Chia siemenet käyttökokemuksia: Vessassa käynnin Graalin malja? – ”Täydellistä paskaa”

Superfood chia siemenet ovat syystäkin kohuttu ”uusi” ruoka, uusi lainausmerkeissä, sillä todellisuudessa chia siemenet ovat yksi maailman vanhimmista ruoka-aineista.

Onko chia nykyisin vain hippien hittiruokaa, vai jotain enemmän? Mistä tämä chia siemen ilmiö johtuu? Luodaan katsaus asiaan…

Chia tarkoittaa voimaa sekä voimistamista Mayan -kielellä, ja chia-siemenet olivatkin Aztec, Maya ja Inka sotilaiden salainen ruoka jonka avulla he parantivat kestävyyttään ja olivat sotatilanteissa muita vahvempia. Oletko jäänyt paitsi tästä uusimmasta ilmiöstä?

Muinaiset asteekit tunnistivat chia siemenen ”superfoodiksi” ja arvostivat sekä hinnoittelivat sen niin korkealla, että chia siemeniä käytettiin usein jopa valuuttana.

Chia siemenet näyttävät tältä

Läheltä kuvattuna pienet Chia siemenet näyttävät tältä

Myyttejä ja huhupuheita: Chia siemenet ovat jokaisen treenaajan lempiruokaa, jonka nimeen jopa vannotaan. Miksi tämä muinainen mystinen siemen on niin ihmeellinen juttu, että siihen kannattaisi investoida? Aloin etsimään fakta tietoa chia siemenistä…

Luin tietoa, että asteekkisotilaiden ja juoksijoiden kerrotaan elättäneen itseänsä päivän ajan pelkästään ruokalusikallisella chia siemeniä. Pitäisikö sen vakuuttaa minut?

Mediassa on paljon uutisia chia siemenistä, kuten: Chia Seed Benefits: 10 Reasons To Add Chia To Your Diet ja myös Why is Everyone Eating Chia Seeds? – ABC News sekä Uusi superruoka: chia-siemenet

Chia siemeniä sanotaan mm. ”täydelliseksi ruuaksi”, täysin luonnollista – todellista voittajan ruokaa. Tai näin ainakin kertovat monien chia siemeniä syövien käyttökokemukset.

Monet kertoo chia siementen olevan täydellistä ruokaa laihduttajalle, sillä se pitää nälän loitolla. Kaikkialla kerrotaan kuinka chia pitää nälän kurissa, ja kuinka 2013 on chia siemenen vuosi – sillä kaikki syö chia siemeniä.

Olin vähintäänkin skeptinen ja aloin tutkimaan asioita – onko chia siemenet yhtä hyviä käytössä kuin mitä annetaan odottaa paperilla ja muinaisissa mystisissä litanioissa?

Chia siemenet ravinto

Chia siemenet sisältävät 40% terveellisiä rasvoja, jopa 25% proteiinia. Yksi annos (28g) chia siemeniä sisältää n. 180mg kalsiumia (kalsiumin saantisuositus on aikuisille noin 800 mg / vrk). Chia on myös hyvä lähde magnesiumin, raudan, sinkin, kuparin, molybdeenin ja niasiinin saantiin (B3-vitamiini). Yliopiston tutkijoiden mukaan niasiinilla on yllättäviä hyötyjä

Chia on loistava ja ehkä paras lähde kuidun saantiin (1 annos eli 2,75 ruokalusikkaa sisältää jopa yli 10 grammaa kuitua), antioksidantteihin ja vitamiineihin A, B1, B2, B3. Sis myös. paljon mangaania ja fosforia jotka ovat elintärkeitä terveille hampaille ja luille.

Parapähkinöiden tavoin, myös Chia-siemenet laskevat huonoa LDL-kolesterolia ja nostaa hyvää HDL-kolesterolia, käytännössä sydän kiittää tästä ja sydänsairaudet ovat tutkitusti epätodennäköisempiä ihmisille joiden dieetissä on paljon hyvää kolesterolia (ja vähän huonoa).

Kuidun saannissa chia on siis supertähti, jos verrataan toisiin hyviin kuituruokiin kuten esim. kaurahiutaleisiin. 100 grammaa kaurahiutaleita sis. 10 grammaa kuitua, kun taas 28g eli alle 3 rkl chia siemeniä sisältää saman määrän, chia siementen avulla ei enää tarvitse ahmia liikaa hiilihydraatteja saadaksesi riittävästi kuitua ruokavaliosta.

Riittävän kuidun saannin hyödyistä: ”miehet ja naiset, jotka söivät kaikkein eniten kuituja, kuolivat 22 % epätodennäköisemmin kuin he, jotka söivät kuituja kaikkein vähiten” ja ”erityisesti riski kuolla muun muassa verenkiertoelinten sairauksiin ja syöpiin väheni”.

Chia siemenet ovat rikkain kasvislähde omega-3 rasvahapoille, sisältää myös omega-6 rasvahappoja, jotka molemmat ovat erittäin tärkeitä aivojen terveydelle ja optimaaliseen aivojen toimintaan sekä myös äärettömän tärkeitä kokonaisvaltaista terveyttä silmällä pitäen. Chia siemenet eivät kuitenkaan korvaa kalan syönnin tärkeyttä.

Chia siemenet ravinto faktaa

Chia siemenet ällistyttää ja loksauttaa leukoja ravintoprofiililtaan. Voittaa monet terveellisimmätkin ruuat, kuten lohen omega-3 sisällön ja jopa mustikat antioksidanttipitoisuudeltaan.

15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaalissa
8 x enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villissä lohessa (huom. vain Alpha Linolenic Acid muodossa, joka ei välttämättä ole hyvä omega-3 / DHA lähde ihmisille (1, 2, 3)
8 x enemmän fosforia kuin täysmaitossa
7 x enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini
6 x enemmän proteiinia kuin kidneypavut
6 x enemmän kalsiumia kuin maitossa
3 x enemmän seleeniä kuin pellavansiemenissä
3 x enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa
3 x enemmän rautaa kuin pinaattissa
2 x enemmän kaliumia kuin banaanissa

Vaikuttavaa, eikö?

Chia siemenet voittaa pellavansiemenet kaikessa, ja myös maistuu HUOMATTAVASTI paremmalta!

Chia siemenistä taiteiltu hymiö-naama :)

Chia siemenet taipuu moneen

Chia siemenet olisi pelkästään jo ravintosisällöltään vakuuttava lisäys ruokavalioon… Mutta mitä muita hyötyjä chialla on?

Chia siemenet käyttökokemuksia – yllättäviä hyötyjä

Chialla on muutamia yllättäviä hyötyjä ravintosisällön ulkopuolelta, jotka tekeekin siitä vaikuttavan superfoodin.

 • Chia siemenet ovat täydellistä ruokaa nesteytykseen. Miksikö?

Kun chia siemeniä laittaa veteen, siitä tulee geelimäistä ”chia puuroa”, joka auttaa nesteytyksen suhteen. Chia siemen kun imee itseensä jopa 12 kertaisen painon vettä. Jos sinun tarvitsee pysyä pitkään nesteytyneenä, esim. pitkillä lento- tai junamatkoilla ynnä muilla pitkillä matkoilla, niin harkitse juovasi/syöväsi chia-siemen geeliä ennen sitä.

 • Chia siementen kuitupitoisuus auttaa vessassa käynnin suhteen

Tämä voi olla monille chia siementen paras hyöty. Chian uskomaton kuitupitoisuus auttaa ruuansulatusjärjestelmän toimintaa ja chia siemen geeli puhdistaa suolen, tekien siitä yhden parhaan ruuan terveelliseen suolen toimintaan. Tulet huomaamaan chia siementen syönnin jälkeen kuinka uloste on ”täydellistä”, juuri sellaista kuin sen pitääkin olla.

Se mitä näet vessanpöntössä kertoo paljon terveydestäsi. Jos ulosteesi muoto ei ole hyvä, niin ruokasi ei ole imeytynyt ja suolistossasi saattaa piillä ongelmia jotka vaikuttavat dramaattisesti terveyteesi. Chia siemenet poistaa tämänkin ongelman ja tekee ns. täydellisen ulosteen, niin hauskalta tai iljettävältä kuin se kuulostaakin.

Etsi kuvasta ulosteesi muoto ja katso mistä se voi kertoa. Tämä on helpoin tapa nähdä onko sinulla jotain ongelmia terveydessäsi.

chia siemenet ja bristolin uloste kartta

Chia siemenet ja bristolin uloste kartta. Kuvan lähde: CC BY-SA 3.0

Nelonen on vessassa käynnin Graalin malja – juuri sitä jota chia siementen syöjät tuottavat. Ällistyttävä hyöty, eikö?

Chia siemenet ovat turvallisia kaikille?

Ei ole olemassa tunnettuja allergioita chia siemeniin, (oikein käytettynä) ne sopii ravinnoksi lähes kaikille. Chia siemenet ovat gluteenittomia.

Chia on ”complete protein”, eli sisältää kaikki tärkeimmät aminohapot, joten se on yksi maailman parhaista ihmistä rakentavista ruuista. Edelläkävijät tarjoaa chia siemeniä jopa hevosillekkin, ja se on varmasti optimaalista ravintoa rakentaakseen super-hevosia.

Jos chia siemenistä tulee mahakipua, turvotusta / kaasuähkyä, ripulia – niin syy on siinä että söit ne liottamatta. Muista että chia siemenet imee itseensä 12 kertaisen määrän vettä, ja se ei ole hyvä prosessi tehdä vatsalaukussasi – se pitää ehdottomasti tehdä ennen chian syömistä. Se että chia imee kehostasi nestettä aiheuttaa ongelmat, kuten vatsakivun, joita jotkut reportoi chian siementen käytön negatiivisena kokemuksena.

Perinteisesti chia siemeniä syötiin vain veteen liotettuna chia geelinä. Laita ainakin 8 kertainen määrä vettä chia siemen määrään jonka aiot syödä, muussa tapauksessa siemenet laajentuu vasta ruuansulatuskanavassasi ja vetää kehostasi nestettä, aiheuttaen nestehukkaa. Samasta syystä chia siemen proteiinipatukat eivät ole kovin hyviä.

Eli syö vain chia siemen geeliä. Itselläni on chia siemen geeliä jääkaapissa aina lasipurkissa odottamassa – helppoa ja nopeata ruokaa lisätä mihin tahansa annokseen alkaen jugurtista smoothiehin ja avokadon kanssa. En kuitenkaan voi sanoa että chia siemenet sopisi aivan kaikille, koska kaikki on erilaisia… Kokeilemalla se selviää kuitenkin, ja miljoonat ovatkin rakastuneet chiaan lopullisesti. Mutta ei välttämättä sovi kaikille.

Ravintoexpertit suosittelee chia siemeniä raskaana oleville naisille. Raskaana ollessaan nainen tarvitsee paljon omega-3 rasvahappoja kehittyvälle lapselleen ja varsinkin lapsen aivojen kehittymiselle. Moni nainen on huolissaan kalan syönnistä kalan elohopean takia, jonka takia onkin hyvä olla vaihtoehto kuten chia siemenet. Mutta omasta mielestäni chia ei milläänlailla korvaa kalaa, ja ehdottomasti tulisi myös syödä laadukasta kalaa tai tutkitusti elohopea- ja raskasmetalleista puhdasta kalaöljyä – laadukas kalaöljy ei välttämättä riko budjettia.

Annostus? Suosittelen syömään chia siemeniä max 2-3 ruokalusikallista päivässä (liotettuna), ja pitämään välillä taukoja. Mielestäni kaikesta ruuasta ja myös lisäravinteista tulee pitää taukoja säännöllisin väliajoin, mitään ei tule syödä jatkuvasti päivittäin. Samojen ruokien jatkuva päivittäinen syönti voi jopa kehittää allergian siihen ruokaan.

Mahdolliset haittavaikutukset

Chia siemenet voi hieman alentaa systolista verenpainetta, ainakin yhden tutkimuksen mukaan. Eli jos sinulla on valmiiksi alhainen verenpaine niin se voi aiheuttaa joitain reaktioita. Tämänkin takia näistä siemenistä tulee pitää taukoa. Kuituakaan ei ole hyvä saada liikaa, se voi sekoittaa vatsan.

Koska chia siemenet voivat teoreettisesti vaikuttaa tiettyjen lääkkeiden kanssa ja tutkimuksia ei ole vielä tarpeeksi. Chia siemeniä ei suositella jos käytät: verenohennuslääkkeitä (antikoagulaatio), verenpainelääkkeitä, sydänlääkkeitä tai jos kärsit alhaisesta verenpaineesta.

Muiden lääkkeiden käyttäjät voivat kysyä lääkäriltä tai tehdä google haun ja tarkistaa mahdolliset vaikutukset: Lääkkeen nimi englanniksi + chia seed.

Ja jos olet uusi chia siementen kanssa, niin 2 ruokalusikallista liotettuna on suuri määrä chia-siemen geeliä – suurempi kuin ikinä odotitkaan.

Chia siementen säilytys – ”valmiusruokaa”?

Kuten lähes kaikkea ruokaa, chia siemeniä kannattaa säilyttää ilmatiiviissä pakkauksessa piilossa valolta, huoneenlämmössä poissa kosteudelta.

Chia siemenet säilyvät myös melkein ikuisesti. Chia ei härskiinny helposti, eikä täten menetä voimakkuuttaan. Chian suuri antioksidanttipitoisuus ja tietyt harvinaiset ravinteet estävät omega-3 rasvahappoja härskiintymästä.

Chia siemenet ovatkin täydellistä ”valmiusruokaa” jota voi säilöä ns. pahan päivän (ruokakriisin) varalle. Onkin hyvä olla aina jemmassa ”valmiusruokaa” joka säilyy melkein ikuisesti, et ikinä voi tietää milloin sinulla ja perheelläsi ei ole saatavilla ruokaa viikkokausiin.

Muita hyviä valmiusruokia jotka säilyvät ja ovat arvokkaita ravinnoltaan ja vaihtokauppa tavarana ovat mm. prosessoimaton merisuola / himalajansuola, hunaja, luomu kookossokeri, kookosöljy ja myös esim. laadukas proteiinijauhe ja laadukas kahvi.

Chia siemenet käytössä

Chia siemenet olisi hyvä liottaa 5-15 minuuttia ennen syöntiä jotteivat ne käytä kehosi nestettä laajentuakseen. Toistan taas, että chia siemenet sitoo itseensä jopa kaksitoista-kertaisen määrän vettä. En siis suosittele lusikoimaan kuivia chia siemeniä suuhun.

Sama chia-geeli muodostuu myös vatsalaukkuun kun syöt chia-siemen geeliä. Tämä on tutkijoiden mukaan hyvä asia, koska se hidastaa vauhtia jolla ruuansulatusentsyymit muuttavat hiilihydraatit sokeriksi, tehden siitä mielenkiintoisen ruuan diabeetikoille ja kaikille jotka taistelevat verensokeriongelmien kanssa.

Chia siemenet ovatkin tällä hetkellä tutkinnan alla potentiaalisena luonnollisena hoitotapana 2 tyypin diabetekseen, chia siementen ruuansulatusta hidastavan ominaisuuden vuoksi. Gelatiinin omainen chia siemen-geeli voi estää myös verensokeripiikkiä.

Chia siemenet kannattaa liottaa reilun 5 min ajan jolloin se muuttuu geelimäiseksi "chia puuroksi"

Chia siemenet kannattaa liottaa reilun 5 min ajan jolloin se muuttuu geelimäiseksi ”chia puuroksi” – jos et tee tätä simppeliä liotusta niin vatsakivut voi olla mahdollisia suurilla annoksilla

Saat chia siementen hyödyt ilman siementen jauhamista/murskausta. Chia siemenet laitetaan vain esimerkiksi juomamukiin ja vettä päälle, sekoittele ja n. 5 min päästä ne ovat valmiita käytettäväksi mihin tahansa. Voit käyttää vähäisiä määriä ilman liottamistakin, mutta suosittelen liottamaan herkullisemman kokemuksen vuoksi.

Chia siemenet sulaa vatsassa todella helposti ja voitkin laittaa chia siemeniä tai chia siemen geeliä melkein mihin tahansa kuten jugurtin, myslin tai smoothien sekaan. Aion myös jakaa jatkossa reseptejä joita itse käytän lähes päivittäin chia siementen kanssa.

Chia siemenet resepti – mustikkavanukas?

Itseasiassa laitan tähän yhden herkullisen chia siemen reseptin, ei helpoin mutta hyvin mielenkiintoinen ja herkullinen resepti chia siemenille.

Chia kookosmaito mustikkavanukas

Kookosmaitoa desi tai pari
– Suomalainen hunaja
Chia siemeniä 2 rkl
– Mustikoita 1-2 dl

Anna chia siementen gelatinoitua kookosmaidon kanssa ja lisää sekaan hunajaa mielesi mukaan ja viimeistele annos mustikoilla.

Tässä myös helpompi, hyvin simppeli meksikolais -tyylinen Chia Fresca resepti infograph.

Chia siemen kookosmaito vanukas

Chia siemen kookosmaito mustikkavanukas – laihduttajan herkutteluhetki

Chia siemenet suosittelen hankkimaan esim. Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Myös iHerbissä on hyvää tarjontaa chia siemenistä: http://www.iherb.com/Chia-Seeds. Kannattaa kuitenkin vältellä erilaisia ”sprouted” eli idätettyjä chia siemeniä tai jauhoja, koska niistä on löydetty salmonellaa. Täältä lisää tietoa ja valmistajia joita vältellä.

Henkilökohtaisesti chia siemenet ovat yksi ainoista superfoodeista kookosöljyn ohella jota tilaan Suomesta, kaikki muut lisäravinteet, proteiinit ja superfoodit, kosmetiikka ja ihonhoitotuotteet tulee tilattua iHerb.com nettikaupasta jossa tuotteet ovat yleisesti monia kertoja laadukkaampia sekä jopa satoja prosentteja halvempia.

Jos tilaat iHerb nettikaupasta, niin saat 5% alennuksen automaattisesti linkeistäni. Ja samalla kun sinä hyödyt niin myös minä hyödyn saamalla iHerb krediittejä joita voin käyttää maksamaan seuraavia tilauksiani – joten kiitän paljon tästä eleestä.

Ensitilaajana kokeilisin esimerkiksi tälläistä verovapaata iHerb tilauspakettia, paketissa on monta hyödyllistä ja herkullista tuotetta, sisältäen mm. chia siemeniä kokeiltavaksi, parapähkinöitä, puolen vuoden D-vitamiinit ja ihoa parantava african black soap.

Suosittelen lisäämään chia siemeniä jokapäiväiseen ruokavalioon (tietenkin taukoja välillä). Itselläni chia siemenet ovat olleet käytössä jo 4 vuotta ja pidän sitä yhtenä parhaimmista superfoodeista kookosöljyn ja macan ohella.

Chia siemenet ovat erityisesti oiva osa iltapalaa, sillä chia siemenet sisältää suuria määriä tryptofaania, joka melatoniinin esiasteena auttaa nukahtamisessa. Chia sisältää myös suuren määrän magnesiumia, joka on myös tärkeä unelle.

Kokeile iltapalana laadukasta maustamatonta jugurttia johon tilsaat banaanin, laita sekaan oliviiöljyä ja kookosöljyä plus suomalaista hunajaa. Viimeistele annos chia siemen geelillä ja sekoita annos hyvin. Kyseessä on oikea tryptofaani-pommi, joka auttaa nukahtamaan ja auttaa pitämään unen syvänä. Nauti parin parapähkinän kera.

Laita kokeiluun. Ja varoituksena mainitsen, että kun kerran kokeilet chia siemeniä ja näet niiden hyödyt… Saatat jäädä koukkuun.

 

Lähteet:

http://www.huffingtonpost.ca/2013/06/03/chia-seed-benefits-_n_3379831.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica
http://en.wikipedia.org/wiki/Dietary_fiber
http://www.tohtori.fi/?page=4031888&id=8521503
http://yle.fi/uutiset/kuitujen_hyodyista_saatu_lisaa_nayttoa/6169037
http://en.wikipedia.org/wiki/Aztec
http://www.geekosystem.com/bacon-niacin/
http://www.taste.com.au/news+features/articles/4549/why+is+omega+3+so+important
http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/is-chia-good-for-diabetics.html
http://www.chiaseeds.us/chia-seeds-side-effects.htm
http://www.living-foods.com/articles/chia.html
http://www.naturalnews.com/040564_chia_seeds_omega-3_sources_healthy.html
http://abcnews.go.com/Travel/eating-chia-seeds/story?id=18296119

,
42 comments on “Chia siemenet käyttökokemuksia: Vessassa käynnin Graalin malja? – ”Täydellistä paskaa”
  • Pieni suositus

   EU suosittaa päiväannokseksi vain yhden ruokalusikallisen verran eli 15 grammaa chia-siemeniä.

   Tutkimustietoa tästä uuselintarvikkeesta löytyy vielä vain vähän, minkä takia esimerkiksi raskaana oleville chia-siemeniä ei WebMD:n mukaan suositella.

   Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, ja joillakin ihmisillä näitä on luonnostaan paljon. Chia-siemenet voivat nostattaa veren triglyseriarvoja entisestään.

   Chia-siemenissä on myös luontaisesti paljon alfalinoleenihappoa. Sen on havaittu joissain tutkimuksissa lisäävän eturauhassyövän riskiä, joten riskiryhmäläisten olisi parempi välttää chia-siementen syöntiä.

   Lähteet: WebMD:n artikkeli tutkimuksesta, WebMD:n fakta chia-siemenistä, Evira

   • Kiitos kommentista

    Raskaana ollassa kannattaa aina miettiä mitä suuhunsa pistää. On totta, että länsimaissa raskaana olevat naiset ovat syöneet chia siemeniä vasta noin 30 vuotta, joten hirveästi tutkimusdataa ei vielä ole, ainakaan raskauden osalta. Tutkimusdatan puutteesta huolimatta monet raskaana naiset syövät ilolla chia siemeniä, enkä ole kuullut koskaan, että ongelmia olisi tullut. Suomessakin monet raskaana olevat naiset hehkuttaa chia siemeniä raskauden ajan ummetukseen ynnä muihin vaivoihin.

    Tässä kommentissa pohdittiin asiaa miksi raskaana olevien naisten ei kannata syödä liikaa chia siemeniä (kannattaa lukaista).

    Olisi mukava nähdä tutkimus jossa chia siemenet nostaa veren triglyseriarvoja…

    Jos katsoo tutkittua tietoa niin vaikka eläinkokeilla triglyseriarvot on saatu laskemaan (1), niin ihmiskokeet eivät ole tuottaneet yhtä hyviä tuloksia. Ihmiskokeessa jossa triglyseriarvot saatiin laskemaan käytettiin chia, soija ja kaurajuomaa (2) joten on vaikea tietää mikä näistä aiheutti laskun. Muissa ihmiskokeissa triglyseriarvojen laskua tai nousua ei ole havaittu (3, 4).

    Ja mitä tulee alfalinoleenihappoon ja eturauhassyövän riskiin niin uusimpien tutkimuksien mukaan, se taisi olla vain julkaisuharhaa. Riski voi olla todella pieni / olematon jos edes sitä on. Osan mukaan korkea alfalinoleenihapon saanti määrä voi jopa pienentää eturauhassyövän riskiä (5, 6, 7).

 1. Mikä on chian vaikutus INR arvoon? Sisältääkö se K-vitamiinia? Tuote kiinnostaa kovasti, mutta ennen käyttöä on saatava vastaus noihin kysymyksiin.

  • Chia siemenet sisältää hyvin vähän K-vitamiinia, jos ollenkaan. Monet artikkelit kuitenkin kertoo, että chia siemenet parantaa K-vitamiinin imeytymistä.

   Huomaa myös, että chia siemenet sisältää erittäin paljon omega-3 rasvahappoja, varsinkin alfalinoleenihappoa (ALA) josta osa konvertoituu DHA ja EPA:ksi joka voi mahdollisesti vaikuttaa antikoagulaatiohoidossa, ainakin varfariinin kanssa?

   Euroopan elintarvikeviraston (EFSA) lausunto chia-siementen turvallisuudesta kertoo seuraavaa:

   ”According to the authors, the Salvia hispanica albadiet statistically significantly lowered systolic blood pressure compared with the control diet. The levels of coagulation factors (fibrinogen,factor VIII and von Willebrand factor) and C-reactive Protein (CRP), a marker of inflammation, were statistically significantly decreased. There were no differencesin blood lipids (HDL and LDL cholesterol and triglycerides), measures of glycaemic control, bleeding time (INR, PT, PTT), liver enzymes (ALT, AST) and parameters of kidney function (urea, creatinine). Lähde (PDF)

   Yleisesti ottaen chia-siemeniä ei suositella antikoagulantti, verenpaine -lääkkeiden käyttäjille tai alhaisesta verenpaineesta kärsiville.

   Nämä ovat niitä juttuja joita sinun pitää kysyä lääkäriltäsi.

 2. Huippu artikkeli!! Itse kävin eilen maistamassa Marjasmoothieta, jossa oli chia-siemeniä Joensuuhun avatussa smoothiekahvilassa. Ja tietenkin heti tulin lukemaan tänne niiden terveysvaikutuksista! Kiitos artikkelista, oli riittävän kansantajuinen minullekin.

 3. Jäin ihmettelemään, että kuinka chian siemeniä voidaan suositella raskaana oleville, kun se sisältää A-vitamiinia, jota ei raskaana ollessa suositella käytettäväksi?

  • Sopii hyvin. Chia siemeniä voi heittää melkeinpä mihin vain liotettuina. Kuivanakin menee, muttei kannata laittaa paljoa koska voi maha kipeytyä.

 4. Hevospiireissä puhutaan, että chian siemeniä syöneiden hevosten lannassa on ollut chian siemeniä, jotka ovat lähteneet kasvamaan lantalassa. Eli pystyykö siis ihmiselimistökään sulattamaan siemeniä ja onko niistä mitään hyötyä kun kasvukykyisinä ovat tulleet ulos?

  • Chia siementen ravinteet saa paremmin irti jos ne murskaa tai blendaa ennen syöntiä. Esim. jos syöt niitä omega-3 (ALA) takia niin kannattanee murskata. Mutta täydellisen paskan metsästyksessä / kuitu / detox hommissa kannattaa suosia vedessä liotettuja kokonaisia chia siemeniä.

   Hevosille chia siemeniä syötetään yleisesti kuivattuna heinän seassa, joten ei ole mikään ihme, että siemeniä tulee täydellisessä kunnossa ulos.

 5. Mielenkiintoista asiaa!
  Sain juuri ensimmäisen chia-siemenpakettini postitse ja kokeilut alkavat 🙂
  Joten kaikki vinkit ovat tervetulleita.
  Onko mitään kokemuksia chia.siementen käytöstä säilönnässä?
  Itteeni ärsyttää sokerin huima käyttö säilönnässä ja haluaisin löytää muita vaihtoehtoja.
  Juuri nyt pitäisi säilöä mm. punajuuria, kaalia, porkkanoita, omenia jne 🙂

  Terveisin Pia

 6. Osaatko kertoa miten paljon esim. 2 rkl sisältää rasvaa ja hiilihydraatteja ?? Käytän itse Chia -siemeniä, kookosöljyä ja syön myös manteleita, ja ajattelin ettei tule liikaa rasvoja ja hiilihydraatteja ajatellen laiduttamista? Chiasta en luovu, mutta olisin kiinnostunut tietämään jotta tiedän mistä muusta luovun ja miten paljon?

  • Keskimäärin chia siementen ravintoarvot ovat jotain tälläisiä.

   100g chia siemeniä:
   Energiaa: 500-550 kcal
   Proteiinia 16-22 g
   Hiilihydraatteja: 3-5 g
   Kuitua: 30-38 g
   Rasvaa: 31 g

   (Tarkat ravintoarvot pitäisi näkyä paketin kyljessä.)

   Yksi ruokalusikka chia siemeniä painaa 10-15 grammaa. Eli kahdessa ruokalusikassa on noin 8-10 grammaa rasvaa ja noin 1-2 grammaa imeytyviä hiilihydraatteja.

 7. Onkohan tämä tekstisi samasta tavarasta mitä eräs englantilainen kertoi käyttävänsä hillon hyydykkeenä? Hän siis kirjoitti ”chia seeds” ja Wikipedia antoi kaksi eri vaihtoehtoa chia seed -haulle ja sitten putosinkin jo kärryiltä.

  Koska tuo tullausraja on vaihtunut takaisin reiluun neljäänkymppiin? Muistelisin pari vuotta sitten, että se laskettiin puoleen, mutta nyt löysin taas Tullin sivuilta lukeman 45e.

  • Kyseessä on chia siemenet (chia seeds) eli Salvia hispanica kasvin siemenet.

   Arvonlisäveron minimikantoraja muuttui kymmenestä eurosta 5 euroon 2013 vuoden alussa. Eli lisäravinteita ja elintarvikkeita (alv 14%) voit tilata noin 35 eurolla ilman arvonlisäveron maksamista. Asiasta löytyy tietoa täältä.

 8. Jos käyttää kaksi ruokalusikallista päivässä niin mikä n. aika on pitää tauko ja kuinka pitkä. Olen itse saanut nyt mahan toimimaan ilman Laxoberonia ja se ei ole toiminut 20 vuoteen.

 9. Hei!

  Tämä ei ole v-tuilua, mutta pyytäisitkö jotakuta tarkistamaan tämän artikkelin oikeinkirjoituksen? Tässä on iso määrä yhdyssanavirheitä ja muita virheitä, jotka haittaavat lukukokemusta. Artikkeliasi jaetaan aika ahkerasti ympäri nettiä ja uskon, että sinustakin olisi kiva jos sitä vähän hiottaisiin 🙂
  Yhdyssanat kuntoon, niin uskottavuus olisi myös kunnossa. Minä en moisista välitä, koska ymmärsin tekstin moitteetta, mutta moni tuntuu välittävän.

  Kiitos kattavasta infopaketista!

 10. Kiinnostaisi kokeilla chiaa juuri kolesterolin alentamisen vuoksi. Valitettavasti sairastan sepelvaltimotautia ja olen saanut n. 9 kk sitten infarktin. Hoitona joudun syömään mm. statiineja ja verenpainelääkkeitä. Olisi mielenkiintoista jättää nuo statiinit tauolle ja kokeilla kolesterolin alentamista chialla, mutta tuo sepelvaltimotauti ja varsinkin verenpaine- ja ohennuslääkkeet taitavat poissulkea tuon chian käytön, vai kuinka?

  • Olet oikeassa, chia siemeniä ei suositella verenohennuslääkkeiden käyttäjille. Ilmeisesti chia siemenillä voi olla verenohennuslääkkeiden kaltaisia ominaisuuksia, ja yhdessä käytettynä voi mahdollisesti tulla verenvuototaipumusta.

   Ei välttämättä kannata lähteä kokeilemaan tuuria, kun tutkimuksia ja tietoa aiheesta on vielä niin vähän.

  • Kannattaa kysyä Antti Heikkilältä, kun liittyy ensin klubiin ellet asu Helsingissä ja mene Eiran sairaalan vastaanotolle.
   Viinirypäleen siemenuute pitää myös veren notkeana tai
   oliiviöljy tai kalanmaksaöljy?
   Parempi kysyä Antilta.

 11. Randomisti nyt kommentoin juuri tähän artikkeliin mutta tää blogi on ihan helvetin loistava. Valinnanvaraa on niin saatanasti joten tää blogi sopii kuin nakki otsaan näille markkinoille. Ihan loistavaa duunia.

  Olisi myös mukavaa kuulla jonkinmoinen complete -jokamiehen paketti kaikkea tätä hyvää vitamiininannaa ja superfoodia ihan vaan normi hyvinvointiin. Voi tosin olla että oot jo semmosen postannut, enkä vain osaa etsiä.

  Iso kiitos.

 12. Chia siemeniin tutustumassa, diabeetikko olen ja verenpainetautikin löytyy.
  Eräässä kommentissa mainittuna ettei suositella verenpainelääkkeitä käytävälle, koskeeko myös korkean verenpaineen osalta tuo suositus?

  • Hei

   Yleisesti ottaen chia siemeniä ei suositella verenpainelääkkeiden käyttäjille, tai ainakin pitäisi käyttää varovaisesti koska aiheesta ei ole vielä tutkimuksia sekä on mahdollisia lääkeinteraktioita.

   Lääkärisi pitäisi osata kertoa tarkemmin sinun käyttämäsi lääkkeen mahdollisista lääkeinteraktioista.

 13. Hei,

  Hyvä, että suositus noin sillä ne todellakin alentavat verenpainetta.
  Testasin pienellä annoksella.
  Perusterveellisten ihmisten herkkua siis.
  Kiitos kuitenkin.

 14. ”Riittävän kuidun saannin hyödyistä: ”miehet ja naiset, jotka söivät kaikkein eniten kuituja, kuolivat 22 % epätodennäköisemmin kuin he, jotka söivät kuituja kaikkein vähiten” ja ”erityisesti riski kuolla muun muassa verenkiertoelinten sairauksiin ja syöpiin väheni”.

  Haha, nyt veti vähän yli tai vois ehkä muotoilla paremmin? Vai mikä on keskimääräinen todennäköisyys ihmisen kuolemalle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *