http://www.livestrong.com/article/76541-side-effects-overdose-vitamin-b12/
http://www.lef.org/magazine/mag2000/dec2000_report_b12_1.htm
http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/attachments/vrn/ravitsemussuositus2005.fin.pdf

25 comments on “B12-Vitamiini
 1. Hei. Loistavat sivut.
  Käytän paljon iherbistä tilattuja Now Foodin tuotteita, myös b12. Mitä mieltä olet Now Foodista ja Doctors’s Bestin tuotteista, jotka ovat samaa hintatasoa kuin Healthy Origins, joita huomaan näillä sivuilla suositellun? Kiitos vastauksesta edeltäkäsin.

  • Now foods tuotteet ovat yleisesti hyviä hinta-laatusuhteeltaan ja käytän paljon niitä itsekkin (esim, MCT, parapähkinät, sinkki, magnesiumsitraatti). Now foods tuotteet ovat halpoja ja monet epäilee tuotteiden laatua sen takia…

   Kuitenkin ulkopuolisten analyysifirmojen (labdoors, consumerlab, yms) testeissä Now foodsit tuotteet ovat yleensä kärkipäässä, kun katsotaan pakkausmerkintöjen paikkansapitävyyttä, puhtautta, raskasmetalleja ja muuta sellaista. Mielestäni Now foods on ihan ok firma, joka tekee hinta-laatusuhteeltaan hyviä tuotteita.

   Doctor’s Best on myös ok, itsellä käytössä lähinnä MSM-jauhe ja teaniini.

 2. Moi, klikkasin tuosta b12 suihkeesta, josta arvioit hinnaksi postituksineen n.8€. iHerb näytti kuitenkin hinnaksi 34€ miinus ensitilaajan 5€.
  Osaatko ja viitsisitkö sanoa mistä moinen ero? Kiitollinen olisin!

  • Tuote on kallistunut hieman ja etenkin euron arvo suhteessa dollariin on laskenut huimasti kirjoitushetkestä. Tuote maksaa tällä hetkellä 12.62€ ja siihen halvin postikulu 3,9€ päälle (International Airmail). Yhteensä noin 16,5 euroa, josta ensitilaaja saa pois 5-10 dollaria, riippuen kokonaistilauksen arvosta. (Silti huomattavasti halvempi kuin vastaavat suomessa.)

   Vinkkinä: Parhaan arvon rahoille saa tilaamalla 3 B12-suihketta kerrralla, jolloin postikulu tippuu 1,75 euroon ja ensitilaaja saa siitä vielä 10 dollarin alennuksen (8,75€). Lisäksi tällä hetkellä yli 40 dollarin tilauksesta saa 5% lisää alennusta, jolloin yhden purkin hinnaksi jää 8.5€. Tämä kaikki siis halvimmalla International Airmail postituksella, jota itse käytän ainoastaan.

 3. Mahtava ja mielenkiintoinen kirjotus B12 -vitamiinista! Mutta väkisinkin herää kysymys kun iherbistä näyttää löytyvän valtavan edullisesti vaikka ja mitä että kuinka käy kotimaisen työn (yrittäjien, maahantuojien, tukkureiden) jos me kaikki (ja nyt jo sadat tuhannet!) tilaisimme pillerimme ja suihkeemme ulkomailta?

  • Hyvä kysymys. Hinnan kanssa ei ainakaan voi kilpailla kun ulkomailta tilaaminen on verovapaata, eikä huonolaatuisen tuotteen halvalla myyminen enää toimi, koska tieto on vapaasti saatavilla Internetistä.

   Ehkäpä suomalaisten yritysten kannattaa keskittyä laadukkaan tuotteen tekemiseen, eikä edes yrittää kilpailla hintojen kanssa. Itse ainakin pyrin ostamaan suomalaisen tuotteen, jos sen laatu on parempi kuin ulkomailta saatavan.

 4. Moro,

  Mietin tuossa kun on monia oireita jotka viittaisivat tuohon b vitamiinin puutteeseen, niin voinko vapaasti ottaa esim tuollaista foolihappo b6 ja b12 vitamiinilisää ja kokeilla tuleeko muutoksia?
  Onko siinä mitä seuraamuksia jos esim kk kokeilee sitä?

  • Itse ainakin olen ottanut omatoimisesti b12 vitamiinilisää ja aika paljon muutakin, eikä siitä mitää seurauksia ole ainakaan vielä tullut. Suomessa on ainakin (vielä) täysin laillista ottaa omatoimisesti useimpia vitamiineja eikä siitä mitään seuraksia tule.

   B12 vitamiini on vesiliukoinen, joten sitä on aika vaikea yliannostella, kun ylimääräiset tahtoo tulla virtsan mukana pois. Järkyttäviä 1000x päiväannoksia ei tietenkään kannata ottaa pitkäaikaisesti, esim vuotta putkeen, sillä siitä voi tulla ongelmia.

   B6 pitkään jatkunut yliannostus voi aiheuttaa raajakipua ja hermosto-oireita, joten sitä ei hirveästi kannatta yliannostaa pitkiä jaksoja putkeen.

   Vitamiinimyrkytyksiä saadaan lähinnä rasvaliukoisien vitamiinien pitkään jatkuneesta yliannostuksista (D, E, K, A), mutta edelleen useimilla terveysongelmia aiheuttaa niiden puutostilat.

   Vitamiinit ja lisäravinteet kannattaa aina aloittaa pienillä annoksilla, koska periaatteessa jokainen voi olla allerginen tuotteen aineosille, vaikka se onkin äärimmäisen harvinaista.

 5. Puhut 300mg:sta (milligrammasta) vaikka se on oikeasti 300mcg tai 300µg (mikrogramma). Tuo sinun on vain 0,3mg ;). Itse käytän B12 1mg imeskelytablettina, eli 1000µg.

 6. mitä elimistössä tapahtuu foolihapolle ja B12-vitamiinille, jos niitä ei pysty metyloimaan? Kiertävät veressä hamaan loppuun asti – onko niistä jotakin haittaa?

 7. Aloitan ensin B-12 vitamiinin viitearvoista. Minulla se oli 24 viisitoista vuotta sitten. Sairaalaan tutkimuksiin, josta diagnoosi Pernisiöösi Anemia. Cohemin pistoksia joka toinen päivä ja matkustuskielto.

  Arvojen noustua, pistosväli 1 ampulli lihakseen 3 kuukauden välein. Tilanne tänään! Sairastuin outoon ihottumaan v. 2010 ja 2014. Kukaan lääkäri ei lähettänyt labratutkimuksiin, vaan 2010 sain kortisonireseptin pahimmassa tiassani 60mg/vrk. Järkyttävä annos! Antibioottia 5 viikkoa. Kortisonia 7 kk.

  Ei ihottuma lääkityksestä huolimatta parantunut, kunnes lopetin kortisonin käytön lihottuani sikamaiseen kuntoon. Allergiasairaalassa tutkittiin perusteellisesti, ei diagnoosia. Kaksi spesielista totesi nähneensä kerran samanlaisen tapauksn. Jooooo, ihottuma parani itsekseen.2014 sama show, mutta edellisestä kokemuksesta viisaantuneena, en suostunut antibioottikuureihin ja sain porttikellon terveyskeskukseen kahdeksi viikoksi.

  Vaihdoin lääkäriä. Hän otti näytteen ihottumasta, tuloksena sama, kuin Allergiasairaalassa, ei diagnoosia. Ehdotti uuden näytteen ottamista, en suostunut, vaan pyysin lähetettä labraan B-12 vitamiinin ,sekä kilpirauhasen arvoista.Tulos, järkyttäviä! B-12 oli 38 ja lääkäri ilmoitti viisas kun on, lopettavansa pistoshoidot ja siirtyvänsä tabletti hoitoon. En suostunut, koska tabletit eivät imeydy.

  Terveyskeskuksen vaihto. Kunto oli jo niin pahana, etten pysynyt enää pystyssä kipujen takia. Uusi lääkäri asetti tavoitearvoksi 60????!!!!!
  ”Ei riitä!” Lääkäri sai raivarin ja ilmoitti uuden tavoitearvon 160! OK, mutta pistoshoitoa ei nostettu. Mikä logiikka?! Miten saisin arvot nousemaan samalla 1 ampulli joka 3. kuukausi? En mitenkään. Otin yhteyttä potilasasiamieheen, joka soitti välittömästi ylilääkärille, jolloin pistoshoito muutettiin kerran kk.

  Arvot ovat nyt 121 ja sen eteen olen ottanut pistoksia 9 kertaa, eli 3/kk. Miten se onnistui, no maksoin apteekkiin normihinnan, eli ”ostin” ampullit. Mten jatkossa? Kukaan ei ole kirjoittanut reseptiä ja alkaa uusi taistelu.Arvot eivät yllä edes viitearvojen alarajalle ja lääkäri oli sitä mieltä, että kerran kolmessa kuukaudessa, olisi nyt käypä hoito!

  • Tosiaan suomessa ei noita shotteja tahdo saada niin paljoa kuin haluaisi. Toisaalta monet Suomessa näyttää nykyisin pärjäävän pelkillä imeskelytableteilla ja suihkeilla pernisiöösi anemian kanssa. Osa pärjää jo 1000 mcg päiväannoksella, osa joutuu ottamaan enemmän. Suun kautta otettava b12 kyllä imeytyy vähissä määrissä vaikka olisi pernisiöösi anemia, se on todistettu useassa tutkimuksessa (1, 2, 3, 4). Nykyisin yhä useampi lääkäri osaakin suositella 12b imeskelytabletteja suihkeita pernisiöösi anemian hoidoksi, mutta tietysti jos arvot ovat todella matalat kannattaa aluksi ottaa b12 pistoksia.

   Itse kyllä pyrkisin korjaamaan B12-tasot lisäravinteilla, oli imeytymisongelmia tai ei, sillä lisäravinteita voi ottaa niin paljon kuin haluaa, eikä tarvitse anoa reseptejä. Mutta jos olet jo testannut b12-lisäravinteet kaikilla tyypeillä (hydroksikobalamiini, syanokobalamiini ja metyylikobalamiini.) imeskely ja suihke muodossa. Ja olet varma ettei ne sinulla imeydy, niin ei kait se auta muu kuin etsiä lääkäri joka ymmärtää antaa sen verran shotteja, että arvot pysyvät edes viiterajojen sisällä. Jaksamista!

 8. Hei, ei pahalla, mutta minun iso-isovanhemmat ovat 97/98 v ikäisiä ja minun ja vaimoni vanhemmat 75-80 v ikäisiä, ovat todella terveitä, eivät käytä mitään pillereitä.

  Minusta vitamiinin syönti ilman tutkimuksia ja todettua tarvetta voi olla jopa vaarallista. Olen kuullut että vitamiinit/ravintolisät lisäävät ruokahalua, varsinkin jos ottaa aamupäivällä. Ehkä jopa hampaan pesussa kannattaa aamulla suu huuhdella ja sylkeä, koko pesun ajan pitää suu alaspäin altaan päällä.

  Minusta, meistä kaikkein tärkeitä on päivittäin syödä oikea, pienehkö määrä ruokaa. Mieluummin kun on pieni näläntunne, ei siis kellonaikojen mukaan.

  Sähköposti tulee voimaan joulukuun puolessavälissä 2015.

  • Olet oikeassa, kaikki eivät välttämättä tarvitse mitään pillereitä. Vitamiinilisiä ei välttämättä tarvitse, jos ruokavalio on hyvällä mallilla (ja saa d-vitamiinin auringosta läpi vuoden), eikä ole mitään imeytymistä heikentävää sairautta (pernisioosi anemia, Crohnin tauti, Atrofinen gastriitti yms), lääkitystä tai geenipolymorfismiä (esim. MTHFR).

   Kaikilla ihmisillä nämä asiat eivät välttämättä ole kohdillaan, on köyhiä, vegaaneja, liiallista alkoholin käyttöä, käytetään liikaa happosalpaajia ynnä muuta. Tällöin voi olla järkevää ottaa esim. b12 vitamiinia. Ensisijaisesti on tietysti järkevää yrittää korjata ongelmat ja ruokavalio.

   Väärin käytettynä ja yliannostettuna tietyillä yrteillä, laihdutus ja treenilatureilla voi tosiaan päätyä sairaalaan, kuten Yhdysvalloissa ~23 tuhatta ihmistä vuosittain kokee. Myös pitkään (vuosia) jatkuneesta B12 vitamiinin yliannostuksesta voi tulla oireita, kuten artikkelissa mainitaan.

   Jotkut näyttää vetävän B-vitamiineja suuremman nälän toivossa, mutta luotettavaa näyttöä sen tehosta ei taida olla.

  • Jos käytät jo B-complexia niin ei tietenkään tarvitse ottaa lisää B12-vitamiinia suihkeella.

   Jos haluat saada kaikki B-vitamiinit yhdellä kapselilla päivässä, niin Thornen B-complex on hinta-laatusuhteeltaan nykyisin paras valinta.

   Mutta yleensä ne pahimmat puutokset ovat b-12 ja foolihappo.

 9. Ihmettelen kun en saa rekisteröitymistä lävitse. Herjaa ylimääräisistä numeroista tai symboleista osoitteessa. Yritin tilata magnesium suihketta. Haluaisiko joku täällä Suomessa myydä (jos on jo tilannut iherbistä) minulle ko. suihkeen kokeiltavaksi vaikka vähän kalliimmalla hinnallakin?

 10. Olen terveydenhoidon ja avosairaanhoidon erikoissairaanhoitaja. Olen saanut syntymälahjana erittäin herkät aistit.
  Olen aina nukkunut huvin, mutta reilu 10 vuotta sitten alkoi ilmetä unettomuutta ilman mitään syytä; uni ei vain tullut vieraillessani sukulaisten tai ystävien luona. V. 2008 unettomuus alkoi myös kotona, ja makuulle mentyäni aloin luujohteisesti havaita syklisen järinän, joka piti elimistöni hälytystilassa. Pääsin sukulaisten luo asumaan toiselle paikkakunnalle, mutta sielläkin järinä alkoi joulunpyhinä.
  Aamulehden kautta (Lukijalta-sivut) pääsin unettomuuden syyn jäljille; langattoman teknologian säteily. Sen aiheuttaman hälytyssignaalin akatemiatutkija Allan Fray oli USA:ssa havainnut tutka-asentajalla jo 1960-luvulla.
  Jälkeenpäin kävi ilmi, että ongelmani alkaessa kotiseudulleni oli avattu 3G-verkko.

  Käyn nyt 8. vuotta herkän hälyttäjäyksilön korkeakoulua ja olen yrittänyt saada säteilyhaitat ja niiden vakavat seuraukset ihmisten tietoisuuteen. Myös viranomaistahoon olen ollut yhteydessä, mutta sähköä ja sen ympärille syntyviä matalataajuisia kenttiä ja sähkösyöppöä langatonta teknologiaa käytetään yhä enemmän kaikkialla. Luonnollisesti herkkien hälyttäjäyksilöiden elämä käy yhä infernaalisemmaksi, kun säteilytasot alkavat olla monin paikoin ”karkealla” mittarilla osoitettavissa ja pahimmillaan ”punaisella”, jopa asteikon ylittäviä.
  B12-vitamiinista kuulin säteilystä hälyttävältä kirjastonhoitajaystävältäni; sen pitäisi auttaa hälytysoireisiin, jotka ovat samat kuin B12:n puute. Säteily tuhoaa mm. veren punasoluja, joten sitä kautta se muuttaa aineenvaihduntaa koko kehossa.
  Kaikki sähkö ja säteily on bioaktiivista (Martin Blank: ”Overpowered”).
  Jos päättäjät eivät huolehdi kansalaisten terveysturvallisuudesta, meidän on tehtävä se itse.
  Haastan kaikki vaatimaan ihmisarvoisia oloja; kurssia on käännettävä 180 astetta.
  ”Terveyttä kaikille vuoteen 2000” on kaivettava ”naftaliinista”. Siinä mainitaan niin ionisoivan kuin ionisoimattomankin säteilyn vaarat. Nyt on otettava huomioon myös kumuloituvat vaikutukset, jotka kohdistuvat koko ekosysteemiin.

 11. Hei. olen syönyt B-12 vitamiinia ja se on vähän yli 411pmoI/I ja 160-700 kaikki ja S-D-25 145nmI/I ja>50/kaikki. Ovatko nämä hyvät tulokset. B-Hb 129g/, B-HbaIc 37mmol/ 20-42 kaikki,B-Hb-AIC 5.5% kaikki 4.2-6/kaikki.Ovatko nämä tulokset kaikki hyviä ,vai piyäiskö syödä B-12 vitamiinia lisää?

  • Veresi B12-kokonaisuuspitoisuus on yli ”yleisesti” suositeltavan ~370 pmol/l minimirajan (optimaalinen terveydelle, Japanin minimiraja, jne).

   Eli tuon tuloksen perusteella ei tarvitse syödä enempää.

   Mutta jos sinulla on B12 puutoksen kaltaisia oireita tai haluat tarkempaa tietoa B-12 vitamiinitasoistasi, niin voit mittauttaa myös veren aktiivisen B12-vitamiinin (1142 S-B12-TC2) tai metyylimalonaattin (4147 S-MetMal).

  • Maksan varastossa on noin 50-60% kehon kokonais-B12-vitamiinista. Jos b12-vitamiinin saanti ravinnosta loppuu tai tulee joku ongelma jonka takia se ei imeyty, niin maksan varasto loppuu keskimäärin 3 vuodessa.

   Jos tankkaat autoa säännöllisesti, niin eihän se bensa sieltä tankista ikinä poistu, se vain vaihtuu.

 12. Hassua, ikää 88v ja terveys kuin monella viisikymppisellä vitamiinin syöjällä.

  En syö mitään vitamiineja, eikä myöskään mitään lääkettä, vain kolesterolilääkettä olen syönyt 30 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *