Maailman terveellisin juoma – ”Se ei ole vihreä tee”

Mikä juoma on maailman terveellisin? Jopa huomattavasti parempi kuin vihreä tee? Vastaus on odottamaton ja voi yllättää.

Mikä ihme se on.

Katso alla oleva video.

Nyt kun tiedät vastauksen niin kerrotaan siitä lisää…

Hibiscus (Kiinanruusu) on kukkakasvi jolla on lukuisia erilaisia terveysominaisuuksia. Hibiscus tee voi alentaa verenpainetta ja parantaa aineenvaihduntaa, silla on myös tulehdusta estäviä vaikutuksia. Hibiscus omaa erittäin korkean antioksidanttipitoisuuden (korkeamman kuin vihreä tee).

Hibiscus Tea: The Best Beverage?

Hibiscus tee on ollut tuhansien vuosien ajan erittäin suosittu Afrikassa ja Meksikossa, näissä kuumissa maissa hibiscus tee on tunnettu viilentävänä juomana. Hibiscus juoman viilentävän ominaisuuden itsekin todenneena en yhtään ihmettele miksi Kalifornian ravintoloissa on saatavilla Hibicus Cooler (Jamaica Drink) nimisiä juomia.

Thaimaassa myös törmää hibiscus juomiin joita ihmiset juovat pitkin kuumaa päivää. Wikipedian mukaan Thaimaa on Kiinan ohella maailman suurin hibiscuksen tuottaja, ja samassa mainitaan thaimaalaisen hibiscuksen olevan huomattavasti laadukkaampaa.

Hibiscus tutkimuksia ja hyötyjä

Huomaa, että hibiscus kukista tehdyt teet ovat yleensä hibiscus rosa-sinensis lajiketta ja hibiscus sabdariffa (roselle) on hieman eri lajike. Mutta molemmilla on omanlaisiansa isoja hyötyjä.

The H. sabdariffa extract improved metabolism, displayed potent anti-inflammatory and antioxidant activities, and significantly reduced blood pressure in both humans and rats.

 • Jos haluat alentaa verenpainetta, niin juuri tullut 2014 vuoden tutkimus näytti hibiscus sabdariffa ekstraktin pudottavan verenpainetta merkittävästi sekä ihmisillä että rotilla. Sama tutkimus totesi hibiscuksen parantavan aineenvaihduntaa, olevan voimakkaasti tulehdusta estävä ja olevan voimakas antioksidantti.
 • Antioksidantti (eli DNA vaurioita estävä) ja antibakteriaaliset hyödyt näyttävät tulevan tutkimuksien mukaan molemmista lajikkeista. 12
 • Juuri ulos tulleessa 2014 ihmistutkimuksessa selvisi, että hibiscus sabdariffa ekstrakti alensi kehonpainoa, painoindeksiä, kehonrasvaa ja vyötärö-lanne suhdetta. Samassa tutkimuksessa selvisi kuinka hibiscus ennaltaehkäisi maksan rasvoittumista – eli jos lääkäri on sanonut sinulle jotain rasvamaksasta, niin hibiscuksen juominen voi olla järkevää.
 • Tämän tutkimuksen mukaan hibiscuksen antosyaani (jota on myös mm. mustikoissa) toimii vapaiden radikaalien (aiheuttaa mm. ikääntymistä) tuhoajana ja nopeuttaa niin sanottujen detox-entsyymien kuten glutationin tuotantoa, joka tekee hibiscuksesta loistavan lantringin alkoholijuomille. Jääkaapissa olevasta kannusta hibiscus jääteetä + vodkaa ja sekaan pakastemustikoita? Kokeiluun menee. (krapulanestovinkkejä: Krapulan ehkäisy (Krapulattoman kännin resepti))
 • Hiiritutkimuksessa hibiscuksella todettiin olevan masennusta vähentäviä ominaisuuksia.

Varoitus: WebMDn mukaan hibiscusta ei kannata käyttää raskauden aikana. Se voi myös nopeuttaa asetaminofeenin eli parasetamolin poistumista kehosta, mutta se ei luultavasti ole iso ongelma. Hibiscus tee on hyvin hapanta ja voi kuluttaa hampaiden hammaskiillettä pitkäaikaisessa käytössä. Haittoja voi estää käyttämällä pilliä ja huuhtomalla suun vedellä juonnin jälkeen mikä laimentaa ja huuhtelee pois ylimääräisiä happoja (video aiheesta).

hibiscus tee

Hibiscus tee – tutkitusti terveellisempi kuin vihreä tee

Resepti: Maailman terveellisin juoma

 • Hibiscus tee – 2-3 pussia hibiscus teetä litraan vettä tai vaihtoehtoisesti 3-5 ruokalusikkaa hibiscus lehtiä.
 • Amla – Marjojen antioksidantti kuningas. Yksi teelusikka antamaan vähän kirpeyttä ja lisää potkua juomaan. Katso video ”Better than goji berries
 • Makeutus – Ksylitolia, Erytritolia tai hunajaa oman maun mukaan. Mutta älä pilaa juomaa valkoisella sokerilla.

Voit tietysti muokata reseptiä miten tahdot, esim. amlan voi korvata vaikka inkiväärillä jos haluat ja makeutuksenkin voi jättää pois. Ksylitoli tai erytritoli eivät sovellu aivan kaikille.

Luulet varmasti, että tämä ”maailman terveellisin juoma” olisi kallista? Jos teet sen tämän reseptin mukaan, niin nopeasti laskettuna pelkkä hibiscus tee maksaa noin 0,35-0,40 euroa litralta, amla jauheen käyttö lisää litra hintaa noin 23+ senttiä litralta ja ksylitolilla makeutus ~17 senttiä litra. Eli yhteensä noin 75 senttiä litra. Vertaa sitä lihottaviin virvoitusjuomiin joita useat ostaa lapsilleen… Tai viineihin joita monet juovat antioksidanttien takia.

Eli säästät myös rahaa korvaamaalla ne sokerilitkut vähän terveellisemmällä versiolla. Lisäksi voin melkein taata, että saat paremman makuelämyksen yllä mainitulla hibiscus reseptillä kuin yhdelläkään virvoitusjuomalla. Eikä sen tekokaan ole sen vaikeampaa kuin kahvin keittäminen.

Miksi sitten syödä ja juoda antioksidantteja…?
On hyvin tiedetty fakta, että antioksidanttien nauttiminen ravinnosta on hyväksi terveydelle ja ne mahdollisesti hidastavat ikääntymistä, vähentävät tulehdusta, pienentävät syöpäriskiä ja niin edelleen. Jos aihe kiinnostaa, niin suosittelen katsomaan seuraavan videon jossa Dr. Rhonda Patrick kertoo, mitä antioksidantit ovat, miksi ne ovat tärkeitä ja miten ne estävät DNA-vaurioita.

Antioksidantit kannattaa aina yrittää ottaa aidosta ruuasta kuten chia siemenistä, mustikoista ja hibiscus teestä, beetakaroteeni porkkanoista, bataateista tai chlorellasta ja seleeni parapähkinöistä. Näin toimimalla ei tarvitse pelätä tuollaisia yliannostus ongelmia.

Mistä sitä saa?
Hibiscus tee ei ole kovinkaan yleinen näky suomalaisissa marketeissa ja luontaistuotekaupoissa, mutta voit löytää sitä joistain teekaupoista ja isoimmista luontaistuotekaupoista. Itse tilaan verkkokaupoista huokean hinnan takia.

Testaamistani hibiscus tee tuotteista tämä on ollut paras:
Hampstead Tea, Organic Fairtrade Rosehip Hibiscus, 20 Sachets

Myös Hibiscus sabdariffa (roselle) leikatut luomutuotetut kukat puolen kilon pussissa on hyvä ostos, hyvä laittaa kattilaan tai pressopannuun ja saada hehkuvan tulipunaista aitoa hibiscus juomaa:

Frontier Natural Products, Certified Organic Cut & Sifted Hibiscus Flower

Jo ihan noiden mainittujen tutkimuksien valossa kannattaa juoda molempia, eli hibiscus rosa-sinensis teepusseja ja hibiscus sabdariffaa mieluiten aitona kukkina jotta siitä tulee vahvempaa. Jälkimmäinen kattilassa ja siivilän läpi kaato tai pressopannussa teko, molemmat toimii.

Lisää tuotevaihtoehtoja: http://www.iherb.com/Hibiscus

Linkit on iherb verkkokauppaan josta voit lukea lisää iherb kokemuksia sivuilta.

Tässä on valmiiksi tehty paketti joka sisältää kaiken tarvittavan edellä mainittun hibiscus juoman tekemiseen. Paketti sisältää mm. aitoa xylitolia joka ei ole eristettu mistään GM maissista vaan oikeasta puusta, kuten se pitääkin. 1 paketti omasta mielestä parasta hibiscus teetä ja 450 grammaa leikattua luomu hibiscus lehtiä. Mukana myös 114 grammaa amla-jauhetta johon lisätty spirulinaa (pilaa juoman punaisen värin). Paketista saa tehtyä noin 60-80 litraa hibiscusjuomaa. (Tämän sivun linkkejä käyttämällä kaikki saavat alennuksen -5% iHerb tilauksen hinnasta. Koskee kaikkia ja jokaista tilausta, näe koko paketti tästä.)

Jos haluat käyttää suomalaista Ksylitolia niin voit pudottaa xylitol pussin pois ja hankkia Hyvinvoinnin Tavaratalosta Voimaruoka koivusokeria.

Amla-jauhetta saa myös täältä tai täältä, mutta sen käyttäminen ei ole pakollista.

Jos olet koukussa virvoitusjuomiin ynnä muihin makeisiin juomiin kuten mehuihin, tai haluat päivittää vihreän teen vielä parempaan, niin laita hibiscus tee kokeiluun… Saatat jäädä koukkuun.

,
5 comments on “Maailman terveellisin juoma – ”Se ei ole vihreä tee”
 1. No oli kyllä mielenkiintoinen. Pitää ottaa kokeiluun ja mutsillekin kesäjuomaksi. Kärsii verenpaineesta ja näkökin mennyt jo, varmaan kaihi tms.

 2. tuli ostettua virolaisesta kaupasta eri tee-paketteja, kun tykkään satunnaisesti istuskella telkkarin ääressä kynttilänvalossa ja juoda teetä. hajuakaan ei ollut mitä kaikkea tuli ostettua kun oli kyrillisillä kirjaimilla olevia teepaketteja. pitkään kesti ennenkuin aloin näitä teepaketteja käyttämään erittäin erikoisen hajun takia, mutta nyt selvitin mitä tuli ostettua, löytyy hibiscus-teetä, salviaa sekä rohtovirmajuuriteetä, ja näitä tuleekin sitten käytettyä kun lueskeli vaikutuksia 🙂 eikä makukaan ole paha, vaikka haju antoi toisen kuvitelman 🙂

  • Laita vettä kattilaan -> laita liesi päälle -> laita kattila levylle -> odota kunnes se kiehuu -> sammuta liesi -> kaada kuppiin ja laita sekaan haluamasi määrä hibiscus teepusseja (vaihtoehtoisesti laita pussit tai hibiscus lehdet suoraan kattilaan) -> odota 3-10min ja nauti.

   Video (korvaa vihreä tee hibiscuksella)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *