Ruusujuuri lievittää stressiä ja väsymystä

Huhujen mukaan viikingit käyttivät ruusujuurta lisäämään fyysistä voimaa ja kestävyyttä ennen sotaretkille lähtöä. Tässä artikkelissa kuitenkin paneudutaan siihen miten nykyihmiset voivat hyötyä ruusujuuresta.

Mikä ruusujuuri on?

Ruusujuuren sanotaan olevan adaptogeeni joka auttaa elimistöä sopeutumaan erilaisiin stressitiloihin kuten ylimääräiseen rasitukseen, univajeeseen, psyykkiseen stressiin sekä kuumuuteen ja kylmyyteen.

Pohjoismaissa ruusujuurta on käytetty perinteisesti tonikki yrttinä taistelemaan väsymystä ja stressiä vastaan. Kiinalaisessa lääketieteessä sitä käytetään muun muuassa parantamaan henkistä toimintaa, mielialaa, fyysistä voimaa ja kestävyyttä sekä vuoristotaudin hoitoon. Käyttöhistoriaa ruusujuurelle on kertynyt jo useita tuhansia vuosia.

Ruusujuuren vaikutukset tulevat sen sisältämistä kemiallisista yhdisteistä, rosaviineista, salidrosideista ja flavonoideista. Voit tutusta niihin vaikka wikipedian sivuilla: Rhodiola rosea, Salidroside, rosavins.

Parhaiten ruusujuuri kasvaa pohjoisella pallonpuoliskolla korkealla merenpinnasta 3000-5000 metrissä vuoristoseuduilla. Saatat törmätä siihen Pohjois-Euroopassa, Venäjällä, Aasiassa ja myös Suomessa (kasvaa myös takapihalla jos niin haluat).

Ruusujuurta kutsutaan usein seuraavilla nimillä: Rhodiola rosea, Pohjolan ginseng, pohjanruusujuuri, arctic root, hong jing tian.

ruusujuuri rhodiola rosea

Ruusujuuri (Rhodiola Rosea) näyttää tältä luonnossa. Kyseessä ei siis ole ruusukasvien juuri. Kuvan lähde

”To meet the demands and pressures of life in today’s fast-paced, high stress world, Rhodiola appears ideal. In human studies using extracts of the root, Rhodiola fights fatigue, combats stress, and possesses both antioxidant and anticancer properties. Rhodiola protects body and mind against oxygen deprivation, enhances overall immune function, and promotes healthy sexual function in men and women.” – Rhodiola Rosea: The Ultimate Power Herb

Ruusujuuri tutkimuksia

Rhodiola rosea eli ruusujuuri on suhteellisen tunnettu ja menestynyt tuote kaupallisesti. Sitä markkinoidaan tällä hetkellä pääasiassa sen hyödyillä taistella väsymystä ja stressiä vastaan, mutta sillä näyttää olevan muitakin hyötyjä.

Ruusujuuresta apua väsymykseen?
Ruusujuuri on yleisesti yksi luonnon tunnetuimmista yrteistä taistelemaan väsymystä vastaan. Tämä on käynyt ilmi myös monessa tutkimuksessa jossa on tutkittu sen kykya taistella väsymystä ja stressiä vastaan.

Ruusujuuren väsymystä lieventäviä vaikutuksia testattiin lääketieteen opiskelijoilla jotka tekivät pitkiä työpäiviä ja yövuoroja. Tutkimuksessa selvisi, että ruusujuurella on selvä väsymystä lieventävä vaikutus ilman raportoituja haittavaikutuksia. – Lähde (pdf)

Toinen saman tyylinen kaksoissokkotutkimus 17-19 vuotialla opiskelijoilla näytti saman tuloksen. Ruusujuuri ryhmällä mitattiin merkittäviä parannuksia seuraavissa testeissä: fyysisen kunto, psykomotorinen, väsymys ja yleinen hyvinvointi. Haittavaikutuksia ei ilmennyt- Lähde (pdf)

Ruusujuuren on myös todettu nostavan fyysistä ja henkistä suorituskykyä 2011 tehdyssä järjestelmällisessä katsauksessa (lähde).

Ruusujuuri lievittää stressiä?
Vaikeaa elämäntilannetta se ei pysty muuttamaan, mutta se voi auttaa kehoasi sopeutumaan stressaaviin tilanteisiin paremmin. Adaptogeenit kuten ruusujuuri ja (maca josta oli juttua täällä) auttavat vahvistamaan kehoa ja sen kykyä selviytyä ahdistuksesta ja stressistä. Adaptogeenien sanotaan toimivan vähän samalla tavalla kuin termostaatti – ne lisäävät energiaa kun sinulla on väsymystä, stressaavassa tilanteessa ne rauhoittavat ja normalisoivat kehon epätasapainoja.

Ihmisen kortisoli hormoni nousee liikaa jos ihminen kärsii pitkäaikaisesta stressistä, jos se jatkuu pitkään siitä tulee erittäin vakava uhka terveydelle ja pitkäikäisyydelle. Ruusujuuren on todettu auttavan tähänkin seuraavissa tutkimuksissa.

Ruusujuuren tehoa tutkittiin Ruotsissa 20-55 vuotiailla joilla oli stressiin liittyvää väsymystä. Sen todettiin vähentävän kortisolin eritystä työuupumuksesta kärsivillä henkilöillä ja nostavan suorituskykyä, erityisesti kykyä keskittyä. Eli ryhmällä joka sai ruusujuurta oli huomattavasti pienemmät kortisolitasot kuin plasebo ryhmällä – Lähde

Samat tulokset todistettiin myös Kiinassa tehdyssä tutkimuksessa jossa testattiin ruusujuuren ja ginkgon vaikutuksia terveisiin ihmisiin. Ruusujuuri ja ginkgo ryhmän kortisolitasot olivat pysyneet samoilla tasoilla kun ennen testiä, mutta plasebo ryhmän kortisolitasot olivat nousseet huomattavasti. – Lähde

Eli ruusujuuren ottaminen kannattaa varsinkin jos kärsit kroonisesta stressistä tai väsymyksestä. Se voi olla myös hyödyllinen lisä jokaisen yövuoroja tekevän lisäravinnekaappiin.

Lisää tietoa löydät seuraavasta artikkelista: Reducing the Risks of High Cortisol

Seksihalujen nosto ruusujuurella?
Useiden kokemuksien mukaan se nostaa seksuaalista halukkuutta sekä miehellä että naisilla, joka ei sinänsä ole yllättävää koska nostaahan adaptogeenit usein seksihaluja.

Kunnollisia tutkimuksia aiheesta ei tosin taida olla, eikä ruusujuuressa taida olla mitään ihmeellistä seksihaluja nostavaa aineosaa, mutta jos alhainen seksihalu johtuu esimerkiksi stressistä tai väsymyksestä niin se voi auttaa.

Tutkimus joka oli tehty Neuvostoliitossa: 35 miestä joilla oli erektiohäiriö tai ennenaikanen siemensyöksy. He ottivat 150-200mg ruusujuurta vuorokaudessa ja 26 miehistä sai suurta parannusta erektiöhäiriöön ja seksuaaliseen toimintaan kolmen kuukauden ruusujuuriuutteen käytön jälkeen. – Tämän artikkelin mukaan.

Jos haluat nostaa seksihaluja katso: Testosteronin ja seksihalujen nostaminen miehille

Ruusujuuri ahdistukseen ja pelkoihin?
Ruusujuurella on kova maine ahdistuksen ja sosiaalisen tilanteiden pelon lieventäjä, sen käyttäminen antaa useille sellaisen rauhallisen mielialan joka lieventää sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Tutkimukset aiheesta kertoo suuntaa antavia tuloksia, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan ennen kuin voidaan tehdä kunnollisia johtopäätöksiä.

Tässä tutkimuksessa ruusujuuri lievensi yleistyneen ahdistuneisuushäiriön oireita ainakin HARS tuloksien perusteella. Tutkimuksessa oli kuitenkin merkittäviä puutteita, ei lumelääkeryhmää ja otos koko oli hyvin pieni.

Ruusujuuren anksiolyyttinen (ahdistusta lieventävä) vaikutus on todettu myös hiirillä.

Toisaalta ruusujuuren on todettu auttavan lievään masennukseen – Swedish Rhodiola Rosea Extract Effective In Treating Mild To Moderate Depression In New Clinical Trial

Useimmille teaniini toimii huomattavasti tehokkaammin ahdistukseen kuin ruusujuuri, ja sillä on myös vähemmän mahdollisia haittavaikutuksia.

Ruusujuuri älylääkkeenä
Nykyisin ehkä suosituin käyttötapa ruusujuurella on sen käyttäminen aivotoiminnantehostaja (nootropiini). Ruusujuuren teho älylääkkeena perustuu lähinnä sen kykyyn lievittää väsymystä, mutta se näyttäisi myös nostavan seratoniinia aivoissa ja hippokampuksessa (rottakokeissa 1, 2). Itse käytän ruusujuurta lähinnä paastopäivinä, aamulla L-teaniini kahvin kanssa ja puolen tunnin jälkeen ruusujuuri veden kanssa. Tämä teaniini ja ruusujuuri kombo tuntuu ainakin parantavan keskittymiskykyä, jolloin tuntuu kuin aivojen ympärille tulisi ”pilvi” joka hiljentää turhia ajatuksia ja sallii aivojen keskittyä paremmin yhteen asiaan.

Ruusujuuren muita hyötyjä
Ruusujuuren ottaminen ei anna viikinkien voimia, mutta treenaajille ja urheilijoille se näyttää tarjoavan lisää kestävyyttä. – Just one capsule of Rhodiola is enough to improve your stamina

Ruusujuuri vaikutukset tiivistettynä: Auttaa ja helpottaa stressiä, väsymystä, ahdistusta, levottomuutta. Sen on todettu myös auttavan lievään masennukseen. Parantaa aivotoimintaa, suorituskykyä sekä nostaa seksihalujen ainakin osalla ihmisistä. Sopii siis erinomaisesti stressaajille, syysmasennukseen, väsymykseen ja mahdollisesti ahdistukseen sekä treenaajille.

Ruusujuuren sivuvaikutukset ja turvallisuus

Ruusujuurta koskevissa tutkimuksissa haittavaikutuksia on ilmennyt hyvin vähän normaaleilla annoksilla, jos ollenkaan. Liian suuret annokset kuten yli 2 grammaa päivässä voivat aiheuttaa mahdollisia haittavaikutuksia.

Ruusujuurta ei suositella raskaina oleville eikä imettäville, koska aiheesta ei vielä ole tarpeeksi tutkimuksia. Bipolaarisesta mielialahäiriöstä kärsivien ei suositella käyttävän ruusujuurta, koska se voi johtaa maaniseeen tilaan.

Ruusujuuren tavallinen turvallinen päiväannos on noin 100-600mg / vuorokausi. Myrkylliseksi se muuttuu jos otat tavallisen päiväannostuksen yli 400 kertaisena.

Rottakokeissa myrkyllinen annokseksi on laskettu (lethal dose) noin 3360 mg per painokilo – eli 70 kiloinen aikuinen joutuisi syömään ainakin 230 grammaa ruusujuurta jotta saisi myrkyllisen annostuksen. – Tämän artikkelin mukaan.

Mahdollisia haittavaikutuksia
-Suuri määrä kahvia ja ruusujuurta samaan aikaan voi aiheuttaa yliaktivisuutta, ahdistusta tai rytmihäiriöitä. (Ei suositella otettavaksi yhtäaikaa kahvin kanssa)
-Liiallinen hiilihydraatti mässäily samalla kun otat ruusujuurta voi heikentää sen imeytymistä.
-Ruusujuurta ei suositella otettavan illalla koska se voi haitata yöunta tai aiheuttaa vilkkaita unia.
-Suun kuivuminen

Lääkkeiden käyttäjät
Masennuslääkkeiden käyttäjien ei tulisi koskaan käyttää ruusujuurta samaan aikaan masennuslääkkeiden kanssa. Vaikka tietyt kuten kiinalaisen lääketieteen harjoittajat suosittelevat ruusujuurta lievän masennuksen ensihoidoksi, ne eivät koskaan suosittele sitä käytettävän samaan aikaan minkääntyyppisen (SSRI, MAOI) masennuslääkkeen kanssa, koska haittavaikutuksia ei ole testattu. Periaatteessa ruusujuuri saattaa nostaa serotoniinitasoa, niin on mahdollista, että ruusujuuren ja masennuslääkkeiden sekakäyttö voi aiheuttaa serotoniinioireyhtymän. Ainakin yksi tapaus tunnetaan, jossa SSRI lääkettä käyttänyt nainen otti ruusujuurta 3 päivän ajan ja sai tiheälyöntisen rytmihäiriön, joka voi olla serotoniinioireyhtymän oire. (lähde PDF).

Lääkäriä kannattaa konsultoida jos käytät: verensokeria alentavia tai nostavia lääkkeitä, ace-estäjiä, antikoagulantteja ”verenohennuslääkkeitä”.

Jos sinulla on sairauksia tai olet lääkkeiden käyttäjä niin aina kannattaa konsultoida lääkäriä tai tehdä omaa tutkimusta vaikka googlesta ennen lisäravinteiden käyttöä.

Ruusujuuri on MAO-estäjä?
Ruusujuurella voi olla MAO-estäjän kaltaisia ominaisuuksia, joka tietysti voisi johtaa erittäin vakaviin haittavaikutuksiin tiettyjen ruokien ja lääkkeiden kanssa…

Tässä koeputki tutkimuksessa (In vitro) todettiin, että ruusujuuren aineosat voivat toimia MAO-A ja MAO-B estäjinä. Suun kautta otettavilla lisäravinteilla ei ole huomattu olevan samaa vaikutusta. Veri-aivoeste mahdollisesti estää kyseisten aineosien pääsyn keskushermostoon. – Examine, 4.1

Ruusujuuri on erittäin suosittu ja paljon käytetty lisäravinne, ja jos toimisi tehokkaana MAO-estäjänä se luultavasti olisi kyllä jo tullut ilmi ja haittavaikutuksia olisi raportoitu huomattavasti enemmän. Mutta tämän lisäravinteen kanssa ei välttämättä kannata leikkiä ja ottaa massiivisia yliannostuksia, ja tietysti kannattaa seurata omaa oloa kun käytät lisäravinteita.

Internetistä löytyy jonkin verran kokemuksia siitä kun ruusujuuren käyttäjä saanut erittäin pahoja oireita syödessään paljon juustoja. (Esimerkiksi täällä). Itse en ole vielä saanut pahaa oloa aikaseksi vaikka olen vetänyt ruusujuurta, juustoja ja hapankaalia saman päivän aikana.

Jos olet ruusujuuren hardcore käyttäjä (yli 2 grammaa vuorokausi, jota ei kukaan suosittele). Niin varatoimena kannattaa ehkä välttää tyramiinia sisältäviä ruokia kuten: juustot, kuivattua lihaa, säilöttyjä kaloja, hapankaali, olut, viini. Eli periaatteessa kaikki käymisen avulla tuotetut ruaat ja juomat.

Annostus ja käyttö

Ruusujuuri kannattaa ottaa aamulla tyhjään vatsaan, ennen aamiaista. Voit ottaa sitä halutessasi kaksi kertaa päivässä, mutta parhaiten se toimii tyhjään vatsaan.

Ruusujuuri on hyvä kahvin korvaaja, mutta se ei sovellu otettavaksi stimulanttien kuten kahvin kanssa samaan aikaan, taukoa niiden välillä olisi hyvä pitää vähintään puolituntia.

Päiväannoksella ei ole paljoa merkitystä kunhan et ota yli 600mg päivittäin. Useassa tutkimuksessa ylärajaksi on asetettu 680mg päivässä ja sitä suuremmista annostuksista ei ole näyttänyt olevan mitään hyötyä.

Yleisesti suositeltava päiväannos on noin 100-600mg. Stressaajat ja kovaa treenavat voivat nähdä parempia tuloksia ottamalla isompia annoksia, mutta ei kuitenkaan yli 600mg. Alkoholi ja vesi uutteiden kohdalla tätä on vaikea annostella, joten kannattaa noudattaa pullossa olevaa ohjetta. Yleensä itse testaamalla löytää parhaiten sopivan annoksen.

Useimmat näkee ruusujuuren vaikutukset jo parissa päivässä, toiset tarvitsevat jopa 3 viikkoa (riippuu geeneistä, kunnosta, elämäntyylistä). Jos et näe vaikutuksia 40 päivässä, voit olla melkein varma ettei ruusujuuri sovellu sinulle. Voit tietenkin kokeila erilaista tuotetta, joillakin toimii uutteet, toisilla kapselit ja jauheet.

Ruusujuuri ei sovellu pitkäaikaiseen käyttöön. Ruusujuuren kuten muidekin adaptogeenien kanssa kannattaa pitää taukoja, koska keho voi tulla niille immuuniksi pitkäaikaisessa käytössä, taukojen kanssa käyttö on myös turvallisempaa. Käytä vain silloin kun tarvitset lisää energiaa / keskittymiskykyä tai sinulla on stressiä / väsymystä.

Mistä sitä saa

Ruusujuurta saa nykyisin lähes jokaisesta luontaistuotekaupasta ja verkkokaupoista.

Useimmat ruusujuuri tutkimukset on tehty joko standardoitulla uutteella jossa on 2-3% rosaviinia ja 1% salidrosideja tai SHR-5 ekstraktilla, joten on järkevää valita jompikumpi näistä.

Life Extension Rhodiola Extract – Standardoitu 3% rosavin 1% salidrosides. 250mg per kapseli.

Now Foods Rhodiola – Standardoitu samoin kuten edellä mainittu mutta isompi kapselikoko 500mg.

Ruotsalainen SHR-5 extrakti – Usein lopussa koska valmistaja on pieni ja tuote on erittäin suosittu. Testaamisen arvoinen jos saatavilla.

I started taking Rhodiola when I moved across the world, was having tremendous trouble with anxiety and some depression, and didn’t want to take a pharmaceutical. A therapist recommended I try Rhodiola, and I am so glad I did. Within five days, I started to feel like myself again, and within two weeks, I was truly out of the constant cycle of anxiety and misery. Rhodiola of course isn’t a cure-all, but has certainly been an amazing tool for me to battle my mental difficulties without synthetic chemicals. – Arvio Now foods ruusujuuren käyttäjältä. Lisää arvioita täältä (Klikkaa reviews)

Linkit ovat iHerb verkkokauppaan josta voit lukea lisää iherb kokemuksia sivulta.

Alkoholi/vesi uutteet

Näin ruusujuurta on käytetty perinteisesti satoja vuosia. Ennen aikaan kokonainen juuri pilkottiin viinapulloon ja annettiin liota ainakin pari viikkoa, jonka jälkeen otettiin pieniä shotteja kylminä pakkasaamuina tai ennen metsästysreissua. Alkoholiuutteet ovat nykypäivänäkin helppo ja kätevä tapa saada hyödyt irti yrteistä.

ruusujuuri tuote suosituksia

Alkoholiuutettua ruusujuurta.

Herb Pharm Rhodiola
Kuivattua kokonaista ruusujuurta uutettuna alkoholissa 1:5 suhteessa. Tuotteen valmistaja Herb Pharm on tehnyt uutteita jo 35 vuotta, joten luulisi että he jotain aiheesta tietää. Pelkkää kuivattua juurta alkoholiuutteessa, rosaviini/salidroside sisältöä ei ilmoitettu. Halpa testaamisen arvoinen tuote. Annostus 30 tippaa pieneen määrään vettä.

Puhdistamo ruusujuuri
Lapista kerätty suomalainen tuplauutettu alkoholi/vesi ruusujuuri tuote. Sisältää 3% salidrosideja, mutta rosaviini koostumusta ei ole kerrottu. Hieno laadukas pullo johon on kätevä säilöä vaikka itse tehdyjä alkoholiuutteita jos niitä haluaa tehdä. (Hintava)

Se missä ruusujuuri kasvaa voi vaikuttaa aineosien koostumukseen, eli jos et saa mitään hyötyjä Suomesta kerätyllä ruusujuurella kokeile muita tuotteita.

Yhteenvetona: Ruusujuurella on pitkä käyttöhistoria, sitä on on tutkittu paljon ja se on suhteellisen turvallinen oikein käytettynä. Tutkimuksien mukaan sillä on potentiaalia lievittää stressiä ja väsymystä, mutta mikään ihmepilleri se ei ole. Ja kuten kaikkien lisäravinteiden ja vitamiinien kanssa ainoa tiede jolla todella on merkitystä, on se kuinka kyseinen aine toimii sinun kehossa. Ruusujuuri on testaamisen arvoinen tuote, varsinkin jos kärsit stressistä tai väsymyksestä.

Lähteet ja luettavaa

Tutkimuksia ja tietoa
https://www.lef.org/magazine/mag2006/feb2006_report_rhodiola_01.htm
http://www.foxnews.com/health/2012/03/07/rhodiola-rosea-natures-anti-depressant/
http://www.lef.org/magazine/mag2011/abstracts/sep2011_Rhodiola-and-Silymarin_01.htm
https://www.lef.org/magazine/mag2007/dec2007_report_nutraceutical_01.htm
The Journal of the American Botanical Council Rhodiola
The effectiveness and efficacy of Rhodiola rosea L.: a systematic review of randomized clinical trials.
Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review
What Is Rhodiola Used for Today?
Rhodiola for What Ails You?

7 comments on “Ruusujuuri lievittää stressiä ja väsymystä
 1. Kiitos tästä artikkelista.

  Olen ymmärtänyt, että ravintolisät imeytyvät parhaiten, kun ne otetaan ruokailun yhteydessä. Siten olen itse ottanut ruusunjuuritabletitkin. Millä perusteella ruusunjuuritabletit olisi hyvä ottaa juuri tyhjään vatsaan?

  • Tietyt rasvaliukoiset vitamiinit (A, D, E, K) tarvitsevat rasvaa imeytyäkseen, joten niitä suositelllaan otettavan ruokailun yhteydessä.

   Ruusujuuri suositellaan otettavan tyhjään vatsaan koska verensokerin nousu ja ruusujuuri aiheuttaa monille sydämentykytystä sekä ahdistusta. Liiallinen ruoka vatsalaukussa voi myös hidastaa ruusujuuren vaikuttavien aineosien imeytymistä.

 2. Ruusujuuri selvästi auttaa minulla ahdistukseen ja stressiin, mutta minua mietityttää, että kuinka paljon sitä saa syödä? Minä tarvisin sitä säännöllisesti päivittäin, mutta kun toisaalta kehotetaan, että sitä ei kannata syödä koko ajan. Niin kuinka pitkiä aikoja sitä voi syödä yhteen menoon ja kuinka pitkiä taukoja syömisessä kannattaa pitää?

  • Yleensä adaptogeenien kohdalla suositus on 3 viikkoa käyttöä, jonka jälkeen viikon tauko. Useissa tutkimuksissa ruusujuurta on käytetty 4-10 viikkoa ilman raportoituja haittavaikutuksia, joten voi käyttää pitempään (jos niin haluaa). Kannattaa vaan muistaa, että adaptogeenien teho tai toimivuus saattaa heikentyä jos niitä käyttää kokoajan.

 3. Kuinka pitkiä aikoja ruusujuurta voi syödä yhteen menoon? Jos siis syö säännöllisesti, joka päivä. Ja kuinka pitkiä taukoja pitää pitää välissä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *