Estrogeenin laskeminen luonnollisesti (Miehille)

Kuinka laskea estrogeenia luonnollisesti? Tämä kysymys popsahtelee esille monen miehen mielessä. Nykyajan lihavuusepidemia ja altistuminen hormonihäiriköille (muiden asioiden joukossa) ovat sekoittaneet miesten hormonitasot, ja nyt he etsivät kuumeisesti ratkaisuja. Onko olemassa luonnollisia tapoja laskea estrogeenia?

Tässä artikkelissa opit pääasialliset syyt liialliseen estrogeeniin, ja millaisia terveysriskejä se voi aiheuttaa. Opit myös vähentämään estrogeenitasoasi luonnollisesti. Tarkastelemme myös lisäravinteita ja elintarvikkeita, joilla voi olla antiestrogeenista aktiivisuutta.

Estrogeeni miehellä?

Estradioli (17β-estradioli) on tärkeä naishormoni (estrogeeni), mutta myös miehet tarvitsevat sitä vähäisessä määrin. Miehillä estrogeenia muodostuu pääasiassa silloin, kun aromataasientsyymi sitoutuu testosteroniin ja muuntaa sen kemiallisesti estradioliksi. Mitä enemmän aromataasi-entsyymiaktiivisuutta miehellä on, sitä enemmän estradiolia muodostuu.

Liikalihavuus (kaikki ihonalainen rasva, ei vain vatsarasva) lisäävät aromataasientsyymin toimintaa ja määrää, mikä taas johtaa estrogeenipitoisuuksien nousuun. Jos tämä kierre kestää pitkään, se voi johtaa negatiiviseen sykliin, jossa estrogeeni kasvaa ja testosteronitasot alenee.

Liiallinen estradioli lisää myös sukupuolihormonia sitovan globuliinin tuotantoa, mikä taas johtaa vapaan testosteronin vähenemiseen.23

liikaa estrogeenia mies

Liiallisen estrogeenin merkkejä (ja aiheuttajia)

Miksi miehet ovat niin estrogeenisia nykyisin?

Nykymaailma on tarjonnut monia vitsauksia, joilla miesten estrogeenitasojen nousu on lähtenyt käsistä. Tässä muutama syy:

1) Ylipaino ja vatsarasva
Ensimmäinen yleinen syy korkeaan estrogeenitasoon miehillä on ylipaino ja lihavuus. Maailman terveysjärjestön, eli WHO:n arvion mukaan nykyään maailmassa on jopa yli miljardi ylipainoista ihmistä. Suomen miehistä jopa 65% on ylipainoisia, FINRISKI 2012 -väestötutkimuksen mukaan.

Kuten jo tiedämme, liikalihavuus ja ihonalainen rasva lisää erityisesti entsyymin toimintaa, joka muuntaa testosteronin estrogeeniksi.

Monet kutsuvatkin vatsarasvaa suoranaiseksi ”estrogeenitehtaaksi”. Monet tieteelliset tutkimukset ovatkin varmistaneet tämän; kun vyötärön koko kasvaa, testosteroni laskee ja estrogeenitaso nousee.4–11

Eipä ole ihme, että Suomessakin etsitään kuumeisesti ratkaisuja erektio-ongelmiin, koska jopa 65% Suomen miehistä on ylipainoisia.

2) Altistuminen hormonaalisille haitta-aineille
Nykyään on lähes mahdotonta olla altistumatta hormonihäiriköille, koska niitä on kirjaimellisesti kaikkialla.

Ihoaltistuminen muovista, kosmetiikasta, tuoksuista, voiteista, elektroniikasta, kuiteista ja huonekaluista. Suun kautta altistuminen elintarvikkeista, jotka on päällystetty torjunta-aineilla ja säilöntäaineilla. Sisäilman hengittäminen on myös suuri lähde hormonaalisille haitta-aineille. Jopa vaatteet, joita käytämme, voivat sisältää hormonitoimintaa häiritseviä aineita.12–14 Tämän kaiken lisäksi useat altistavat itseään vapaaehtoisesti tupakalla ja alkoholilla 20 ja huonolaatuisella ruualla.

Kun näitä hormonihäirikköjä vuosien saatossa kerääntyy kehoon, ne voivat aiheuttaa tuhoisaa vaikutusta miesten ja naisten hormonitasoihin.

Esimerkiksi jopa bisfenoli A vapaat muovit voivat vapauttaa kemikaaleja, joilla on estrogeenista aktivisuutta.15,16

Hygieniatuotteet voivat sisältää parabeeneja, triklosaania ja ftalaatteja, joiden on todettu vähentävän seerumin testosteronia, ja niillä on pieni estrogeeninen aktiivisuus.17–19

Tietenkin on olemassa muita syitä korkeisiin estrogeenipitoisuuksiin. Esimerkiksi liiallinen alkoholin kulutus voi edistää aromataasia. Myös sinkin puute voi lisätä estrogeenin tuotantoa ja jopa lisätä estrogeenireseptorien määrää. 21

Mutta aiheuttaako miesten korkea estrogeeni tai estrogeenin epätasapaino terveyshaittoja?

Terveyshaitat jotka on yhdistetty estrogeenin epätasopainoon
– Eturauhasen liikakasvu ja suurempi eturauhassyövän riski22–28
– Korkeampi diabeteksen ja sydänkohtauksen riski2930
– Suurempi riski valtimonkovettumataudille3132
– Kasvanut aivohalvaus riski33–35
– Korkeampi kuolleisuus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa36
– Liittyy korkeampaan kuolleisuuteen vanhuksilla37

Muita näkyviä ihmisen korkean estrogeenin oireita ovat:
– Gynekomastia (rintojen kasvu)
– Vatsarasva lisääntyy
– Lihasmassa katoaa
– Liiallinen ”tunteellisuus”
– Koet enemmän väsymystä ja sinulla on vähemmän energiaa

estrogeeni mies

Estrogeeninen mies

Estrogeenin laskemisen perusteet

Ennen kuin edes harkitset lisäravinteita estrogeenin alentamiseen, kannattaa laittaa perusteet kuntoon. Ei todellakaan ole olemassa yhtä lisäravinnetta, joka ”korjaa estrogeenisi” ilman minkäänlaista työtä sinun osaltasi.

Vähennä estrogeenia vähentämällä kehonrasvaa

Kuten yllä opimme, rasva jota kannat vyötärölläsi on tehokas ”estrogeenitehdas”. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaikki ihonalaiset rasvat vauhdittavat aromataasientsyymin toimintaa, mikä lisää testosteronin aromatisointia estrogeeniksi.38–40

Jos olet liikalihava tai jopa ylipainoinen, tehokkain tapa vähentää estrogeenia on kehon rasvaprosentin alentaminen. Liiallisen rasvan alentaminen vähentää automaattisesti myös aromataasientsyymiaktiivisuutta, jolloin vähemmän testosteronia muuttuu estrogeeniksi.

Jokainen kilo rasvaa jonka menetät vähentää myös kehosi aromataasiaktiivisuutta, mikä tarkoittaa sitä, että sinun testosteroni ei muutu enää estrogeeniksi niin tehokkaasti. Tämä johtaa positiiviseen kierteeseen, jossa testosteroni kasvaa ja estrogeenitasot alentuu.

Voimaharjoittelun aloittaminen on hyvä tapa alentaa kehonrasvaprosenttia. Lihasharjoittelun on osoitettu lisäävän testosteronipitoisuutta ja liikunta voi myös alentaa estrogeenitasoasi.41

Rajoita altistumista hormihäiriköille

Nykyään on mahdotonta olla altistumatta hormonaalisille haitta-aineille, koska niitä on ilmassa jota hengitämme ja elintarvikkeissa joita syömme. Voit kuitenkin halutessasi vähentää niiden laittamista iholle ja suuhun vapaaehtoisesti.

Yksittäisellä annostuksella tuskin on isoa vaikutusta, mutta kannattaaa erityisesti keskittyä niihin tuotteisiin, joita käytät jatkuvasti. Esimerkiksi jos käytät jatkuvasti jotain suihkusaippuaa/shampoota, niin kannattaa tarkastaa kaikki sen aineosat vaikka googlen avulla ja katsoa mitä ne aiheuttaa.

Jos löydät jatkuvasti käytössä olevasta hygieniatuotteistasi jotain todellisia hormonihäiriköitä, niin kannattaa harkita luontaisempaan vaihtamista.

Katso mitä pistät suuhusi

Monet tarkastelevat ruokiensa kolesterolipitoisuuksia, mutta eivät ymmärrä, että ruoka voisi sisältää myös haitallisia hormonohäirikköjä. Erityisesti valmisruoat ja meetvurstit voivat sisältää monenlaista tavaraa. Esimerkiksi tämä tutkimus löysi suomalaisista eineshampurilaisista ja meetvursteista korkeita ksenoestrogeenipitoisuuksia, jonka epäiltiin johtuvan soijapohjaisista ainesosista.

Näiden tuotteiden satunnainen syönti tuskin hirveästi haittoja aiheuttaa, mutta jos miehenä säännöllisesti niitä ahmit päivittäisellä tasolla ja mietit miksi tissit kasvaa, niin kannattaa tiedostaa nämä asiat.

Vältä kuitteihin koskemista

Nykyisin kaikki tietää, että kuitit painetaan lämpöpapereihin, jotka sisältävät xenoestrogeeni Bisphenol A:ta.

Ennen ajateltiin, että tämä on vain hippien harhaa. Uskottiin, että vain kassatyöntekijät ja ne jotka käsittelivät paljon kuitteja olivat vaarassa BPA-altistumiselle. Tutkimukset osoittivat, että näiden kuittien koskettamisesta sai vain pieniä määriä Bisphenol A:ta. Tämä määrä oli tavallisesti pienempi kuin EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) ”siedettävä” päivittäinen saanti.42

Viimeisimmät tutkimukset paljastivat kuitenkin puuttuvan tekijän, jota ei ollut ennen tutkittu.

Nimittäin viime aikoina todettiin, että jos käytät saippuoita, käsienpesuaineita tai voiteita, joissa on ihon läpäisemistä edistäviä kemikaaleja, voit saada noin 100 kertaa enemmän BPA:ta kuiteista. Tämä merkitsisi sitä, että jo muutaman sekunnin kosketus BPA-kuittiin antaisi sinulle neljä kertaa enemmän BPA:ta kuin EFSA:n siedettävä päivittäinen saantirajoitus.43

Ei ole täysin varmaa, millaisia vaikutuksia tällaiset määrät BPA:ta aiheuttaa ihmisille. Joten kannattanee harkita kuittien käsittelemistä, jos käytät kosteuttavia käsivoiteita tai saippuaa.

Kun kassa tarjoaa kuittia, kannattaa sanoa ei kiitos, ellet tarvitse sitä takuuksi tai veronvähennykseksi.

Yhteenveto: Laihtuminen ja ylimääräisen rasvan vähennys on tehokkain tapa vähentää estrogeenitasoasi useimmille. Rajoita altistumista erilaisille hormonihäiriköille. Mieti mitä laitat ihollesi ja suuhun. Välttele kuitteja.

Muista, että hormonihäirikköjä on kaikkialla, et voi välttää niitä kokonaan. Voit ainoastaan tehdä viisaampia pääköksia ja vähentää niille altistumista.

Estrogeenin laskeminen lisäravinteilla

Onko olemassa lisäravinteita, jotka laskevat estrogeenia miehillä? On olemassa tiettyjä lisäravinteita, joiden on osoitettu vähentävän estradiolipitoisuuksia ihmistutkimuksissa.

On myös olemassa joitain lisäravinteita, jotka hidastavat entsyymiä, joka muuntaa testosteronin estrogeeniksi. Näitä kutsutaan ”aromataasi-inhibiittoreiksi”.

Seuraavaksi luettelen suosittuja ”luonnollisia estrogeeni blokkaajia” ja lisäravinteita, joiden on osoitettu laskevan estrogeenia miehillä, ja luettelen tiedettä niiden takana.

Laskeeko boori estrogeenia?

Boori on harvinainen alkuaine, joka on tullut maapallolle kosmisten säteiden kautta avaruudesta. Uusien tutkimusten valossa boorista on tullut erittäin suosittu lisäravinne testosteronin nostamiseen. Tutkimusten mukaan se voi nostaa testosteronia ja SHBG (Sukupuolihormoneja sitova globuliini) tasoa.

Booria pidetään olennaisena ravintoaineena ihmisille. Ruokavalion parhaan lähteen boorille ovat: kuivatut hedelmät (rusinat, luumut, aprikoosit), hedelmät (avokado, punainen omena) ja pähkinät (mantelit, hasselpähkinät, parapähkinät).

Mutta alentaako boori miesten estrogeenia?
Tässä 2011 vuoden tutkimuksessa46 8 tervettä miestä ottivat 10mg boorilisäravinnetta aamupalan kanssa. Verinäytteet otettiin ennen koetta ja 1 päivän sekä viikon kuluttua. Tutkimuksen päätyttyä havaittiin, että boori lisäravinne vähensi estradiolin tasoa 39 prosentilla ja nosti testosteronitasoa 28%.

Vanhemmassa 1997 vuoden tutkimuksessa terveet miehet ottivat 10mg booria 4 viikon ajan. Tutkimuksen päätyttyä heidän testosteronitasot olivat nousseet 11%, mutta myös heidät estradiol taso oli noussut 42,39%.47

Boorin tutkitut vaikutukset estrogeeniin on vielä alkutaipaleella, ja aiheesta on aika vaikeaa tehdä johtopäätöksiä. Voi olla niin, että jos saat liikaa booria se voi alkaa nostaa estradiolia sen sijaan, että se laskee sitä?

Joka tapauksessa, 10mg booria päivässä näyttäisi olevan se optimaalinen annos estrogeenitasojen muokkaukseen. Vaikka tutkimukset osoittavat sekalaisia tuloksia, en näe mitään syytä miksi booria ei kannattaisi kokeilla. Boori on halpa ja täysin turvallinen lisäravinne.48

Voit saada boorin päivittäisen suositellun saannin ruoasta. Ruuasta on kuitenkin lähes mahdotonta saada samanlaisia annoksia, joita nämä tutkimukset käyttivät.

Boori lisäravinteita tarvitaan optimaalisen annoksen (10 mg päivä) saavuttamiseksi. Parhaan mahdollisen imeytymisen saavuttamiseksi on hyvä valita 3 boorin sekoitusta (sitraatti / aspartaatti / glysinaatti). Käytän tätä henkilökohtaisesti: Triple Boron.

Välillä otan myös Life Extensionin booria, mutta näissä kapseleissa on boorin ohella myös B2-vitamiinia, joten suuremman booriannoksen ottamiseen tämä ei ole niin hyvä kuin ylempi Triple Boron.

Laskeeko estrogeeni resveratrolilla ja viinirypäleen siemenuuttella?

estrogeeni resveratrol viinirypäle

estrogeeni resveratrol viinirypäle

Resveratrol on polyfenolinen yhdiste, jota löytyy luonnostaan viinirypäleistä, joita käytetään viinien valmistukseen.

Punaviini on tunnetuin resveratrolin lähde, mutta sitä löytyy myös marjoista (mustikka, vadelma, karpalo, acai marja). Myös tumma suklaa, maapähkinät, rypäletomaatit, luumut ja viinirypäleen siemenet sisältävät resveratrolia.

Resveratrolia mainostetaan monilla terveysväittämillä aina ikääntymisen hidastumisesta aivoverenkierron parantumiseen.

Vaikka resveratrol ei ole yhtä hyödyllinen kuin mitä mainospuheet lupailee, saattaa se silti tarjota joitakin terveyshyötyjä ihmisille.

250 mg tai 500 mg trans-resveratrolia nosti aivoverenkiertoa suhteellisen nopeasti annostuksen jälkeen (45min).49

30 päivän satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa 150 mg resveratrolia paransi insuliiniherkkyyttä, laski verenpainetta ja tulehdusta.50  Resveratroli vaikuttaa parantavan insuliiniherkkyyttä myös muissa tutkimuksissa.5152

Laskeeko resveratroli estrogeenitasoja?
Viime aikoina niin sanotut testosteroni-gurut ovat alkaneet väittää, että resveratroli alentaa estrogeenipitoisuuksia. Onko näillä väitteillä mitään totuutta?

On totta, että resveratrolilla on samanlainen rakenne kuin estrogeenilla, jotkut jopa kutsuvat sitä phytoestrogeeniksi. Tutkimuksissa resveratrol on estänyt aromataasia rintasyövässä ja JEG-3-soluissa.53–55Resveratrolin on myös havaittu lisäävän testosteronipitoisuuksia hiirissä ja lisäävän siittiöiden tuotantoa rotilla.5657

Vaikka on olemassa näyttöä siitä, että resveratrol saattaa vähentää aromataasia tietyissä soluissa, ei ole olemassa ihmistutkimuksia, jotka osoittaisivat, että resveratrol alentaisi estrogeenipitoisuuksia ihmisillä.

Yhteenvetona: Tällä hetkellä ei ole olemassa ihmistutkimuksiin perustuvaa näyttöä, että resveratroli alentaisi miesten estrogeenitasoja. Mutta tietysti eihän siitä mitään haittaakaan ole, jos otat resveratrolia lisäravinteena tai jos nautit punaviiniä silloin tällöin.

Resveratrol lisäravinteista käytän Healthy Origins tuotetta, joka sisältää 300 trans-resveratrolia ja punaviinitiivistettä. Lähinnä käytän sitä sen tuomien nootrooppisten hyötyjen takia (lisäämään aivoverenkiertoa).

Viinirypäleen siemenuute?
Viinirypäleuutetta uutetaan rypäleiden siemenistä, joten se sisältää luonnollisesti paljon antioksidantteja, tanniiineita ja flavonoideja.

Viinirypäleiden siemenuutteella on jonkin verran näyttöä typpioksidin ja veren virtauksen kasvusta.58,59 Viinirypäleiden siemenuute voi myös laskea verenpainetta.60,61

Laskeeko viinirypäleen siemenuute estrogeenia?
Jos uskot ”testosteroni-gurujen” mainospuheita, niin viinirypäleen siemenuute on heidän väitteiden mukaan tehokas estrogeeni blockkeri. On totta, että rypäleiden siementenuute on vähentänyt aromaasientsyymiaktiivisuutta koeputkitutkimuksissa. Rypäleiden siemenetuutteen prosianidiini-dimeerien on osoitettu jarruttavan aromataasia koeputkessa ja eläimillä.62–64

Entäpä ihmistutkimukset?
Tämä pilottitutkimus itse asiassa testasi viinirypäleen siemenuutetta postmenopausaalisilla naisilla. Osallistujille annettiin päivittäin 200, 400, 600 ja 800 mg rypäleiden viinirypäleen siemenuutetta 12 viikon ajan. 12 viikon kuluttua havaittiin selvästi, että rypäleiden siemenetuute ei vähennä plasman estrogeeneja (estroni, estradioli, estronisulfaatti), eikä se myöskään vaikuttanut androgeenien tasoihin.65

Yhteenvedettynä: Kuten resveratrolin kanssa, vaikka se toimii koeputkissa, se ei tarkoita, että se toimisi myös ihmisillä. Viinirypäleen siemenuute toimi koeputkessa, mutta se ei onnistunut vähentämään estrogeenipitoisuuksia ihmisillä. Nykyiset todisteet viittaavat siihen, että viinirypäleen siemenuute ei vähennä estrogeenipitoisuuksia ihmisissä.

Sinkki ja estrogeeni

sinkki estrogeeni

sinkki estrogeeni

Useat miehet ottaa sinkkiä siinä toivossa, että se laskee estrogeenia. Tiedämme, että sinkin puute voi lisätä estrogeenin tuotantoa ja jopa lisätä estrogeenireseptorien määrää. 21 Sinkin puutoksen on myös todettu aiheuttavan rintojen kasvua murrosikäisillä miehillä (gynekomastia). Eli on selvää, ettei sinkinpuutoksessa kannata olla, jos haluat pitää estrogeenitasosi kurissa.

Sinkin puutos ei ole hirveän yleistä kehittyneissä maissa, mutta se on suhteellisen helppo hankkia. Esimerkiksi liiallinen kahvin juonti heikentää sinkin imeytymistä. Liiallinen masturbointi (mies menettää noin 5 mg sinkkiä laukeamisessa). Huonosti suunniteltu vegaaniruokavalio voi aiheuttaa sinkin puutoksen (lähde). Hikoilu ja treenaminen kuluttaa jonkin verran sinkkiä (tutkimus). Lisäksi nykyisin yleiset ruoansulatuskanavan häiriöt voivat heikentää sinkin imeytymistä.

Eli on siis täysin mahdollista, että osa miehistä voi elää pienessä sinkinpuutoksessa Suomessakin, joka mahdollisesti vaikuttaa heidän estrogeeni- ja testosteronitasoihin.

Entä jos et ole sinkinpuutoksessa?
Tässä tutkimuksessa selvisi, että pieni annos sinkkiä postmenopausaalisille naisille 2 viikon ajan ei vaikuttanut merkittävästi estrogeenitasoihin. Eli jos et ole sinkkipuutoksessa, ei kannata turhaan luulla, että massiivisten sinkki annosten ottaminen vaikuttaisi estrogeenitasoihin merkittävästi.

Mutta jos luulet, että et saa sinkkiä tarpeeksi ruokavaliosta tai menetät sitä paljon elämäntapasi vuoksi, kannattaa harkita sinkki lisäravinnetta. Joka tapauksessa ns. ”seksilisäravinteeksi” se on ihan ok miehille, sillä omien kokemuksien mukaan sinkkilisä selkeästi kasvattaa spermamäärää, ja on monella tapaa ehdoton, jos tykkää harrastaa paljon seksiä.

Itse käytän vaihtelevasti L-opti sinkkiä, sekä sinkkipikolaattia. Suosittelen vaihtelemaan ja ottamaan eri sinkkiä, omakohtaisesti otan esim. 5 päivää putkeen sinkki pikolinaattia ja sitten pari päivää L-opti sinkkiä.

Tongkat Ali estrogeeni

tongkat ali estrogeeni

Tongkat Ali estrogeeni

Tongkat ali (Eurycoma longifolia) on suosittu erektio boosteri, jota löytyy pienestä puusta Kaakkois-Aasiasta.

Se näyttää toimivan hyvin afrodisiakkina, vaikkakin ihmistutkimukset ovat edelleen jonkin verran rajallisia, mutta toistaiseksi se on osoittanut lisäävän libidoa, erektiota ja hyvinvointia.67 Toinen ihmistkimus osoitti Tongkat Alin lisäävän testosteronitasoa ja laskevan kortisolin määrää.68

Laskeeko Tongkat Ali estrogeenia?
Tiedämme, että Tongkat Ali sisältää Eurycomanone quassinoidia, jolla saattaa olla anti-estrogeenista vaikutusta.69–71 Mutta ongelma on se, että tämä Eurycomanone ei näytä imeytyvän, jos se otetaan suun kautta.72

Tongkat Ali kyllä lisää libidoa ja koventaa erektiota. Lisäksi se sisältää aineosia, joilla on antiestrogeenista aktiivisuutta. Mutta ellet aio pistää Tongkat Alia suoraan suoneen, ei kannata hirveästi odottaa, että se vaikuttaa estrogeenitasoihisi.

Tämä Tongkat Ali tuote on ihan hyvä ja voisin hankkia lisääkin, mutta lähinnä se on vain miehille seksilisäravinteeksi & libidon nostajaksi suositeltava. Älä odota siitä mitään muuta hyötyä.

Indoli-3-karbinoli estrogeeni

parskaali Indoli-3-karbinoli estrogeeni

Parskaali vs estrogeeni

Ristikukkaiset vihannekset, kuten parsakaali, sisältävät glukobrassiinia. Kun pureskelet tai leikkaat parsakaalia, sen sisällä oleva myrosinaasi pääsee kosketukseen glukobrassiinin kanssa, mikä johtaa indoli-3-karbinolin muodostumiseen.

Onko indoli-3-karbinoli tehokas laskemaan estrogeenia
Indoli-3-karbinoli on selvästi osoitettu olevan anti-estrogeeninen koeputkissa, sillä on myös tehty paljon ihmistutkimuksia.

Naisilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa suun kautta otettu indoli-3-karbinoli on johdonmukaisesti merkittävästi lisännyt virtsan erittämiä estrogeeneja.73–78

”In both men and women, I3C significantly increased the urinary excretion of C-2 estrogens. The urinary concentrations of nearly all other estrogen metabolites, including levels of estradiol, estrone, estriol, and 16alpha-hydroxyestrone, were lower after I3C treatment.”79

Indoli-3-karbinoli kannattaa pääasiassa ottaa ruuasta kuten parsakaalista, mutta sitä on saatavilla myös lisäravinne muodossa.

Lisäravinteet jotka laskevat estrogeenia yhteenveto
On olemmassa joitakin lisäravinteita, joilla on anti-estrogeenisia vaikutuksia. Useimmat näistä tutkimuksista on kuitenkin tehty vain koeputkissa ja eläimillä, mikä tietenkään ei tarkoita, että se toimisi myös ihmisillä.

estrogeenin laskeminen ruokavaliolla

Estrogeenin laskeminen ruokavaliolla

Ruuat jotka laskee estrogeenia

Onko olemassa ruoka-aineita, joita syömällä voi laskea estrogeenia? Kyllä. On olemassa ruokia ja elintarvikkeita, jotka sisältävät ”aromataasi-inhibiittoreita”, jotka estävät sen entsyymin, joka muuntaa testosteronin estrogeeniksi.

Osa elintarvikkeista, joita useimmat terveydestään kiinnostuneet jo syövät säännöllisesti, sisältää näitä aromataasi-inhibiittoreita. Tietenkin, myös nämä perustuvat suurelta osin koeputki-tutkimuksiin. Normaaleja vihanneksia ei voi yleisesti patentoida, joten on vaikeaa löytää rahoitusta suurille parsakaali tutkimuksille.

Tässä on luettelo elintarvikkeista, joita kannattaa syödä mikäli haluat alentaa ja tasapainottaa estrogeenipitoisuuksia:

Ristikukkaiset vihannekset – Kuten olemme oppineet edellä, indoli3karbinoli on voimakas antiestrogeeninen komponentti, jota löytyy ristikukkaisista vihanneksista. On järkevää pilkkoa ristikukkaiset vihannekset ennen lämmitystä, koska lämpö tuhoaa myrosinase entsyymiä, joka muuttaa glukobrassiinin indoli-3-karbinoliksi. Paras tapa valmistaa ristikukkaisia vihanneksia on höyrystää ne kevyesti. Pilkkomalla ja höyrystamällä maksimoit indoli-3-karbinolin syntymisen.

Parhaat ristikukkaiset vihannekset estrogeenin laskemiseen:
– Parsakaali
– Kukkakaali
– Lehtikaali
– Rukola (Sinappikaali)
– Punakaali

Luteoliini – Flavone-luteoliini on osoittanut estävän estrogeenin biosynteesiä vähentämällä aromataasiekspressiota, ja sen on osoitettu toimivan myös eläinkokeissa.80–82

Parhaat luteoliinin lähteet ruokavaliossa:
– Selleri
– Parsakaali
– Porkkanat
– Vihreät paprikat
– Oliiviöljy
– Yrtit: oregano, rosmariini, persilja, timjami

Muita varteenotettavia elintarvikkeita estrogeenin laskemiseen…

Granaattiomena – Granaattiomena sisältää yhdisteitä, joiden on osoitettu estävän aromataasia.83 Henk.koht granaattiomenamehu on lähes jatkuvassa käytössä, lähinnä sen ”viagraa matkivien” hyötyjen takia. Lasipullossa olevaa 100% tuorepuristettua makeuttamatonta granaattiomenamehua löytyy lähes kaikista suurista S- tai K-marketeista 5-8e litrahinnalla, Tokmanneilta löydät sen halvimpana 4,95e hintaan. Granaattiomenoitakin löytää melkein jokaisesta ruokakaupasta nykyisin.

Herkkusieni (Agaricus bisporus) – Agaricus bisporus sienet sisältää kasvikemikaaleja, jotka estävät aromataasiaktiivisuutta.84

Kurkuma – Mauste jota käytetään yleisesti intialaisissa ruuassa, sisältää kurkumiinia jolla voi olla anti-estrogeenivaikutuksia.85 Kurkuma on helposti löydettävissä jokaisesta ruokakaupasta joissa on maustehylly. Kurkumiinia on saatavana myös paremmin imeytyvänä lisäravinteena.

Estrogeenia laskevat ruuat ja elintarvikkeet yhteenveto:
Monet syömistämme terveellisistä elintarvikkeista sisältää komponentteja, joilla voi olla estrogeenipitoisuuksia alentavia vaikutuksia.

Se on helpompaa kuin useimmat ihmiset ajattelevat, lisää vain parsakaalia ja selleriä tai muita ristikukkaisia vihanneksia ruokavalioon. Käytä paljon mausteita ja yrttejä kuten kurkumaa, oreganoa, rosmariinia, persiljaa ja timjamia.

Kuinka laskea estrogeenia yhteenveto

Tässä artikkelissa opimme, että on myös luonnollisia tapoja laskea miehen estrogeenitasoa. Opimme myös kuinka useimpien estrogeenia laskevien lisäravinteiden tieteellinen näyttö on heikkoa.

Ensi alkuun kannattaakin keskittyä perusasioiden kuntoon laittamiseen. Estrogeenin alentaminen luonnollisesti on samanlaista kuin testosteronipitoisuuden nostaminen luonnollisesti. Ei ole olemassa vain yhtä tiettyä lisäravinnetta, joka tekee suuren eron.

Kannattaa aloittaa rasvaprosentin alentamisesta, hankkiutua eroon vatsa-alueen ”estrogeenitehtaasta”, sekä välttää altistumista hormonihäiriköille. Lähtökohtaisesti keskittyä ruokavalion päivittämiseen, alkaa syömään enemmän parsakaalia, ja sen lisäksi aloittaa voimaharjoittelu. Näiden kuntoon laittamisen jälkeen voit alkaa testailemaan erilaisia lisäravinteita, kuten sinkkiä & booria.

Tämä artikkeli perustuu pelkkään omaan kokemukseen ja muistiinpanoihin aiheesta, eikä sitä pidä käyttää korvaamaan terveydenhuollon ammattilaista. Jos kärsit korkeasta estrogeenitasosta, niin kannattaa aina ottaa yhteys lääkäriin. Erityisesti lääkkeiden käyttäjien on keskusteltava lääkärin kanssa, koska jotkut lisäravinteet voivat muuttaa tiettyjen lääkkeiden imeytymistä. Parempi pelata turvallisesti.

Lähdeluettelo

1.
Cohen P. The hypogonadal-obesity cycle: role of aromatase in modulating the testosterone-estradiol shunt–a major factor in the genesis of morbid obesity. Med Hypotheses. 1999;52(1):49-51. [PubMed]
2.
Kalme T, Loukovaara M, Koistinen R, et al. Estradiol increases the production of sex hormone-binding globulin but not insulin-like growth factor binding protein-1 in cultured human hepatoma cells. Fertil Steril. 1999;72(2):325-329. [PubMed]
3.
Vermeulen A, Kaufman J, Goemaere S, van P. Estradiol in elderly men. Aging Male. 2002;5(2):98-102. [PubMed]
4.
Allan C, Peverill R, Strauss B, Forbes E, McLachlan R. Waist-to-height ratio as a predictor of serum testosterone in ageing men with symptoms of androgen deficiency. Asian J Androl. 2011;13(3):424-431. [PMC]
5.
Seidell J, Björntorp P, Sjöström L, Kvist H, Sannerstedt R. Visceral fat accumulation in men is positively associated with insulin, glucose, and C-peptide levels, but negatively with testosterone levels. Metabolism. 1990;39(9):897-901. [PubMed]
6.
Pasquali R, Casimirri F, Cantobelli S, et al. Effect of obesity and body fat distribution on sex hormones and insulin in men. Metabolism. 1991;40(1):101-104. [PubMed]
7.
Tchernof A, Després J, Bélanger A, et al. Reduced testosterone and adrenal C19 steroid levels in obese men. Metabolism. 1995;44(4):513-519. [PubMed]
8.
Couillard C, Gagnon J, Bergeron J, et al. Contribution of body fatness and adipose tissue distribution to the age variation in plasma steroid hormone concentrations in men: the HERITAGE Family Study. J Clin Endocrinol Metab. 2000;85(3):1026-1031. [PubMed]
9.
Abate N, Haffner S, Garg A, Peshock R, Grundy S. Sex steroid hormones, upper body obesity, and insulin resistance. J Clin Endocrinol Metab. 2002;87(10):4522-4527. [PubMed]
10.
Hall S, Esche G, Araujo A, et al. Correlates of low testosterone and symptomatic androgen deficiency in a population-based sample. J Clin Endocrinol Metab. 2008;93(10):3870-3877. [PubMed]
11.
Cohen P. The role of estradiol in the maintenance of secondary hypogonadism in males in erectile dysfunction. Med Hypotheses. 1998;50(4):331-333. [PubMed]
12.
Rudel R, Perovich L. Endocrine disrupting chemicals in indoor and outdoor air. Atmos Environ. 2009;43(1):170-181. [PMC]
13.
Hwang H, Park E, Young T, Hammock B. Occurrence of endocrine-disrupting chemicals in indoor dust. Sci Total Environ. 2008;404(1):26-35. [PMC]
14.
Diamanti-Kandarakis E, Bourguignon J, Giudice L, et al. Endocrine-Disrupting Chemicals: An Endocrine Society Scientific Statement. Endocr Rev. 2009;30(4):293-342. [PMC]
15.
Bittner G, Denison M, Yang C, Stoner M, He G. Chemicals having estrogenic activity can be released from some bisphenol A-free, hard and clear, thermoplastic resins. Environ Health. 2014;13:103. [PubMed]
16.
Yang C, Yaniger S, Jordan V, Klein D, Bittner G. Most Plastic Products Release Estrogenic Chemicals: A Potential Health Problem That Can Be Solved. Environ Health Perspect. 2011;119(7):989-996. [PMC]
17.
Meeker J, Ferguson K. Urinary phthalate metabolites are associated with decreased serum testosterone in men, women, and children from NHANES 2011-2012. J Clin Endocrinol Metab. 2014;99(11):4346-4352. [PubMed]
18.
Byford J, Shaw L, Drew M, Pope G, Sauer M, Darbre P. Oestrogenic activity of parabens in MCF7 human breast cancer cells. J Steroid Biochem Mol Biol. 2002;80(1):49-60. [PubMed]
19.
Calafat A, Ye X, Wong L, Reidy J, Needham L. Urinary Concentrations of Triclosan in the U.S. Population: 2003–2004. Environ Health Perspect. 2007;116(3):303-307. [PMC]
20.
Purohit V. Can alcohol promote aromatization of androgens to estrogens? A review. Alcohol. 2000;22(3):123-127. [PubMed]
21.
Om A, Chung K. Dietary zinc deficiency alters 5 alpha-reduction and aromatization of testosterone and androgen and estrogen receptors in rat liver. J Nutr. 1996;126(4):842-848. [PubMed]
22.
Matsuda T, Abe H, Suda K. [Relation between benign prostatic hyperplasia and obesity and estrogen]. Rinsho Byori. 2004;52(4):291-294. [PubMed]
23.
Suzuki K, Ito K, Ichinose Y, et al. Endocrine environment of benign prostatic hyperplasia: prostate size and volume are correlated with serum estrogen concentration. Scand J Urol Nephrol. 1995;29(1):65-68. [PubMed]
24.
Krieg M, Nass R, Tunn S. Effect of aging on endogenous level of 5 alpha-dihydrotestosterone, testosterone, estradiol, and estrone in epithelium and stroma of normal and hyperplastic human prostate. J Clin Endocrinol Metab. 1993;77(2):375-381. [PubMed]
25.
Gann P, Hennekens C, Longcope C, Verhoek-Oftedahl W, Grodstein F, Stampfer M. A prospective study of plasma hormone levels, nonhormonal factors, and development of benign prostatic hyperplasia. Prostate. 1995;26(1):40-49. [PubMed]
26.
Shibata Y, Ito K, Suzuki K, et al. Changes in the endocrine environment of the human prostate transition zone with aging: simultaneous quantitative analysis of prostatic sex steroids and comparison with human prostatic histological composition. Prostate. 2000;42(1):45-55. [PubMed]
27.
Prins G, Huang L, Birch L, Pu Y. The role of estrogens in normal and abnormal development of the prostate gland. Ann N Y Acad Sci. 2006;1089:1-13. [PubMed]
28.
Prins G, Korach K. The role of estrogens and estrogen receptors in normal prostate growth and disease. Steroids. 2008;73(3):233-244. [PubMed]
29.
Phillips G. Evidence for hyperestrogenemia as the link between diabetes mellitus and myocardial infarction. Am J Med. 1984;76(6):1041-1048. [PubMed]
30.
Klaiber E, Broverman D, Haffajee C, Hochman J, Sacks G, Dalen J. Serum estrogen levels in men with acute myocardial infarction. Am J Med. 1982;73(6):872-881. [PubMed]
31.
Jeppesen L, Jørgensen H, Nakayama H, Raaschou H, Olsen T, Winther K. Decreased serum testosterone in men with acute ischemic stroke. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1996;16(6):749-754. [PubMed]
32.
Phillips G, Pinkernell B, Jing T. The association of hypotestosteronemia with coronary artery disease in men. Arterioscler Thromb. 1994;14(5):701-706. [PubMed]
33.
Abbott R, Launer L, Rodriguez B, et al. Serum estradiol and risk of stroke in elderly men. Neurology. 2007;68(8):563-568. [PubMed]
34.
Dunajska K, Milewicz A, Szymczak J, et al. Evaluation of sex hormone levels and some metabolic factors in men with coronary atherosclerosis. Aging Male. 2004;7(3):197-204. [PubMed]
35.
Wranicz J, Cygankiewicz I, Rosiak M, Kula P, Kula K, Zareba W. The relationship between sex hormones and lipid profile in men with coronary artery disease. Int J Cardiol. 2005;101(1):105-110. [PubMed]
36.
Jankowska E, Rozentryt P, Ponikowska B, et al. Circulating estradiol and mortality in men with systolic chronic heart failure. JAMA. 2009;301(18):1892-1901. [PubMed]
37.
Tivesten A, Vandenput L, Labrie F, et al. Low serum testosterone and estradiol predict mortality in elderly men. J Clin Endocrinol Metab. 2009;94(7):2482-2488. [PubMed]
38.
Kley H, Deselaers T, Peerenboom H, Krüskemper H. Enhanced conversion of androstenedione to estrogens in obese males. J Clin Endocrinol Metab. 1980;51(5):1128-1132. [PubMed]
39.
Increased aromatase expression in human subcutaneous adipose tissue in obesity . Increased aromatase expression. http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0007/ea0007p60.htm. Accessed June 19, 2017.
40.
Fui M, Dupuis P, Grossmann M. Lowered testosterone in male obesity: mechanisms, morbidity and management. Asian J Androl. 2014;16(2):223-231. [PMC]
41.
Dallal C, Brinton L, Matthews C, et al. Association of Active and Sedentary Behaviors with Postmenopausal Estrogen Metabolism. Med Sci Sports Exerc. 2016;48(3):439-448. [PubMed]
42.
Porras S, Heinälä M, Santonen T. Bisphenol A exposure via thermal paper receipts. Toxicol Lett. 2014;230(3):413-420. [PubMed]
43.
Hormann A, vom S, Nagel S, et al. Holding Thermal Receipt Paper and Eating Food after Using Hand Sanitizer Results in High Serum Bioactive and Urine Total Levels of Bisphenol A (BPA). PLoS One. 2014;9(10):e110509. [PMC]
44.
File:Boron R105.jpg – Wikimedia Commons. By James L Marshall [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABoron_R105.jpg. Accessed June 20, 2017.
45.
Nielsen F, Hunt C, Mullen L, Hunt J. Effect of dietary boron on mineral, estrogen, and testosterone metabolism in postmenopausal women. FASEB J. 1987;1(5):394-397. [PubMed]
46.
Naghii M, Mofid M, Asgari A, Hedayati M, Daneshpour M. Comparative effects of daily and weekly boron supplementation on plasma steroid hormones and proinflammatory cytokines. J Trace Elem Med Biol. 2011;25(1):54-58. [PubMed]
47.
Naghii M, Samman S. The effect of boron supplementation on its urinary excretion and selected cardiovascular risk factors in healthy male subjects. Biol Trace Elem Res. 1997;56(3):273-286. [PubMed]
48.
49.
Kennedy D, Wightman E, Reay J, et al. Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Am J Clin Nutr. 2010;91(6):1590-1597. [PubMed]
50.
Timmers S, Konings E, Bilet L, et al. Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans. Cell Metab. 2011;14(5):612-622. [PubMed]
51.
Brasnyó P, Molnár G, Mohás M, et al. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. Br J Nutr. 2011;106(3):383-389. [PubMed]
52.
Crandall J, Oram V, Trandafirescu G, et al. Pilot study of resveratrol in older adults with impaired glucose tolerance. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012;67(12):1307-1312. [PubMed]
53.
Wang Y, Lee K, Chan F, Chen S, Leung L. The red wine polyphenol resveratrol displays bilevel inhibition on aromatase in breast cancer cells. Toxicol Sci. 2006;92(1):71-77. [PubMed]
54.
Wang Y, Leung L. Pharmacological concentration of resveratrol suppresses aromatase in JEG-3 cells. Toxicol Lett. 2007;173(3):175-180. [PubMed]
55.
Chottanapund S, Van D, Navasumrit P, et al. Anti-aromatase effect of resveratrol and melatonin on hormonal positive breast cancer cells co-cultured with breast adipose fibroblasts. Toxicol In Vitro. 2014;28(7):1215-1221. [PubMed]
56.
Shin S, Jeon J, Park D, et al. trans-Resveratrol relaxes the corpus cavernosum ex vivo and enhances testosterone levels and sperm quality in vivo. Arch Pharm Res. 2008;31(1):83-87. [PubMed]
57.
Juan M, González-Pons E, Munuera T, Ballester J, Rodríguez-Gil J, Planas J. trans-Resveratrol, a natural antioxidant from grapes, increases sperm output in healthy rats. J Nutr. 2005;135(4):757-760. [PubMed]
58.
Clifton P. Effect of Grape Seed Extract and Quercetin on Cardiovascular and Endothelial Parameters in High-Risk Subjects. J Biomed Biotechnol. 2004;2004(5):272-278. [PubMed]
59.
Shenoy S, Keen C, Kalgaonkar S, Polagruto J. Effects of grape seed extract consumption on platelet function in postmenopausal women. Thromb Res. 2007;121(3):431-432. [PubMed]
60.
Sivaprakasapillai B, Edirisinghe I, Randolph J, Steinberg F, Kappagoda T. Effect of grape seed extract on blood pressure in subjects with the metabolic syndrome. Metabolism. 2009;58(12):1743-1746. [PubMed]
61.
Feringa H, Laskey D, Dickson J, Coleman C. The effect of grape seed extract on cardiovascular risk markers: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Diet Assoc. 2011;111(8):1173-1181. [PubMed]
62.
Eng E, Ye J, Williams D, et al. Suppression of estrogen biosynthesis by procyanidin dimers in red wine and grape seeds. Cancer Res. 2003;63(23):8516-8522. [PubMed]
63.
Kijima I, Phung S, Hur G, Kwok S, Chen S. Grape seed extract is an aromatase inhibitor and a suppressor of aromatase expression. Cancer Res. 2006;66(11):5960-5967. [PubMed]
64.
Serra A, Macià A, Romero M, et al. Bioavailability of procyanidin dimers and trimers and matrix food effects in in vitro and in vivo models. Br J Nutr. 2010;103(7):944-952. [PubMed]
65.
Wahner-Roedler D, Bauer B, Loehrer L, et al. The Effect of Grape Seed Extract on Estrogen Levels of Postmenopausal Women – A Pilot Study. J Diet Suppl. 2014;11(2):184-197. [PMC]
66.
File:Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) 2.jpg – Wikimedia Commons. By Mokkie (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATongkat_Ali_(Eurycoma_longifolia)_2.jpg. Accessed June 17, 2017. [Source]
67.
Ismail S, Wan M, George A, Nik H, Musthapa K, Liske E. Randomized Clinical Trial on the Use of PHYSTA Freeze-Dried Water Extract of Eurycoma longifolia for the Improvement of Quality of Life and Sexual Well-Being in Men. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:429268. [PubMed]
68.
Effect of Tongkat Ali on stress hormones and psychological mood state in moderately stressed subjects. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-28. Accessed June 19, 2017.
69.
Abdulghani M, Hussin A, Sulaiman S, Chan K. The ameliorative effects of Eurycoma longifolia Jack on testosterone-induced reproductive disorders in female rats. Reprod Biol. 2012;12(2):247-255. [PubMed]
70.
Kang K, Kim H, Ryu D, Che J, Lee Y. Immature uterotrophic assay is more sensitive than ovariectomized uterotrophic assay for the detection of estrogenicity of p-nonylphenol in Sprague-Dawley rats. Toxicol Lett. 2000;118(1-2):109-115. [PubMed]
71.
Teh C, Abdulghani M, Morita H, Shiro M, Hussin A, Chan K. Comparative X-ray and conformational analysis of a new crystal of 13α,21-dihydroeurycomanone with eurycomanone from Eurycoma longifolia and their anti-estrogenic activity using the uterotrophic assay. Planta Med. 2011;77(2):128-132. [PubMed]
72.
Low B, Ng B, Choy W, Yuen K, Chan K. Bioavailability and pharmacokinetic studies of eurycomanone from Eurycoma longifolia. Planta Med. 2005;71(9):803-807. [PubMed]
73.
McAlindon T, Gulin J, Chen T, Klug T, Lahita R, Nuite M. Indole-3-carbinol in women with SLE: effect on estrogen metabolism and disease activity. Lupus. 2001;10(11):779-783. [PubMed]
74.
Bradlow H, Michnovicz J, Halper M, Miller D, Wong G, Osborne M. Long-term responses of women to indole-3-carbinol or a high fiber diet. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1994;3(7):591-595. [PubMed]
75.
Michnovicz J. Increased estrogen 2-hydroxylation in obese women using oral indole-3-carbinol. Int J Obes Relat Metab Disord. 1998;22(3):227-229. [PubMed]
76.
Wong G, Bradlow L, Sepkovic D, Mehl S, Mailman J, Osborne M. Dose-ranging study of indole-3-carbinol for breast cancer prevention. J Cell Biochem Suppl. 1997;28-29:111-116. [PubMed]
77.
Reed G, Peterson K, Smith H, et al. A phase I study of indole-3-carbinol in women: tolerability and effects. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005;14(8):1953-1960. [PubMed]
78.
Dalessandri K, Firestone G, Fitch M, Bradlow H, Bjeldanes L. Pilot study: effect of 3,3’-diindolylmethane supplements on urinary hormone metabolites in postmenopausal women with a history of early-stage breast cancer. Nutr Cancer. 2004;50(2):161-167. [PubMed]
79.
Michnovicz J, Adlercreutz H, Bradlow H. Changes in levels of urinary estrogen metabolites after oral indole-3-carbinol treatment in humans. J Natl Cancer Inst. 1997;89(10):718-723. [PubMed]
80.
Li F, Wong T, Lin S, et al. Coadministrating luteolin minimizes the side effects of the aromatase inhibitor letrozole. J Pharmacol Exp Ther. 2014;351(2):270-277. [PubMed]
81.
Lu D, Yang L, Wang F, Zhang G. Inhibitory effect of luteolin on estrogen biosynthesis in human ovarian granulosa cells by suppression of aromatase (CYP19). J Agric Food Chem. 2012;60(34):8411-8418. [PubMed]
82.
Li F, Ye L, Lin S, Leung L. Dietary flavones and flavonones display differential effects on aromatase (CYP19) transcription in the breast cancer cells MCF-7. Mol Cell Endocrinol. 2011;344(1-2):51-58. [PubMed]
83.
Adams L, Zhang Y, Seeram N, Heber D, Chen S. Pomegranate Ellagitannin-Derived Compounds Exhibit Anti-proliferative and Anti-aromatase Activity in Breast Cancer Cells In Vitro. Cancer Prev Res (Phila). 2010;3(1):108-113. [PMC]
84.
Grube B, Eng E, Kao Y, Kwon A, Chen S. White button mushroom phytochemicals inhibit aromatase activity and breast cancer cell proliferation. J Nutr. 2001;131(12):3288-3293. [PubMed]
85.
Zhang Y, Cao H, Yu Z, Peng H, Zhang C. Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production . Iran J Reprod Med. 2013;11(5):415-422. [PMC]
3 comments on “Estrogeenin laskeminen luonnollisesti (Miehille)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *