Lion’s Mane Sieni – ”Ihmiskokeet ovat vasta alkutaipaleella”

”Olen käyttänyt lion’s mane sientä nyt pari viikkoa enkä ole nähnyt mitään hyödyllistä vaikutusta. Onko täysin hyödytöntä tavaraa?”

En nyt suoraan sanoisi suoraan Lion’s Manen olevan hyödytöntä tavaraa, sillä ainakin eläinkokeilla on saatu mielenkiintoisia tuloksia.

Suomessa Lion’s Manea myydään ja markkinoidaan ”lääkinnällisenä sienenä”, vaikka Aasiassa se on yleisesti tunnettu ruokasienenä. Lion’s Mane on siis ruoka- ja lääkinnällisten sienten välimaastossa oleva sieni, joten mitään hurjia ”vaikutuksia” siltä on turha odotella.

Yleisesti ottaen Lion’s Mane on tunnettu sen kyvystä stimuloida hermokasvutekijän (Nerve growth factor, NGF) lähetti-RNAn toimintaa. Lisäksi Lion’s Manen on raportoitu omaavan hermosolujen suojaavaa & kasvua edistävää ja tulehdusta sekä masennusta vähentävää vaikutusta.

Lion’s Manella on monta nimeä: virallisesti Hericium erinaceus, suomalaisittain siiliorakas. Aasiassa voit nähdä esimerkiksi voissa paistettuja yamabushitake sieniä.

Lion’s Mane Sieni

Lion’s Mane Sieni näyttää tältä luonnossa (kuvan lähde)

Tieteellinen kertaus Lion’s Mane hyödyistä

Useimmat Lion’s Manen hyödyt ovat todettu vain eläinkokeilla ja ihmiskokeet ovat vasta alkutaipaleella.

– Tässä tutkimuksessa Lion’s Mane vähensi ahdistusta ja masennuksen oireita naisilla neljässä viikossa.
Tutkimuksen mukaan näyttää pysäyttävän ja peruuttavan kognitiivisen rappeutumisen 50-80 vuotta vanhoilla japanilaisilla miehillä ja naisilla, jotka kärsivät lievästä kognitiivisesta heikentymisestä. Vaikutus ei ollut pysyvä ja tulokset laskivat 4 viikon päästä Lion’s Manen nauttimisen lopettamisesta.
– Lion’s Mane lisää NGF lähetti-RNAn tasoa, ihmisen astrosytoomasoluilla tehdyn tutkimuksen mukaan. Tämä todistettiin myös koeputken ulkopuolella, jossa ruokittiin hiiriä Lion’s Mane jauheella ja saatiin NGF lähetti-RNAn nousu hippokampuksessa (lähde).
– Japanissa tehdyssä esitutkimuksessa pääteltiin, että Lion’s Manen aineosat Hericenone ja Amyloban voivat mahdollisesti parantaa unenlaatua ja vähentää ahdistusta.
– Rotta tutkimuksen mukaan Lion’s Mane voi edistää ääreishermoston parantumista (tutkimus).
– Yhdessä rottatutkimuksessa huomattiin, että jos Lion’s Manea hieroo rottien haavoihin, ne parantuvat nopeammin ja arpea jää vähemmän. Käytännössä tämä on ihmiselle aika hyödytön tieto, sillä harva haluaa hieroa sieniä haavoihin (tutkimus).
– Hiirillä tehdyssä tutkimuksessa pääteltiin, että Lions Mane voi estää etanolin aiheuttamaa maksavauriota suurilla annoksilla (tutkimus).

Lion’s Mane vaikutukset

Lion’s Manen vaikutukset alkaa noin 3-4 viikon päivittäisen käytön jälkeen, ja se millaiset nämä vaikutukset ovat riippuu ihmisestä.

Lion’s Manen tunnettu älykkyyttä lisäävä vaikutus perustuu sen kykyyn stimuloida hermokasvutekijän (NGF) lähetti-RNAn toimintaa. Nimensä mukaisesti NGF on vastuussa hermosolujen kasvusta, huollosta ja selviytymistä. Hermosolujen rappeutuminen on yhdistetty dementiaan, Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin.

Nobel palkinnon voittanut (hermokasvutekijä NGF löytämisestä) yli satavuotias Rita Levi-Montalcini, käytti NGF:ää silmätippoina. Hänellä oli tapana kertoa, että hänen aivot olivat aktiivisemmat satavuotiaana kuin mitä ne oli hänen ollessaan 40 vuotta nuorempi. Normaalilla ihmisellä ei valitettavasti ole mahdollisuutta saada käsiinsä NGF-silmätippoja, ainakaan kovin helposti. Lion’s Mane on taas kaikille helposti saatavilla.

Yleisesti raportoituja Lion’s Manen kokemuksia ja vaikutuksia
– Lisääntynyt keskittymiskyky
– Parantunut puhekyky (kielellinen sujuvuus)
– Selkeys
– Energisempi olo
– Osa voi kokea villejä unia

Kuinka käyttää Lion’s Manea

Jos et saa mitään ”vaikutuksia” Lion’s Manella, saatat käyttää sitä väärin. Listaan tähän vinkkejä kuinka parantaa Lion’s Manen imeytymistä.

Ensimmäinen tapa parantaa Lion’s Manen imeytymistä on ottaa se muiden komponenttien kanssa, jotka lisäävät veren virtausta aivoissa. Tämän uskotaan helpottavan Lion’s Manen triterpeenien (hericenone ja erinacine) kuljetusta veriaivoesteelle.

Suosituin tapa tähän on ottaa Lion’s Mane flavanoli rikkaan tumman kaakaon kanssa, jonka on todettu parantavan aivojen verenvirtausta (1).

Itse käytän Lion’s Manea vain flavanoli rikkaan alkalisoimattoman kaakaon ja punajuuritiivisteen kanssa blendattuna kookosöljyyn. Käytän tätä alkalisoimatonta kaakaota, johon on lisätty punajuurta (joka myös on tehokas parantamaan aivoverenkiertoa 2). Mutta tietysti mikä tahansa flavanolirikas / alkalisoimaton tumma suklaa voi auttaa.

Yleensä Lion’s Mane tuotteita suositellaan otettavaksi ruoan kanssa. Rasva, esimerkiksi kookosöljy tai MCT-öljy, voi myös auttaa Lion’s Manen imeytymisessä, koska osa sen hyödyllisistä yhdisteistä (hericenones, erinacine, amyloban) ovat rasvaliukoisia.

Eli voi olla järkevää ottaa Lion’s Mane noin sanotun Bulletproof kahvin kanssa.

Kolmas kikka parantaa Lion’s Manen imeytymistä on blendata se tehosekoittimella, jolloin Lion’s Mane pilkkoutuu pienempiin partikkeleihin. (Tämä voi olla aika turhaa Lion’s Mane ekstrakteilla, mutta kokonaisen sienen kanssa voi auttaa).

Uuden tutkimuksen mukaan Lion’s Mane ja valkosipulin allisiini voi omata synergisiä vaikutuksia (3). Raaka valkosipuli varmasti pilaa juoman makuelämyksen, mutta esimerkiksi hajutonta valkosipuli allisiini extraktia voi kokeilla Lion’s Manen kumppaniksi.

Lion’s Manen aivojen hermokasvutekijän lähetti-RNAn toimintaa stimuloivat aineosat kasvavat pääosin sienirihmastossa ja itiöemässä, joten vain niistä tehdyt ja uutetut tuotteet voivat olla tehokkaita aivojen toiminnan parantamiseen. Vaikka yleensä lääkinnällisten sienten kohdalla kannattaa valita aina kokonaisesta sienestä tehdyt tuotteet.

On jotain todisteita siitä, että C-vitamiini voisi auttaa tukemaan lääkinnällisten sienten beeta glukaanien tehoa (4).

Lion’s Mane optimaalinen annos
Optimaalista annosta Lion’s Manelle on vaikea määrittää, sillä ihmistutkimuksia aiheesta ei vielä ole tarpeeksi. Yleensä ottaen pienin vaikuttava annos alkaa 500 milligrammasta tuplauutettua sientä per vuorokausi. Mutta yleisesti ottaen suositus on 1500 milligrammaa tuplauutettua sientä per vuorokausi. Ylärajana uutetuille sienille pidetään noin 3000 milligrammaa per vuorokausi. Kokonaisesta Lion’s Manesta tehtyjä jauheita voi ottaa enemmän, sillä se on melkein sama kuin söisit aitoa sientä. Kannattaa muistaa, että Lion’s Mane ei ole vain lääkinnällinen sieni vaan myös ruokasieni, jota syödään jopa lihankorvikkeena Aasiassa.

Rotilla haittavaikutuksia ei ole todettu edes 5000mg per painokilo / vuorokausi annoksilla, tosin kyseisessä tutkimuksessa käytettiin myös panax ginsengia ja tarkkoja määriä ei kerrottu.

Lion’s Manen haittavaikutukset

Lion’s Manella ei ole tunnettuja haittavaikutuksia, mutta kuten kaikkien sienien osalta allergia ja erilaiset reaktiot ovat mahdollisia. Ainakin yksi tapaus tunnetaan, jossa Lion’s Mane on mahdollisesti aiheuttanut allergisen reaktion 4 kuukauden käytön jälkeen (lähde).

Suurin näkyvä ja tunnettu negatiivinen puoli Lion’s Manessa on se, että sen aiheuttamat hyödyt eivät ole pysyviä. Kun lopetat Lion’s Manen käytön, myös sen hyödyt katoavat noin neljässä viikossa. Tietysti riippuu täysin ihmisestä millaiset vieroitusoireet tästä tulee. Suurin osa ei varmasti tunne mitään, mutta osa voi kokea ”hidastumista”, kun aivotoiminta palaa entiselleen.

Lion’s Mane tuotteita

Listaan tähän muutamia tuotteita joita olen testaillut ja niiden mahdollisia hyötyjä / puutteita.

  FSF Lion’s Mane kokemuksia

  FSF Lion’s Mane kokemuksia

 • Four Sigma Foods Instant Lion’s Mane – Suomessa hyvin yleinen ja helposti saatavilla oleva tuote, joka sisältää tuplauutettua Lion’s Manea, minttua, tähtianista ja steviaa. Kyseessä on siis Lion’s Mane pikajuoma tuote, joka lisätään esimerkiksi kuumaan veteen tai kahviin. Tuotteesta on vaikeaa löytää pahaa sanottavaa, sillä näyttää että kaikki on tehty oikein (kokonainen sieni, tuplauutettu, optimaalinen 1,5g annos per pussi).

  Jos olet kiinnostunut korkeammasta testosteronitasosta, niin tuo minttu saattaa huolettaa… Tuotteessa oleva minttu on kuitenkin turvallista lajiketta nimeltä Mentha arvensis (villi minttu), joten huoleen ei ole syytä. Joka tapauksessa määrä olisi niin pieni, että tuskin sillä olisi haittavaikutuksia.

  Maku tietysti jakaa mielipiteet, sillä kuten instant reishi tuotteen kanssa, se voi maistua liian makealta, jos olet tottunut elämään suhteellisen sokerivapaata elämää.

  Tuotetta saa Suomesta nykyisin lähes kaikkialta jopa perus Sokokselta (hinta noin 29e). Tosin Nettikaupoista kuten Hyvinvoinnin tavaratalo saa yleensä halvemmalla. Nykyisin myös iHerb on ottanut Four Sigman tuotteet valikoimiinsa, mutta hinta on melkein sama kuin Suomessa.

  Four Sigma Foods, Lion’s Mane, Superfood Mushroom Drink – Normaali Lion’s Mane Instant. 1500 mg per pussi.

  Four Sigma Foods, Mushroom Coffee with Lion’s Mane – Lion’s Mane kahvia. 1 annos sisältää 500 mg Lion’s Manea. Tähän on lisätty myös ruusujuurta.

  Fungiology Organic Lion’s Mane kokemuksia

  Lion’s Mane jauhe kokemuksia

 • Fungiology Organic Lion’s Mane – Sienipiireissä sanotaan, että useimmat sienijauheet ovat suoraan sanottuna roskaa ja sisältää kaikenlaisia jatkeaineita maltodekstriinistä vehnään (ja se on totta). Jauheiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko tuote tehty kokonaisesta sienestä (whole mushroom), vai esimerkiksi vehnässä kasvetusta rihmastosta (mycelium). Kokonaisesta sienestä tehdyt jauheet voivat olla ihan järkeviä valintoja, mutta pelkästä sienirihmastosta tehdyt tuotteet ovat pääasiassa roskaa (halpa riisissä tai vehnässä kasvettu pelkkä rihmasto ei anna samoja terveysvaikutuksia kuin kokonainen sieni). Ongelmana on myös se, että lopputuotteessa on paljon riisiä.

  Lion’s Mane sieni voi imeytyä jonkin verran ihmiskehossa vaikka sitä ei uutettaisi, mutta yleisesti kokonaisesta sienestä tehdyt jauheet kannattaa ainakin keittää kuumassa vedessä.

  Tämä Fungiology luomu Lion’s Mane tuote on tehty kokonaisesta aidosta sienestä (kaikista osista). Jauhe on vaalean ruskeaa ja omaa tyypillisen Lion’s Manen maun. Mukana lusikka jolla voi kätevästi mitata 600 mg annoksia. Purkissa on tuoteselosteen mukaan noin 160 annosta. Mielestäni järkevin käyttötarkoitus tällaisille jauheille on mättää sitä kattilaan ja keittää sieniteetä, josta voi sitten tehdä vaikka kahvia pressopannulla.

  Fungiology Organic Lion’s Mane (Hericium Erinaceus) (iHerb)

 • Host defence Lion’s Mane kokemuksia

  Lion’s Mane tiiviste kokemuksia

 • Host Defence Lion’s Mane – Monien mielestä laadukas tuote ja nopeasti katsottuna vaikuttaa asiantuntevan yrityksen valmistamalta. Host Defencen Lion’s Mane tuote on uutettu 3 kertaa (kuuma & kylmä vesi + alkoholi), joka parantaa polysakkaridien ynnä muiden kivojen juttujen imeytymistä ihmiskehossa. Tämän yrityksen perustaja on sienivisionääri Paul Stamets, joka esiintyi myös ylempänä olevalla videolla sieni kädessään. Vaikka monet kehuu tämän olevan paras Lion’s Mane tuote markkinoilla, se ei kuitenkaan ole täydellinen.

  Huonona puolena tässä tuotteessa on se, että se ei ole tehty kokonaisesta Lion’s Mane sienestä, vaan tummasta riisistä, johon on laitettu kasvamaan sienirihmastoa. Tätä sieniriisiä sitten keitellään ja lopuksi uutetaan alkoholissa, jotta saadaan vaikuttavat aineosat talteen. Positiivisena puolena sienirihmastossa ja itiöemässä voi olla enemmän triterpeenejä (hericenone ja erinacine), jotka stimuloivat NGF kasvua. Toisaalta monien asiantuntijoiden mielestä pelkkä sienirihmasto ei välttämättä sisällä kaikkia vaikuttavia aineosia mitä ”luonnollisesti” kasvatettu sieni (katso viljelytapoja esim. reishi artikkelista).

  Tuotteen saa halvimmalla iHerbistä: Host Defence Lion’s Mane alkoholiuute

  Myös saatavilla kapselimuodossa, mutta se on vain jäähdytyskuivattua riisisientä ilman uuttoa.

Yhteenveto

Eläinkokeiden perusteella Lion’s Mane on todella lupaava. On todisteista siitä, että Lion’s Mane voi stimuloida hermokasvutekijää ja neurogeneesia (hermojen kasvu), mutta se on tällä hetkellä niukkaa. Ihmiskokeet ovat vasta alussa, mutta positiivisia tuloksia on nähty niissäkin. Jos Lion’s Mane tarjoaisi edes 1% sen väitetyistä hyödyistä, olisi varmasti tyhmää olla käyttämättä sitä.

Muita lähteitä ja resursseja:
http://examine.com/supplements/Yamabushitake/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hericium_erinaceus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *