C-vitamiini

Pieni n. 10 kg painava koira syntetisoi elimistössään 4000-5000 mg C-vitamiinia päivässä. Entä ihminen? Tasan 0 mg. Ihmisen esi-isät menettivät kyvyn syntetisoida (valmistaa) C-vitamiinia jossain vaiheessa evoluutiotaan (n. 63 miljoonaa vuotta sitten), ehkäpä juuri sen takia että sitä oli jossain vaiheessa runsaasti tarjolla ravinnosta.

Toinen teoria C-vitamiinin syntetisointikyvyn menetyksestä on se, että kädelliset, jotka eivät tuhlanneet energiaa nälänhätien aikana C-vitamiinin syntetisointiin, selviytyivät. Oli luonnonvalinnan puolesta parempi kehittää keripukki vähäksi aikaa, kuin kuolla pois energian puutteen takia. C-vitamiinin synteesi eläinten kehossa on glukoosia runsaasti kuluttavaa puuhaa, joten on mahdollista, että pitkien nälänhätä/paastokausien aikana C-vitamiinin synteesin puuttuminen saattoi juurikin olla se ratkaiseva selviytymisetu.

Onko C-vitamiinin puutos mahdollista Suomessa?
Suomalaiset saavat ravinnosta tarpeeksi C-vitamiinia, ainakin keripukin ehkäisyyn. Mutta se onko saanti muuten optimaalista hyödyllisten terveysvaikutusten suhteen nykypäivän ruokavalioissa on vielä kyseenalaista. Suuressa C-vitamiininpuutos vaarassa Suomessa ovat lähinnä tupakoijat, ehkäisypillereiden käyttäjät, salisylaatin käyttäjät (tulehduskipulääke), Loop-diureettien käyttäjät (furosemidi, bumetanidi, etakryynihappo).

Yleisesti ottaen prosessoitua ruokaa syövät ovat vaaravyöhykkeessä. Myös keripukkia tavataan yhä, vaikkakin harvemmin. Toisaalta juuri tuli uutinen, että keripukki on taas palannut, ainakin Australiaan.

Oireita jotka saattavat kertoa C-vitamiinin puutostilasta

Seuraavat oireet voivat olla selkeitä merkkejä C-vitamiinin puutteesta (listan ei missään tapauksessa ole tarkoitus olla kattava), aikaisia keripukin oireita.

– Kroonisesti alhaiset energiatasot, voimatasot ja/tai masennus.
– Vuotavat ikenet.
– Nopeat mielialan muutokset, lyhyt pinna ja ärtyisyys.
– Mustelmat jotka ilmaantuvat helposti ja pysyvät pitkään saattavat indikoida C-vitamiinin vähäisyyttä.
– Hidas parantuminen pienille haavoille ja kuivat hiukset voivat myös viitata riittämättömiin C-vitamiini tasoihin.
– Krooninen pitkäaikainen raaja tai nivelkipu.
– Anemia on myös mahdollinen merkki C-vitamiinin puutteesta.
– Oudot iho-ongelmat, mustelmat, läiskät, kuivuus, ihottumat.

Alhaiset C-vitamiinitasot liittyvät alentuneeseen rasvanpolttokykyyn nuorilla aikuisilla alle maksimitason tapahtuvassa fyysisessä harjoittelussa/liikunnassa (tutkimus).

Alhainen C-vitamiini status liittyy heikentyneeseen rasvanpalamiseen nuorilla aikuisilla alle-maksimin tapahtuvassa harjoittelussa/liikunnassa. Tulosten mukaan C-vitamiini edistää rasvan palamista (ainakin niillä ihmisillä joilla siitä on puutetta).

C-vitamiinin puute pienentää mm. l-karnitiinin synteesiä kehossa, joka on aminohapoista lysiini ja metioniini syntetisoituva ammoniumyhdiste jota mitokondriot tarvitsevat polttaakseen rasvahappoja (lisää infoa).

C-vitamiinin hyödyt

C-vitamiinin hyödyt summattuna: C-vitamiinia tarvitaan kaikkien kehon kudosten kasvuun ja korjaukseen. C-vitamiini auttaa muodostamaan kollageenia, joka on tärkeä proteiini iholle, jänteille ja verisuonille. Sitä tarvitaan muun muuassa ihon, hampaiden ja luiden kunnon ylläpitoon sekä haavojen parantumiseen. C-vitamiini on antioksidantti, joka antaa suojaa vapaiden radikaalien aiheuttamaa vahinkoa vastaan, eli toisin sanottuna hidastaa ikääntymistä.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on hyväksynyt ainakin seuraavat terveysväitteet C-vitamiinille: auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, tukee C-vitamiini immuunijärjestelmän normaalia toimintaa raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista erityisesti ihon, luuston, ikenien & hampaiden ja verisuonten toimintaa varten. Lisäksi C-vitamiini lisää raudan imeytymistä, ja tukee suojausta oksidatiivisen stressiltä. Mutta katsotaan erilaisia hyötyjä tarkemmin…

C-vitamiini ja laihdutus
Tutkijat pistivät ryhmän koehenkilöitä syömään ruokavaliota missä oli alhainen määärä C-vitamiinia neljän viikon ajaksi jonka lopuksi heidän kestävyytensä ja rasvanpolttokykynsä testattiin juoksumatolla. Sen jälkeen koehenkilöille annettiin päivittäinen ravintolisä joka sisälsi 500 mg C-vitamiinia neljän viikon ajan. Kuukauden lisäravinteen käytön jälkeen koehenkilöiden suorituskyky mitattiin jälleen juoksumatolla (kummatkin testit kestivät tunnin verran). Yksilöt jotka omasivat marginaalisen C-vitamiini statuksen hapettivat (”eli polttivat rasvaa”) juoksumattotestissä 25% vähemmän per kg kehonpainoa kuin henkilöt joilla oli riittävä C-vitamiini status. Rasvan hapettaminen harjoittelun aikana oli käänteisesti verrannollinen uupumiseen (eli mitä enemmän rasvaa hapetettiin sitä paremmin jaksoi).

C-vitamiinin puutteellisten yksilöiden ”vitamiinivarastojen täyttäminen” (500 mg/päivä) nosti rasvaenergian kulutusta harjoittelun aikana 4-kertaisesti, verrattaessa puutteessa oleviin kontrolleihin. Tutkijoiden johtopäätösten mukaan alhainen C-vitamiini status saattaa osakseen selittää käänteisen suhteen C-vitamiinin määrässä ja lihavuudessa, ja miksi jotkut yksilöt epäonnistuvat painonpudotuksessa (1, 2).

Toinen tapa jolla C-vitamiini auttaa laihdutuksessa, on sen kyky tehdä liikunnasta vähemmän väsyttävää ylipainoisille.

Vaikka tässä tutkimuksessa ei havaittukaan rasvan polttoa edistäviä vaikutuksia niin vaikutukset olivat muuten huomattavat ylipainoisten jaksamiseen treenaamisessa. Alustavan ihmistutkimuksen tulosten mukaan C-vitamiini tekee liikunnasta vähemmän väsyttävää ylipainoisille (1, 2)

C-vitamiinin vaikutus kortisolin ja stressin pienenemiseen
Yksi tärkeimmistä C-vitamiinin hyödyistä on sen vaikutus stressitasojen pienenemiseen. C-vitamiinin on osoitettu useissa tutkimuksissa (1, 2, 3, 4) pienentävän kortisolia stressaavina aikoina (erityisesti liikunnan jälkeen). Mm. tässä ultra-maratoonareita tutkineessa tutkimuksessa havaittiin että kortisolitasot olivat selkeästi matalammat ryhmällä joka oli nauttinut 1500 mg C-vitamiinia verrattaessa 500 mg tai plaseboryhmään.

Todistusaineisto ei kuitenkaan ole aukotonta ja joissakin tutkimuksissa ei ole havaittu vaikutuksia.

C-vitamiinin riittävä saanti on yhteydessä vahvempiin luihin.
Tätä selittää luultavasti se että luiden proteiinista suuri osa on kollageenia, jonka muodostumiseen tarvitaan riittävä määrä C-vitamiinia. Kollageeni on yksi luun lujuuteen vaikuttavista tekijöistä.

C-vitamiini verenpaine
Tämän meta-analyysin mukaan C-vitamiini voi alentaa jonkin verran verenpainetta, ainakin lyhyt aikaisissa tutkimuksissa. Verenpaineen alentuma oli keskimäärin -3,8 mmHg/-1,5 mmHg systolinen/diastolinen kun mukana oli terveet sekä kohonneesta verenpaineesta kärsivät. Teho oli parempi pelkästään kohonneesta verenpaineesta kärsivällä ryhmällä, -4,8 mmHg ja -1,7 mmHg. C-vitamiinin havaittiin vaikuttavan myös heillä joilla oli jo perushoitona verenpainelääke.

Korkea C-vitamiini annos (3000mg) voi lisätä huomattavasti seksin harrastamista parisuhteessa
Tutkimus jonka mukaan seksin harrastamisfrekvenssi kasvoi neljästä kerrasta kuukaudessa 14 kertaan kuukaudessa (plasebo johti seksikertojen putoamiseen kuudesta kerrasta neljään kertaan). Syinä tähän seksin lisääntymiseen voidaan pitää C-vitamiinin eli askorbiinihapon kykyä muuntaa katekoliamiinien aktiivisuutta, pienentää stressireaktiivisuutta, lähestymispelkoa ja prolaktiinin vapautumista sekä parantaa verenkierron toimintaa ja oksitosiinin vapautumista. Nämä prosessit ovat relevantteja ja liittyvät seksuaaliseen käyttäytymiseen ja mielialaan. Myös masennusoireet vähenivät C-vitamiini ryhmällä.

C-vitamiini parantaa mielialaa
Esim. tässä tutkimuksessa 1g C-vitamiinia jaettuna kahteen annokseen akuutisti sairaalaan sijoitetuille henkilöille pystyi parantamaan mielialaa ja veren valkosolumäärää kuuden viikon aikana. Toinen tutkimus C-vitamiinin vaikutuksesta mielialaan missä nuorten miespuolisten henkilöiden mielialat paranivat syömällä kaksi kultaista kiiviä päivässä (korkean C-vitamiinipitoisuuden omaava ruoka). On päivän selvää että myös laihdutus sujuu paremmin jos mieliala pysyy korkealla.

C-vitamiini immuniteetti
Jos vilustut usein tai tunnut saavan jokaisen flunssan joka on liikkeellä niin C-vitamiinista voi olla apua nostamaan immuunijärjestelmäsi tasoa. Ei välttämättä ehkäise sairastumista mutta todistetusti voi auttaa mm. oireiden keston vähenemisessä keskimäärin 8-14% (runsaasti urheilevilla voi pudottaa sairastumisriskin puoleen 1).

C-vitamiini impotenssi
En löytänyt sen kummempia tieteellisiä tutkimuksia tämän verifiointiin mutta C-vitamiinin on todettu parantavan verenvirtausta, ainakin antioksidantti vaikutuksen kautta parantamalla endoteelisen typpioksidisyntaasi eNOS-entsyymin toimintaa (ja näin ollen typpioksidin tasoja millä on verisuonia laajentava vaikutus).

Pidempiaikainen C-vitamiinin käyttö voi nostaa myös testosteronitasoja kiveksiä suojaavan antioksidanttivaikutuksen takia (kuten muillakin antioksidanteilla). Tasot eivät kuitenkaan nouse perustason yläpuolella vaan C-vitamiini vain normalisoi tasot (lähteitä 1, 2, 3, 4).

Tärkeitä pointteja C-vitamiinista / negatiivinen puoli

Kuten kaikella myös C-vitamiinilla voi olla joitakin negatiivisia pointteja. Myrkyllisyyden suhteen se on niin ”vaatimaton” että C-vitamiinille on vaikea määritellä edes LD50-annosta (annos mikä tappaa 50% populaatiosta). C-vitamiinin toksisuus on hyvin alhainen koska se on vesiliukoista, ja ylimääräinen osa eritetään nopeasti virtsaan. LD50-arvona (mikä on määritetty rottien pakkoruokinnalla) pidetään yleisesti ottaen 11,9g/kg kehonpainoa kohti. Tämä vastaa n. 1,2% kehon painosta tai 840 grammaa 70 kg ihmiselle. Kuoleman aiheuttava mekanismi onkin todennäköisesti ajateltu olevan enemmän mekaaninen, kuin aineen aiheuttama kemiallinen vaikutus. Voidaankin siis lähes sanoa että C-vitamiini on yhtä turvallista kuin puhdas vesi. Yleensä ottaen aihetta huoleen ei siis ole.

Näkyvät haittavaikutukset
Ainut näkyvä haittavaikutus liian isolle C-vitamiiniannokselle on löysä vatsa, eli ripuli. Raja tähän annokseen on hyvin yksilöllinen, jotkut sietävät jopa 2,5g kerralla otettuna. On kuitenkin parempi ottaa C-vitamiini tasaisesti pitkin päivää (tai esim. annos aamulla ja myöh. iltapäivällä) pienemmissä annoksissa. Esim. 250-500 mg (teelusikan kärjellinen) on hyvinkin riittävä kerta annos, eikä isompaan kerta-annokseen ole mitään tarvetta.

C-vitamiini harjoituksen yhteydessä voi olla haitallista
C-vitamiinin vaikutuksesta fyysiseen suorituskykyyn ei vielä ole täyttä selvyyttä. Joissain tapauksissa voi olla hyötyjä (erityisesti vanhemmilla ihmisillä) mutta myös haittoja voi esiintyä.

Jos olet nuori ja kestävyys / lihasharjoittelu on tavoitteenasi niin voi olla parempi rajoittaa C-vitamiinin käyttöä ennen treeniä ja heti treenin jälkeen. Sen valossa, mitä nyt tiedätään: antioksidanttien ottaminen harjoituksen aikana ei välttämättä tuo mitään hyötyä, ja sillä voi olla jopa lopputulosta alentavia vaikutuksia.

Vaikka tutkimuksista ei tällä hetkellä voida vetää täysin varmaan päätelmää, niin miksi edes ottaisit massiivisia annoksia C-vitamiinia harjoituksien yhteydessä? Itse en ainakaan ota. (Lue: 1, 2, 3, 4)

C-vitamiini ja munuaiskivet
Isojen (useiden grammojen) synteettistä askorbiinihappoa väitetään usein kasvattavan munuaiskivien riskiä. Sen tarkemmin ottamatta kantaa tähän äärimmäisen monimutkaiseen asiaan: todistusaineisto on kuitenkin vielä harvinaisen epävarmaa. Vastakkaisia selvästi isompiin tutkimuksiin perustuvia mielipiteitä voi lukea vaikka täältä: VITAMIN C DOES NOT CAUSE KIDNEY STONES. Täällä on myös ”debunkattu” kyseistä tutkimusta: What really causes kidney stones (and why vitamin C does not).

Kostautuva keripukki eli rebound scurvy
Teoriassa on mahdollista saada lievä keripukki jos otat massiivisia yli 10 gramman c-vitamiini päiväannoksia useita kuukausia putkeen, ja yhtäkkiä lopetat sen ottamisen. Isoilla annoksilla kehosi voi tottua poistamaan ylimääräisen c-vitamiinin nopeasti pois kehosta, ja kun lopetat äkillisesti sen ottamisen keho voi jatkaa tätä poistamista jonkin aikaa, joka aiheuttaa äkillisen c-vitamiininpuutoksen. Tämä voi myös tapahtua juuri syntyneelle lapselle, jos raskaana oleva nainen on ottanut suuria c-vitamiiniannoksia. Tämän takia raskaana oleville naisille ei suositella ylisuuria yli 1 gramman c-vitamiiniannoksia.

Käytönnössä tämä ei kuitenkaan ole hirveän todennäköistä, sillä vain muutamia rebound scurvy tapauksia on virallisesti todettu. Mutta ”kostautuva keripukki” kannattaa tietysti pitää mielessä, jos esim. otat järkyttäviä 60 gramman c-vitamiinannoksia kuukausia putkeen, jonka jälkeen rupeat 30 päivän paastolle…

Lääkkeet ja c-vitamiini
Jos käytät tiettyjä lääkkeitä, tai jos sinulla pitkäaikainen lääkitys päällä niin kannattanee varmistaa lääkäriltä voiko C-vitamiinista olla haittaa.

Erityisen tärkeää jos käytät säännöllisesti:
– Elinsiirto hyljinnänestolääkitys.
– Kemoterapialääkkeet.
– Proteaasin estäjät (HIV lääkitys).
– Varfariini (antikoagulanttilääke).
– Tetrasykliinit (antibiootti).
– Aspiriinit, Parasetamoli tulehduskipulääkkeet.
– Alumiinisuolaa sisältävät antasidit (närästyslääke).

E-pillerit ja c-vitamiini:
Siitä vielä kiistellään pitäisikö c-vitamiinin käyttämisen olla pakollista ehkäisypillereiden kanssa. Tietyt ihmiset jopa välttelivät c-vitamiinia kun pelättiin, että se nostaisi estrogeenia ehkäisypillereiden kanssa, kuitenkin tutkimukset osoitti pelon turhaksi (1). Toisaalta ehkäisypillerien käyttö aiheuttaa puutoksia seuraavissa vitamiineissa: foolihappo, B2, B6, B12, C ja E-vitamiini, magnesium, seleeni ja sinkki (1, 2). Useat naiset kokeekin dramaattisia iho-ongelmia e-pillereiden kanssa, varsinkin jos edellä mainittujen vitamiini- ja mineraalipuutoksia on jo ennen käytön aloittamista.

Uusimmat analyysit ja tutkimukset suositteleekin lisäravinteiden ottamista, jos e-pillereitä käytetään (1, 2, 3, 4, 5).

C-vitamiini optimaalinen saantisuositus

Optimaalinen C-vitamiinin tarve vaihtelee hyvin suuresti yksilön mukaan (terveydentila, mahdolliset sairaudet) ja tarve korostuu sairauksissa. C-vitamiinin puoliintumisaika vaihtelee todella paljon ihmisen terveydentilan ja konsentraation mukaan (puoliintumisaika seerumissa 30 minuutista 40 päivään).

Optimaalinen C-vitamiinin annostus riippuu täysin henkilön elämäntavoista ja siitä mitä sillä yritetään saada aikaan. Yleisesti ottaen kannattaa ottaa enemmän jos elät epäterveellistä elämää, sillä alkoholi, tupakointi, surkea ruokavalio lisää C-vitamiini tarvetta. Toisaalta ne jotka elää terveellisesti (ei alkoholia, tupakointia, näyttöjen tuijottamista) ja syö paljon C-vitamiinipitoisia marjoja ja ruokavalio on muutenkin täydellinen, niin ei välttämattä edes kannata ottaa lisää askorbiinihappoa.

Jos tupakoit tarvitset noin tuplasti enemmän C-vitamiinia ruuasta keripukin ehkäisyyyn, joten useimpien kannattaa silloin ottaa sitä lisäravinteesta tai lisätä C-vitamiinipitoisia marjoja ruokavalioon. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että C-vitamiinilisä ei tee tupakoinnista terveellisempää (1, 2), vaan lähinnä ehkäisee muita C-vitamiininpuutoksen oireita.

Jos taas teet työtä tietokoneella ja joudut tuijottamaan näyttöä, niin C-vitamiinilisä voi suojata sarveiskalvoa monitorin aiheuttamalta oksidatiiviselta stressiltä (ainakin rotilla).

Eli c-vitamiinin optimaalinen annos vaihtelee yksilön mukaan ja riippuu henkilön elämäntavoista ja siitä mitä sillä yritetään saada aikaan. Yleisesti ottaen useimmille 500mg/vrk on sopiva annos jota useimmissa tutkimuksissa on käytetty ilman haittavaikutuksia.

Virallinen ravitsemusneuvottelukunnan c-vitamiinin saantisuositus aikuisilla on tällä hetkellä 75 mg/vrk.

Massiiviset annokset?
Massiivisia annoksia ottavat suosittelevat yleensä ottaen ns. ”flush-refleksin” määrittelemistä missä määritetään mikä C-vitamiini annos saa aikaan vesimäisen ulosteen tai eneman kaltaisen nesteen poistumisen peräaukosta (ohjeita 16:30). Tutkimus jossa testattiin tätä ”flush-refleksiä” paljasti sen vaihtelevan 4-200 gramman välillä C-vitamiinia. Optimaalinen C-vitamiini määrä tästä olisi sitten 75% nautittuna.

Se onko tämä järkevää, tieteellistä ja tarvitaanko näin isoja määriä ikinä normaali ihmisen elämässä on kyseenalaista ja vielä tutkimuksen alla. Joissakin sairaustiloissa tämä voi mahdollisesti olla hyödyllistä. En siis suosittele mutta jos ummetus vaivaa ja ei ole muuta tekemistä niin…

Milloin C-vitamiini kannattaa ottaa?
Moni suosittelee C-vitamiinin ottamista tyhjään mahaan (erityisen tärkeää jos sinulla on todettu hemokromatoosi), koska C-vitamiini voi lisätä raudan ja sinkin imeytymistä (vain rauta joka ei ole sitoutunut hemi-ryhmään, eli muut kuin lihatuotteet).

Liiallinen rauta on yleinen ongelma ja haitallista erityisesti miehillä, joilla rauta ei kulu luonnollisissa kehon toiminnoissa kuten naisilla (kuukautisvuoto). Liiallinen rauta toimii pro-oksidanttina eli lisää haitallisia hapettumisreaktioita kehossa, toimii neurotoksiinina ja myötävaikuttaa sydänsairauksiin. Verenluovutus on paras tapa poistaa liiallinen rauta kehosta.

C-vitamiinia ei myöskään kannata ottaa rasvaisten aterioiden kanssa. C-vitamiini lisää nitrosoamiinien (syöpää aiheuttavia typpiyhdisteitä) syntymistä, jos mahassa on rasvaa (1, 2).

Luonnollinen C-vitamiini vs askorbiinihappo

Luonnosta löytyvä c-vitamiini on kemiallisesti ja molekyylitasolla identtinen lisäravinteista löytyvään L-askorbiinihappoon. Erytorbiinihappo (d-araboaskorbiinihappo) on ihmisen tekemä tuotos, jota ei esiinny luonnossa. Erytorbiinihappoa (E315) voidaan käyttää joidenkin elintarvikkeiden säilönnässä antioksidanttisen vaikutuksen takia, mutta ihmiskehossa se ei imeydy. Lisäravinteissa ja useimmiten elintarvikkeissa käytetään Reichstein prosessilla tehtyä L-askorbiinihappoa (E300, askorbiinihappo).

Useat hipit väittää, että askorbiinihappo ei imeytyisi ihmisellä, ja niin voikin olla saduissa ja mielikuviksessa… Kuitenkin todellisessa maailmassa askorbiinihappo imeytyy yhtä hyvin kuin luonnollinen C-vitamiini, koska se on samaa tavaraa. Tämä on nykyisin todettu myös useissa ihmistutkimuksissa (1, 2, 3).

Askorbiinihapon ja luonnossa esiintyvien c-vitamiinipitoisten kasvien todellinen ero on: marjojen ja muiden C-vitamiinipitoisten hedelmien sisältämät terveyttä edistävät antosyaanit, flavonoidit, polyfenolit ja muut aineosat, joita ei tietenkään saa synteettisestä askorbiinihaposta. Eli luonnollinen C-vitamiini marjoista, hedelmistä, kasviksista on kuitenkin aina parempi, terveellisempi ja turvallisempi valinta.

Mistä C-vitamiinia saa Suomessa
C-vitamiinia on runsaasti marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. Hyviä C-vitamiinin lähteitä suomalaisten ruokavaliossa: tyrnimarja, mustaherukka, ruusunmarja, pihlajanmarja, mansikka, persilja, lakka, peruna, kaalit, lehtisalaatti, sitrushedelmät, parsakaali, paprika, kiivi.

C-vitamiini lisäravinteet

Markkinoilla on paljon erilaisia c-vitamiinituotteita, luonnollisia (esim. marjoista tiivistettyjä) ja askorbiinihappo tuotteita. Hyvin suuri osa nykypäivän C-vitamiineista on ulkoistettu Kiinasta, mikä voi johtaa suurempaan todennäköisyyteen, että ne ovat jotenkin saastuneita. Askorbiinihappoa sisältävät tuotteet valmistetaan yleensä maissista, ja suurin osa niistä on GMO maissia.

Paras MSM jauhe ja C-vitamiini

Luonnollinen C-vitamiini + MSM-jauhe

Luonnolliset C-vitamiinit
(* huom. tuotetta muutettu taas) Paras luonnollinen C-vitamiinituote joka on tullut vastaan on Madre-C, joka on todellinen ”C-vitamiinien Rolls-Royce”. Tässä tuotteessa C-vitamiini on luonnollisessa muodossa, juuri kuten sen pitääkin olla. Madre-C on valmistettu neljästä C-vitamiinipitoisesta marjasta (Camu camu, ruusunmarja, acerola ja amla). Tuote on siis periaatteessa kuivattuja ja tiivistettujä marjoja joista saa myös niitä terveyttä edistäviä flavonoideja, polyfenoleita, fenolihappoja, tanniineja, lignaaneja jne. Plussana tässä tietenkin on myös se, että luonnollisella C-vitamiinilla ei ole askorbiinihapon mahdollisia haittavaikutuksia.

Madre-C:n edut eivät tietenkään jää pelkkään C-vitamiiniin. Tarkastellaanpa vähän tarkemmin tämän tuotteen sisältämiä ainesosia. Tuote sisältää mm. Amla-marjan uutetta jonka hyödyistä voit katsoa mm. seuraavan videon: amla ja diabetes, uskomatonta eikö vain? Yhteenvetona, hyvin pieni annos laski merkittävästi paastoverensokeria, ja pahaa kolesterolia ja triglyseridejä.

Hintakaan ei ole paha sillä yksi annoskauha sisältää n. 525 mg C-vitamiinia ja ottamalla esim. puolikkaan kauhallisen päivässä tämä tuote riittää n. 90 päiväksi (250mg C-vitamiinia). Huomaa, että Madre-C:n maku on kirpeä, koska sen sisältävät C-vitamiinipitoiset marjat ovat kirpeitä. Madre-C:tä voi löytyä tietyistä luontaistuotekaupoista ja ulkomaisista verkkokaupoista. Itse tilaan sitä iHerbistä. Josta löytyy tietoa: iHerb kokemuksia tai uudempi: Kannattaako iHerb tilaaminen enää vuonna 2015?

*2016 päivitys **Uusi päivitys, tuotetta muutettu taas. Tällä hetkellä poistomyynnissä isolla alennuksella. iHerb on poistanut ”flow aid” maltodekstriinin tuotteesta (varmaankin vihaisen palautteen takia) Madre-C huonot puolet (2015) Valmistaja muutti tuotetta hieman ja monet näyttää olevan harmissaan kun maailman paras C-vitamiinituote on ”pilattu”. Nykyisin Acerola ja Camu Camu marjat tulee jäädytetystä soseesta joka puhalletaan jauheeksi ”Rapid Zone Dried” menetelmällä, joka mahdollisesti säästää hieman C-vitaminiipitoisuutta, mutta siinä on huonot puolensa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maksimissaan 20% tuotteen acerola ja Camu Camu marjasta on maltodekstriiniä (riisi Ei GMO). Joten tässä tapauksessa, tuotteen sisällöstä ~10-15% on periaattessa roskaa, eli tuote ei enää ole yhtä hyvä kuin ennen. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että myös tuotteen hinta laski noin 30%. Tälläinen tuotteiden muuntelu on aika yleistä lisäravinnemarkkoinalla, ja nykyisin useat luonnollisen C-vitamiinin valmistajat ovat ryhtyneet käyttämään halvempaa jäädytettyä marjasosetta, koska sitä on paremmin saatavilla ja se on aina periaatteessa tuoreempaa.

Mielestäni Madre-C on edelleen ihan hyvä valinta luonnolliselle C-vitamiinille. Joku voi ehkä pitää negatiivisena puolena myös purkin harhaanjohtavaa kokoa. Tuote sisältää 180 grammaa jauhetta purkissa johon mahtuu ainakin 500 grammaa. Purkki onkin siis vain noin 30-40% täynnä.

Toinen ehkä nykyisin järkevin valinta luonnolliselle C-vitamiinituotteelle on Puhdistamon C-vitamiinituote, joka on 100% edellä mainittua Amla-jauhetta. Hinta voi vaikuttaa kalliilta, mutta yksi purkki kestää periaatteessa jopa 3 kuukautta. Tätä tarvitsee ottaa vain pieni teelusikan kärjellinen, josta saa jopa 250m-500mg luonnollista C-vitamiinia.

Synteettiset C-vitamiinit
Tällä hetkellä ylivoimaisesti paras valinta askorbiinihappotuotteelle on NutriBiotic L-askorbiinihappo. Ei sisällä mitään fillereitä tai maissin jäämiä kuten useat askorbiinihappo tuotteet. Jos et halua laittaa suuhusi geenimuudeltua maissia, niin tämä tuote sisältää 100% pelkkää GMO-vapaata puhdasta askorbiinihappoa. Puoli teelusikallista tätä sisältää n. 2500 mg C-vitamiinia, eli hyvin pitkäikäinen tuote ja kestää käytössä todella pitkään. Myös hinnaltaan yksi halvimmista C-vitamiinin lähteistä maailmassa.

Yhdelle henkilölle puolen kilon purkki riittää jopa yli vuodeksi, mutta isompaan tarpeeseen löytyy myös kilon satsi.

Tätä voi ottaa smoothieissa tai lasillisessa vettä n. 1/5-teelusikallisen yhdessä MSM-jauheen kanssa ja edellä mainitun Madre-C kanssa.

Yleensä käytän näitä molempia synteettisiä ja luonnollisia samalla kertaa, jotta saan (mahdollisesti synteettisestä C-vitamiinista puuttuvat) luonnolliset C-vitamiinin toimintaa parantavat aineet samalla. Pelkkää synteettistä C-vitamiinia voi tietty käyttää esim. smoothiessa yhdessä hedelmien kanssa ja saada näin myös luonnolliset tekijät samalla.

askorbiinihappo tuotteet

100% GMO-vapaata puhdasta askorbiinihappoa

Yhteenveto
C-vitamiinilla voi olla muitakin hyötyjä kuin ikääntymisen hidastaminen ja ihon kunnon parantaminen. C-vitamiini kannattaa pääasiassa ottaa ruuasta ja wholefood lisäravinteista. Askorbiinihappoa voi myös ottaa kohtuullisia annoksia, mutta harvemmin itsekään käytän sitä yli 500 mg päivässä. Myöskään jokapäiväinen syönti on tuskin pakollista vaan C-vitamiinia voi käyttää vaikka kuureittain tai ottaa silloin kuin siltä tuntuu.

4 comments on “C-vitamiini
  1. Hei!
    Mitä Q !0 -tuotetta suosittelisit 70 v vuotiaalle perusterveelle naiselle? Ubikino-valmisteita on tarjolla niin monenlaisia! Suomessa käytössä ollut Fitlinen Q10-tipat mutta ovat hyvin hintavia!
    Olen Iherb asiakas ja tilaillut tuotteita ”Vitamiinisuositusten”perusteella.
    Kiitollisin terveisin
    Marjukka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *